Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kriza na Camp Nouu

Loše vijesti za Rakitića: Messi otpisao Valverdea, Barca naciljala novog trenera

Ernesto Valverde više nema podršku glavnih igrača Barcelone i nalazi se na rubu otkaza...

Barcelona (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Barcelona je preko svojeg „biltena“ Munda Deportiva demantirala informaciju RAC-a 1 da će Ernesto Valverde biti smijenjen tijekom današnjeg dana.

Mundo doznaje kako su na Camp Nouu vrlo ljutiti, misle da je to zlonamjerna interpretacija posljednjeg sastanka čelnika katalonskog kluba. Mundo priznaje da je krizni sastanak održan, ali i da još ništa nije odlučeno.

RAC 1 se potom ispravio i u eter plasirao ponešto promijenjenu informaciju. Katalonski radio praktički je priznao da se malo zaletio. Sada tvrdi kako je istina da Valverde neće biti smijenjen baš danas, možda ni sutra, ali i dalje ističe da je praktički bivši te da će biti smijenjen za nekoliko dana.

Valverde na rubu otkaza

Naime, prema katalonskom radiju, takva je odluka donesena na sastanku uprave kluba koja je navodno imala namjeru smijeniti Valverdea danas, no u posljednji trenutak odustali su od te ideje. Možda baš zato što je informacija procurila u javnost.

Novi skandal s namještanjem: Uhićeni prvoligaški igrači, vođa bivši Realov Galacticos Carlos Aranda (Foto: AFP) Borja Fernandez (Foto: AFP) Raul Bravo (Foto: AFP) Raul Bravo (Foto: AFP)

Činjenica je da su u Barceloni demantirali samo navode kako će Valverde biti danas smijenjen, ali ne i da ga planiraju smijeniti. Da je Valverde siguran, onda bi valjda izrijekom to rekli. Mundo tvrdi da će Valverdeova sudbina biti poznata za desetak dana te da su sve opcije otvorene. Dakle, u najmanju ruku, čelnici Barcelone razmatraju da ga smijene.

Prema informacijama Sporta, Valverde je jako blizu otkaza. Nakon što je Barcelona izgubila u finalu Kupa kralja od Valencije, navodno ga podržava još samo predsjednik kluba Josep Maria Bartomeu. Preostali najvažniji članovi uprave katalonskog kluba okrenuli su mu palac dolje. Ono što je za Valverdea najopasnije, čini se da su mu okrenuli leđa i najvažniji igrači kluba.

Messi i društvo digli ruke

Nakon šokantnog poraza od Liverpoola u polufinalu Lige prvaka, senatori Barcelone javno su stali iza trenera. Nisu imali figu u džepu, navodno su i privatno mislili da ga ne treba smijeniti, no situacija se promijenila nakon poraza u Sevilli. Messi i društvo još uvijek javno neće reći ništa previše negativno protiv trenera, no između sebe puno toga mu zamjeraju.

Navodno su mišljenja da je loše pripremio utakmicu te da ju je još lošije vodio, da je bio totalno zbunjen i nesiguran. Valverde je očito psihološki potonuo nakon debakla na Anfieldu. Izgubio je sigurnost i samopouzdanje. Barcine perjanice navodno se boje kako neće imati dovoljno energije izvući se iz stanja šoka i pripremiti momčad za iduću sezonu.

Navodno su glavne zvijezde zaključile kako je ipak najbolje da dođe novi trener, koji neće biti opterećen po psihu devastirajućim porazima iz Rima i Liverpoola.

Predsjednik u nelagodnoj situaciji

Bartomeu se osjeća nelagodno jer je prije nekoliko dana praktički potvrdio da će Valverde ostati na klupi, a sada bi mu trebao uručiti otkaz. Nije predsjedniku Barcelone toliko žao baskijskog stručnjaka koliko se boji da ne ispadne neozbiljan. Osim toga, Valverdeu je u veljači produljio ugovor i otpremnina neće biti mala.

Prema svemu sudeći, Bartomeu će odigrati klasičnu igru pumpanja nezadovoljstva. Pustit će da mediji i navijači samelju Valverdea u narednih nekoliko dana, a onda će oprati ruke i uručiti mu otkaz. Sport piše da je Barcelona već pronašla vjerojatnog nasljednika, što je još jedna potvrde dvostruke igre njezina predsjednika.

Messijeva noćna mora napušta Real: Ovo su četiri zamjene za najboljeg stopera dekade Lionel Messi i Sergio Ramos (Foto: AFP) Marcelo i Sergio Ramos (Foto: AFP) Sergio Ramos (Foto: AFP) +4 Lionel Messi i Sergio Ramos (Foto: AFP)

Posljednjih dana nekoliko je imena bilo u opticaju, no Sport tvrdi da nije u pitanju ni Koeman, ni Ten Hag, ni Laurent Blanc, a niti Quique Setien, već Roberto Martinez, trenutačni izbornik Belgije. To je malo iznenađenje, ali ne preveliko.

Roberto Martinez glavni kandidat

Martinez je pogodan za Barcelonu iz nekoliko razloga. Radi se o treneru koji gaji pas-igru te sa svojom filozofijom nogometa apsolutno odgovara Barceloni. Osim stila igre, ispunjava i ostale važne kriterije; ima potrebno iskustvo, ugled i uspješnu trenersku karijeru. U belgijskoj reprezentaciji trenira poznate nogometaše, dakle zna kako s velikim zvijezdama, a radio je dugi niz godina i u Engleskoj.

Jako dobro poznaje njihove klubove i tržište, a pretpostavlja se da će engleski klubovi biti najveći Barcini rivali u Ligi prvaka i prijelaznim rokovima idućih godina. Stoga u Barci misle da je dobro imati trenera koji ima iskustva rada u Engleskoj.

Hrvat pokazao zube: Rakitić skinuo rukavice i poslao poruku koja će zatresti Barcu Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Barac igra i na kartu emocija. Važan je razlog i taj što je Martinez rođen u Kataloniji. Barcelona oduvijek voli imati domaćeg stručnjaka na klupi. Pretpostavka je da će ga navijači dobro prihvatiti. To je u trenutku sveopćeg nezadovoljstva Katalonaca jako bitno.

Loše vijesti za Rakitića

Dakako da se pretpostavlja kako će Martinez bez previše razmišljanja prihvatiti ponudu Barce. Katalonski klub malo tko bi odbio, računa se da je posebice ne bi odbio trener koji je rođen u Kataloniji. Martinez ima ugovor s Belgijskim nogometnim savezom do ljeta 2020. U Barceloni misle da će bez većih problema raskinuti taj ugovor.

Vidjet ćemo kako će se vjerojatni Valverdeov odlazak odraziti na ionako poljuljani status Ivana Rakitića u Barceloni. Bask je visoko cijenio Rakitića i možda je bio najveća prepreka upravi kluba da hrvatskog veznjaka pošalje na transfernu listu.

Iz tog kuta gledajući, Valveredov odlazak loša je vijest za Rakitića, koji cijelo vrijeme šalje signale da će se boriti za ostanak u Barceloni. Čini se da mu neće biti lako zadržati poziciju, sve je više otegnutih okolnosti za hrvatskog reprezentativca. U ovom trenutak rastanak je možda realniji nego ostanak.

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider