Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rupa u blagajni

Real pokazao Barci i Dinamu kako se to radi: Valja se velika oluja, Perez vješto skriva pravu dramu

Rupa u blagajni Kraljevskog kluba zasad iznosi čak 160 milijuna eura…

Florentino Perez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Čelnici Real Madrida svojski se trude ostaviti dojam da je na Santiago Bernabeuu sve normalno unatoč golemima problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusa i dugotrajna karantena koja je potom uslijedila u Španjolskoj i većini europskih zemalja. I to zasad jako dobro rade.

Međutim, ni na Kraljevskom dvoru situacija nije blistava. Dapače, potpuno je oprečna od dojma koji Madriđani žele ostaviti u javnosti. Naravno da je dobro za imidž kluba, pa i svake tvrtke, da prema van izgleda kao da se ništa dramatično ne događa.

gol expired Urnebesni razgovor talijanskih ikona: "Sjećaš se gola Hrvatskoj? Pravio sam se da sam dirao loptu" divider

Otvoreno paničarenje ruši ugled i povjerenje, a u biznisu je povjerenje najvažnije. Nije jedino bitno jeste li stvarno stabilni, nego jeste li druge u to uspjeli uvjeriti. Posebno je to važno ako zapravo i niste baš čvrsti na nogama. Ako okolina shvati da se ljuljate, tek onda ste u velikom problemu.

Perez pokazao čelnicima Barce i Dinama kako se to radi

Florentino Perez sve to dobro zna. Posljednjih mjeseci predsjedničku rolu odigrao je puno bolje od pandana u fotelji najvećeg rivala Barcelone. Dok je Josep Maria Bartomeu praktički na tjednoj razini brljao, radio pogrešku za pogreškom i išao iz afere u aferu, iskusni Perez se utišao i ostavio svjetla reflektora uperenim prema uzdrmanom Camp Nouu, na kojem su se svatko sa svakim sukobljavao i prije nego što je na scenu stupila pandemijska kriza.

Može se čak reći da je Bartomeu kratkoročno dobro i došla jer su natjecanja prekinuta baš u trenutku kada se nije mogao pojaviti na Camp Nou, a da mu navijači Barce ne skandiraju pogrdne pjesmice i mašu bijelim rupčićima.

gol expired Trener hit-kluba misteriozno otišao s treninga uoči utakmice s Bayernom divider

Pritisnut razjarenom svlačionicom na čelu s Lionelom Messijem i Gerardom Piqueom te ogorčenim navijačima na tribinama, bio je blizu abdikacije. Kriza ga je u biti spasila. Pažnja katalonske javnosti usmjerila se prema drugom, puno težem problemu, dok su Barcini problemi privremeno gurnuti u stranu. Bartomeu je tako dobio na vremenu, dobio je još jednu šansu da se pribere i raščisti situaciju.

Jasno je da mu u trenutku maksimalnog nepovjerenja svlačionice nije bilo lako uvjeriti igrače i radnu zajednicu na rezanje plaća i svih troškova. I po tom pitanja Barca je to puno bučnije napravila od Reala. Perez je opet lukavo postupio; prvo je pustio informaciju da u Realu neće biti nikakvih rezanja i pustio da se mediji bakću s Barcelonom. Na taj je način ostavio dojam da je u Realu financijska situacija puno bolja nego u Barceloni, iako to nije baš sasvim točno.

Modri slon u staklani

Dok su se mediji bavili novim svađama u Barci, u Realu su izmakli na stranu i pratili što će se dogoditi, odnosno kako će javnost reagirati. Real je odigrao tu partiju otprilike kako su to u Hrvatskoj napravili Hajduk i Rijeka. Pametno su pustili da Dinamo prvi povuče recesijske poteze i da se pažnja javnosti usmjeri prema Maksimiru.

Čelnici Dinama vrlo su loše odigrali svoju PR partiju pokera sa svlačionicom. Ponašali su se poput slona u staklani, nepotrebno su polomili sve oko sebe umjesto da u tišini odrade posao. Izabrali su potpuno krivu taktiku ultimatuma prema igračima.

gol expired Detaljan popis povratka nogometnih liga: Službeni datumi i trenutačno stanje divider

Klasičnom javnom ucjenom zabili su si antologijski autogol. Bačeni bumerang promašio je cilj i vratio im se izravno u glavu. Kad jednom prljavo rublje izađe van, teško se vraća u bubanj perilice. Em su promašili cilj, em im je javnost na kraju balade pokazala crveni karton.

Atmosfera je značajno narušena i pitanje je hoće li se i kada vratiti na početno stanje. Kada jednom igrače izvedete pred „javno strijeljanje“, oni takvu difamaciju ne zaboravljaju olako. Nenad Bjelica to ne propušta istaći u intervjuima koje je dao u posljednje vrijeme.

Čini se da je uprava Dinama postigla samo jedan cilj, a to je da se na ovaj ili onaj način riješe trenera, čiji su uspjesi očito nekome postali preveliko breme, ali i dugoročna opasnost. Po dobrom starom običaju uprava se aktivirala na daljinski upravljač iz Međugorja i dobila nalog da to čim prije sasječe. Dugo se kuhalo, još tamo od one traumatične utakmice sa Šahtarom, a čini se da je pandemijska kriza ocijenjena kao dobra prilika za konačni udarac.

Dinamova uprava zabila si antologijski autogol

U istu vreću utrpani su i treneri i igrači, no napravljene su amaterske pogreške u koracima i mjehur optužbi se brzo rasplinuo u medijskom eteru. Početni efekt napada na igrače i trenere nije dobio zamah kakav su očekivali i javnost se ubrzo okrenula protiv napadača. Tek će predstojeće blisko razdoblje pokazati koliko dugački repovi su ostali i kakvi se sve problemi mogu izroditi.

Bartomeu je, pak, proteklih godinu dana vukao slične poteze. Događala mu se pogreška za pogreškom, skandal za skandalom. Slično kao i uprava Dinama, i uprava Barcelone je svoje igrače pokušala ocrniti pred javnošću. Afera s PR-agencijom koja je na društvenim mrežama odrađivala posao za upravu izašla je na vidjelo.

Ante Rebić, Šime Vrsaljko, Danijel Subašić, Mario Mandžukić i Duje Ćaleta-Car (Photo: Petar Glebov/PIXSELL) Za ovom dvojicom danas luduju djevojke, pogledajte ih kad su bili cimeri kao klinci divider

Igrači Barcelone su načisto poludjeli, Messi i Pique, glasnogovornici svlačionice, skinuli su rukavice i počeli javno šamaranje. Bartomeu je na kraju javno ponižen. Šira javnost je možda isprva zagrizla udicu, no poslije su svi uvidjeli o čemu se radi i oštrice su okrenute prema upravi.

Najgorljiviji navijači ionako su odmah stali uz igrače i napali upravu. Scenarij koji smo vidjeli i u Dinamovu slučaju. BBB-i su odmah pokazali na čijoj su strani. I na Camp Nouu, i na Maksimiru razvoj pandemije je sukob gurnuo pod tepih, no problem nije nestao i tek će naredni mjeseci dati odgovor kakve će biti posljedice.

Barca kreše proračun za 250 milijuna eura

Nove sumnje u Barceloni izazvala je najava kresanja proračuna za čak 250 milijuna eura. Iako u Barceloni šalju poruke da će na svim razinama maksimalno štedjeti, jedini način kako to mogu napraviti je dodatno kresanje plaća i prodajom igrača.

Kad se zna da dvije trećine proračuna, koji je za sljedeću sezonu trebao probiti milijardu eura, otpadaju na plaće igrača (samo na Messija otpada 100 milijuna eura u bruto iznosu), onda je potpuno jasno da će opet morati dirnuti u osinje gnijezdo.

gol expired Klopp dao odgovor na vječno pitanje - Messi ili Ronaldo? "Obojicu je nemoguće čuvati, ali..." divider

Za razliku od Barcelone i Dinama, u Realu su postupili puno taktičnije, da ne kažemo pametnije. To se u biti moglo i očekivati. Perez je iskusan lisac, prekaljen u mnogima bitkama. On točno zna kako se postupa kriznim situacijama. Ima puno iskustva. Veliku partiju pokera igra ledena lica, dok se iza paravana valja velika oluja.

Osim što je već dugo na čelu Real, Perez već desetljećima vodi i građevinskog diva (ACS Group), koji zapošljava čak 250 tisuća ljudi. Perez je vukao poteze koji su pravili minimalnu buku. Ostavljao je dojam da nema nikakva panike, dok je u tišini razrađivao plan kako da prebrodi krizu u jednom komadu.

Da Real nije u nimalo lagodno situaciji, pokazuje informacija da za sljedeću sezonu planira smanjiti proračuna za 160 milijuna eura, odnosno za velikih 20 posto. I to je tek privremeni izračun jer nitko ne može znati kakve će doista biti posljedice i što se još sve može izroditi.

Velika oluja na vratima

Svima je jasno da je na vratima velika ekonomska kriza, no još uvijek nije sasvim bistro hoće li ona biti u nekim podnošljiv gabaritima ili će doseći povijesne razmjere. Stoga u ovom trenutku nitko ne može sasvim precizno izmjeriti dugoročnije gubitke.

Real je u posebno teško situaciji jer je prošlog ljeta započeo veliku obnovu stadiona. Projekt koji će na kraju Kraljevski klub stajati čak 800 milijuna eura. Morao je podići kredit i naravno da će mu to biti veliko opterećenje u narednom razdoblju.

gol expired Legenda BBB-a ispričala detalje nereda iz 1990.: ''U tom trenutku shvatio sam da je oko njega skupina Delija'' divider

Lako je zaključiti da Madriđanima ova pandemijska kriza nije mogla uletjeti u gorem trenutku. Zasad se ne spominje obustava radova, no ni to nije isključeno ako se obistine najcrnji scenarij o razmjerima nadolazeće krize. Ako se prihodi još više smanje, kako financirati izgradnju stadiona, kupovati nove igrače i održati zvjezdanu momčad na okupu? Jako teško, zapravo nikako.

Dakle, i prije objave informacije o velikom rezanju proračuna bilo je posve jasno da će Real morati drastično smanjiti troškove, no kako nije bilo buke u samom klubu oko tog pitanja, o tome se u medijima i nije baš puno pisalo. Perezov tim je to PR-ovski savršeno odradio. Zadržan je mir i ostavljen je dojam da se u holovima Bernabeua ne događa ništa specijalno. Ne znači da će tako i ostati ako se situacija dodatno zakomplicira.

Real mora prodavati

Kako bi se izvukli iz financijskog gliba, Real u tišini priprema prodaju igrača. Nije ništa novo da se pošto-poto želi riješiti Garetha Balea i Jamesa Rodrigueza, no katalonski Sport piše da se iza kraljevskog zastora odigrava puno dramatičnija rasprava.

Transfer lista mogla bi biti puno duža. S obzirom na to da mora biti spreman za još veće uštede ako ekonomska kriza eskalira, Perez mora ostaviti prostora u proračunu za dodatne rezove.

gol expired Njemačkom velikanu prijeti bankrot: Kako su stigli na rub propasti? Veliki derbi im je slamka spasa divider

To znači će Real morati prodavati ako želi dovesti nove igrače. Od Paula Pogbe definitivno se odustalo, u ovom trenutku takav transfer bio bi golemi rizik. O Kylianu Mbappea da ne pričamo, on je nemoguća misija u ovom trenutku.

Trenutačno je jedina realna meta mlađahni Eduardo Camavinga, 17-godišnji veznjak Stade Rennaisa. Teško će Real i njega dovesti ako ne uspije prodati Balea i Jamesa. Pokazatelj da je kriza opasno pokucala i na kraljevska vrata.

Skoro odustao od rukometa, a sada igra s najboljima

Novi okršaj boksački ikona

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider