Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
drama oko veznjaka barce

Što se događa s Ivanom Rakitićem: Razmišlja li o prestanku igranja za reprezentaciju?

Ozljeda i umor navodno nisu glavni razlozi zbog kojih je Ivan Rakitić otkazao nastup Hrvatskoj.

Galerija Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Rakitić nakon poraza u finalu SP-a (Foto: AFP)

Ivan Rakitić bio je primoran otkazati nastup za Hrvatsku u nadolazeća dva susreta protiv Walesa u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo te Tunisa u prijateljskoj utakmici. Kao razlog prvo se spominjao umor, zatim prepone, a izbornik Zlatko Dalić na presici u srijedu objavio je da je riječ o ozljedi zadnje lože.

Povrijeđen i ogorčen statusom u Hrvatskoj?

Kako prenose Sportske Novosti, navodno nijedna od spomenutih stvari nije problem u njegovoj odluci da otkaže nastup Vatrenima, već je on povrijeđen i ogorčen kao sportaš i čovjek, te je zato uzeo stanku od reprezentacije kako bi donio konačnu odluku o svom nastupanju za nju.

Rakitić nikada u Hrvatskoj nije dobio adekvatno priznanje za svoje uspjehe. Iako to nije htio javno i izravno govoriti, godinama ga muči, osjeća se podcijenjenim, čak omalovaženim, ne doživljava respekt kakav bi morao imati. Znao se pitati je li to zato što je rođen u Švicarskoj, a ne u Hrvatskoj, što iza sebe nema ni Dinamo ni Hajduk i nije ni u čijoj ''štali'', piše SN.

Problemi u Barceloni predstavljaju mu veći problem

Hrvatski dokapetan problema ima i u Barceloni, a sve je krenulo debaklom protiv Liverpoola na Anfieldu u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka. Poraz protiv Valencije u finalu Kupa kralja bio je gorki pelin na već punu čašu žuči. Navijači Barcelone ogorčeni su, traže "metlu" u svlačionici.

Ernesto Valverde visi o tankoj niti, pojedini katalonski mediji tvrde da je već bivši te da je Roberto Martinez najveći kandidati za novog trenera. Valverde je visoko cijenio Rakitića i vjerojatno je bio posljednja prepreka za njegovu prodaju jer je očito da su čelnici kluba već duže vrijeme držali figu u džepu.

Čak i u dok su na Camp Nouu cvjetale ruže, uprava kluba vidljivo je otezala i tražila način kako da izbjegne dati Rakitiću povišicu.

Bilo nam je sumnjivo odugovlačenje, pa prozirna objašnjenja kako Barcelona nema novca za povećanje Rakitićeve plaće. To su govorili u trenutku dok su dovodili igrače za stotine milijune eura, a u isto vrijeme nisu imali četiri-pet milijuna za Rakitića, koliko bi ih stajalo povećanje njegove plaće u bruto iznosu.

Da je Barcelona prošla u finale i osvojila Ligu prvaka te Kup kralja, vjerojatno bi sve bilo drukčije...

Prvi put "poludio" na otvorenoj sceni

U ovom trenutku čini se da je hrvatski veznjak bliže odlasku nego ostanku, čak i ako pristane na ostanak bez produljenja ugovora i povećanja plaće. Umjesto da uživa u plodovima uspješne sezone, Rakitić mora razmišljati o tome gdje će nastaviti karijeru.

Sve su to razlozi zbog kojih je Rakitić u depresivnom raspoloženju i zbog kojih je njegovo psihofizičko stanje u crvenom. Rakitić je očigledno razočaran, što je jasno pokazao i gnjevnom reakcijom u finalu Kupa kralja, kada ga je Valverde izvadio iz igre. Nije baš uobičajeno da Rakitić luduje na otvorenoj sceni, jednostavno nije takav tip.

Nema sumnje da je Rakitić dao veliki obol osvajanju drugog mjesta na Mundijalu. Dao je mnogo reprezentaciji, godinama je bio jedan od najvažnijih igrača, no isto tako ostaje dojam da je dosta osjetljiv. To će u neformalnim razgovorima priznati većina dosadašnjih izbornika. Uglavnom su svi prema njemu bili iznimno pažljivi, Dalić vjerojatno i najpažljiviji. Vidjet ćemo što će odlučiti Rakitić...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider