Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Progovorio i o Splitu

Dalić otkrio lošu vijest za Vatrene: ''Rakitića nema za cijelu akciju, a vidjet ćemo što je s ostalima''

Zlatko Dalić održao je konferenciju za novinare uoči nastavka kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a vijest koja je sve zanimala bila je ona o Ivanu Rakitiću.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se danas u Splitu. Do utakmice Hrvatska – Wales ostalo je još desetak dana, a pripreme za ovaj važan kvalifikacijski ogled kreću u petak prijateljskim susretom s NK Omišom koji slavi 100. godišnjicu kluba.

Izbornik Zlatko Dalić suočava se uoči nastavka kvalifikacija s nekoliko problema vezanim za ozljede pojedinih igrača te njihovu trenutnu formu. 

Dalić je odmah na početku press-konferencije otkrio kakvo je stanje s Rakitićem.

''U razgovoru smo donijeli odluku da neće biti na ovoj akciji. Ima problema sa zadnjom ložom, preskočit će ovu akciju, a do kraja dana ćemo vidjeti s ostalima kakvo je stanje'', kazao je Dalić.

Rakitić nije spreman za cijelu akciju?

"Da, cijelu akciju, on se ne bi spremio za Wales, nećemo siliti", potvrdio je hrvatski izbornik.

"Vjerujem u igrače koji su na popisu"

 Tko će na Rakitićevu poziciju?

"Vjerujem u igrače koji su na popisu, tu su Kovačić, Pašalić, Vlašić. Nećemo kukati, koga nema bez njega se može."

Dalić je dobio pitanje što misli o momčadi Walesa.

"Nakon Mađara nemamo puno izbora, izgubili smo tri boda, ovo nam dolazi u nezgodno vrijeme, muči me i termin u 15:00 ako bude vruće. Sjetimo se Senegala, bio je vruće, a igrali smo u 18:00. Međutim, nemamo izbora, mi smo kvalitetniji bez obzira tko igrao. Moramo napraviti dobru atmosferu i ambijent. Ne bih puno o Walesu, dobili su Slovačku, bili su inferiorni u posjedu, ali jako opasni u kontri. Govorio sam da smo na Svjetskom prvenstvu bili u drugačijoj poziciji, čekali smo protivnike, a sada mi imamo posjed i moramo se paziti kontri. Znamo koliko je opasan Bale, tu je i James."

Nakon poraza od Mađarske, kazali ste da morate prodrmati ekipu. Kako je to proteklo?

"Rekli smo da se situacija mijenja jer smo viceprvaci, postali smo meta svima. Ako ne uđemo punom snagom, izgubit ćemo jer će svi ići 120 posto protiv nas. To moramo okrenuti u glavama igrača", izjavio je Dalić.

Defanzivni skok glavni problem, a dolazi otočka momčad: "Pokušat ćemo to ispraviti"

Osjećate li da igračima treba dodatna motivacija?

"Mislim da motivacije nikad ne treba kad igraš za Hrvatsku, svoju reprezentaciju i državu. Ne ide uvijek kako bih htjeli, ali motivacija nije upitna."

Tko će na gol?

"Tu smo sedam dana, tek smo došli."

Puno problema tijekom cijelog razdoblja vašeg imate u defanzivnom skoku, hoće li to biti problem protiv Walesa koji je, kao svaka otočka momčad, moćna u skoku?

"To je naš problem koji se vuče otkad sam ja tu, prekid i defanzivni skok, primili smo 14 golova ako se ne varam. To moramo popraviti, ali to nije samo rad, nego i odgovornost i disciplina. Znamo da Wales, osim kontre i polukontre, ima i opasan prekid. To je opasnost, sedam dana smo tu i probat ćemo to ispraviti."

Odigrat ćete trening utakmicu, očekuje se 5.000 ljudi od čega 1.500 djece. Hoće li to napuniti igrače pozitivom?

"Nadam se da će biti tako, moramo sve učiniti da ovih tjedan dana napravimo dobar ambijent i uživamo ovdje. Imamo dosta vremena da se napunimo i prenesemo dobru atmosferu."

"Veselim se što smo u Dalmaciji, čeka nas praznik nogometa"

Koliko vam znači da je hrvatska reprezentacija došla u Dalmaciju i koliko to znači za hrvatski nogomet?

"Omiš slavi 100 godina kluba, dobili smo poziv i s veseljem ga prihvatili. Tu je naš Ivan Perišić, trebala mi je takva utakmica, kraj je prvenstava, znači nam jako puno. Veselim se što smo ovdje i toj utakmici, prazniku nogometa ovdje u Dalmaciji. Nadam se da neće biti kiše, veseli me da će djeca doći, da se vratimo u to ljeto prošle godine."

Nositelji igre su odigrali cijelu sezonu i umorni su, neki još iz Rusije vuku ozljede, a oni koji bi ih trebali osvježiti nemaju baš tu minutažu. Kako pomiriti te dvije situacije?

"Rekao sam da je to moj posao i zadatak, napraviti sve što je moguće da osposobim ekipu. Treba više razgovarati, nismi zaboravili igrati nogomet, nije panika. Tu smo osam dana, neki igrači nisu u pravom stanju, ali što je tu je. Nikad nisam bio negativan i pesimist, vjerujem u momčad, u one koji će igrati i biti najspremniji. Neće biti lako, ali moramo biti hrabri, onda će doći sreća, rezultat, podrška i ako Bog da tri boda. Tri boda su najvažnija, stil i ljepota sada nisu bitni", rekao je hrvatski izbornik.

Hoće li reprezentacija zaigrati u Splitu?

"Znam da navijači iz Dalmacije i Hercegovine jedva čekaju da reprezentacija zaigra u Splitu, ali odluku o tome donijet će netko drugi", zaključio je Dalić.

Novi šok za Dalića i Vatrene: Čak ni superzvijezde ne treba moliti da igraju za Hrvatsku Ivan Rakitić (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider