Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Novi šok za Dalića i Vatrene: Čak ni superzvijezde ne treba moliti da igraju za Hrvatsku

Hrvatsku reprezentaciju pogodio je novi problem uoči iznimno važne kvalifikacijske utakmice s Walesom u Osijeku…

Galerija Ivan Rakitić (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Roje se problemi za Zlatka Dalića. Situacija se sve više komplicira uoči iznimno važne kvalifikacijske utakmice s Walesom u Osijeku, koju ćete moći gledati na Novoj TV i GOL.hr-u. Hrvatski izbornik doživio je novi šok.

HRVATSKA – WALES: Sve o utakmici i prijenosu na Novoj TV i GOL.hr-u

Kao da nije bilo dovoljno problema pa se zakompliciralo i s drugom najvećom zvijezdom Vatrenih Ivanom Rakitićem. Veznjak Barcelone šalje signale preko svoje najbliže okoline da se neće pojaviti na okupljanju hrvatske reprezentacije u Splitu i Rijeci, a da ga možda neće biti ni u Osijeku, pišu Sportske novosti.

Rakitić je fizički i psihički iscrpljen nakon naporne sezone, a čini se još više deprimiran situacijom u kojoj se trenutačno nalazi u Barceloni. Rakitić se osjeća podcijenjeno i na neki način izdano.

Iako je u nekoliko navrata izjavio da bi želio ostati na Camp Nouu, sve je jasnije da tako ne misle i klupske glavešine. Katalonski mediji već danima stvaraju atmosferu kako je za Barcelonu najbolje da se riješi hrvatskog veznjaka u predstojećem prijelaznom roku.

Rakitić pod upitnikom za Wales

Ni javno mnijenje nije sklono Rakitiću. Ankete u katalonskim medijima pokazuju da navijači sve manje vjeruju hrvatskom veznjaku. Situacija s Barcelonom i Rakitićem još je jednom pokazala da se u nogometu sve može promijeniti praktički preko noći.

Uoči uzvratne utakmice polufinala Lige prvaka na Anfieldu, oko Barcelone je vladala idilična atmosfera. Rakitić je bio ljubimac navijača i većina je smatrala da zaslužuje povećanje plaće i novi ugovor.

Hrvat pokazao zube: Rakitić skinuo rukavice i poslao poruku koja će zatresti Barcu Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

No debakl protiv Liverpoola sve je promijenio, situacija se okrenula naglavačke. I za Barcelonu i za Rakitića. Poraz protiv Valencije u finalu Kupa kralja bio je gorki pelin na već punu čašu žuči. Navijači Barcelone ogorčeni su, traže „metlu“ u svlačionici.

Ernesto Valverde visi o tankoj niti, pojedini katalonski mediji tvrde da je već bivši te da je Roberto Martinez najveći kandidati za novog trenera. Valverde je visoko cijenio Rakitića i vjerojatno je bio posljednja prepreka za njegovu prodaju jer je očito da su čelnici kluba već duže vrijeme držali figu u džepu.

Problemi u Barceloni

Čak i u trenutku dok su na Camp Nouu cvjetale ruže, uprava kluba vidljivo je otezala i tražila način kako da izbjegne dati Rakitiću povišicu. Pisali smo o tome u nekoliko navrata još dok je situacija izgledala ružičasto i dok su mnogi bili uvjereni da će Rakitić dobiti to što traži i ostati u Barceloni.

Bilo nam je sumnjivo odugovlačenje, pa prozirna objašnjenja kako Barcelona nema novca za povećanje Rakitićeve plaće. To su govorili u trenutku dok su dovodili igrače za stotine milijune eura, a u isto vrijeme nisu imali četiri-pet milijuna za Rakitića, koliko bi ih stajalo povećanje njegove plaće u bruto iznosu.

Izbornik na velikim mukama: Moćne sile čekaju ga na krivini, a situacija je jako opasna Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Nenad Bjelica i Zlatko Dalić (Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL) Mario Zorko, Zlatko Dalić i Dražen Antolić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

U to ne bi lako povjerovale ni francuske sobarice. Bilo je očito da uprava Barcelone kupuje vrijeme i čeka što će se dogoditi u Ligi prvaka, koja je ove sezone bila imperativ nakon što je Barca tri sezone zaredom ispadala u četvrtfinalu.

Da je Barcelona prošla u finale i osvojila Ligu prvaka, vjerojatno bi sve bilo drukčije. Rakitić bi dobio novi, poboljšani ugovor i sada vjerojatno ne bi bio umoran i iscrpljen. Na pripreme i utakmicu s Walesom doskakutao bi kao lane.

Razočaran i iscrpljen

No završetak sezone krenuo je nekim drugim, negativnim tijekom za Barcelonu, pa onda i za Rakitića. U ovom trenutku čini se da je hrvatski veznjak bliže odlasku nego ostanku, čak i ako pristane na ostanak bez produljenja ugovora i povećanja plaće. Umjesto da uživa u plodovima uspješne sezone, Rakitić mora razmišljati o tome gdje će nastaviti karijeru.

Sve su to razlozi zbog kojih je Rakitić u depresivnom raspoloženju i zbog čega je njegovo psihofizičko stanje u crvenom. Rakitić je očigledno razočaran, što je jasno pokazao i gnjevnom reakcijom u finalu Kupa kralja, kada ga je Valverde izvadio iz igre. Nije baš uobičajeno da Rakitić luduje na otvorenoj sceni, jednostavno nije takav tip.

Sve u svemu, može se shvatiti Rakitića, jasno je da mu nije lako, no ostaje pitanje što s time ima hrvatska reprezentacija? Je li sve skupa dovoljno opravdanje da Rakitić izbjegne okupljanje i utakmicu s Walesom? Je li on prvi igrač hrvatske reprezentacije koji je imao slične probleme u karijeri? Jasno da nije.

Dalić zna kako s Rakitićem

Gdje bi hrvatska reprezentacija završila kada bi većina igrača slično reagirala nakon problema u svojim klubovima? Nije prvi put da je Rakitić u sličnom raspoloženju. Nije li ga Dalić već jednom morao nagovarati da ostane u reprezentaciji. Izbornik je u nekoliko navrata govorio o tome kako je potrošio dosta energije ne bi li nagovorio Rakitića da ostane u reprezentaciji kada je zamijenio Antu Čačića.

Rakitić je bio nezadovoljan, nije igrao na svojoj poziciji i želio se oprostiti od Vatrenih. Dalić ga je uspio uvjeriti da ostane, a dalje je povijest. Da se Rakitić nije predomislio, tko zna bi li Hrvatska osvojila srebro u Rusiji. To nikad nećemo saznati, ali jasno je da bi Vatreni bili slabiji.

Nema sumnje da je Rakitić dao veliki obol osvajanju drugog mjesta na Mundijalu. Dao je mnogo reprezentaciji, godinama je bio jedan od najvažnijih igrača, no isto tako ostaje dojam da je dosta osjetljiv. To će u neformalnim razgovorima priznati većina dosadašnjih izbornika. Uglavnom su svi prema njemu bili iznimno pažljivi, Dalić vjerojatno i najpažljiviji.

Nikoga ne treba moliti da igra za Hrvatsku, pa čak ni najveće zvijezde

Takav igrač zaslužio je pažnju, pa i zvjezdani status. On je u hrvatskim okvirima superzvijezda. Nije Hrvatska imala tko zna koliko igrača koji su godinama igrali uspješno u Barceloni, posebice ne u najuspješnijem razdoblju katalonskog kluba. Jedini je Hrvat koji se može pohvaliti da je bio standardni prvotimac Barcelone u Messijevoj eri.

Za Rakitića se vrijedi potruditi, mora se s njim razgovarati, biti pažljiv i odmjeren, ali nikoga ne treba moliti da igra za Hrvatsku, zvao se on Rakitić ili Modrić, Perišić ili Kramarić. Ako je tako odlučio, ako je to njegova zadnja, neka tako i bude. Treba ga pustiti da se odmori i sredi. Dalić ima na raspolaganju nekoliko igrača u veznom redu. Oni još nisu Rakitićeva razina, možda nikada i neće biti, ali su dovoljno kvalitetni da ga mogu zamijeniti.

Mateo Kovačić, Nikola Vlašić ili Mario Pašalić mogu preuzeti palicu. Utakmica protiv Walesa jest iznimno važna, možda i krucijalna, ali ipak se igra protiv Walesa, a ne protiv Francuske, Njemačke ili Brazila. U nogometu kao i u životu oduvijek vrijedi ona stara - koga nema, bez njega se može i mora.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider