Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slijedi li rasprodaja!?

Znak da stižu teška vremena na Camp Nou: Barca opasno zateže remen. Cifra je šokantna!

Barcelona radi na proračunu za sljedeću sezonu. Očekuje se da će biti puno manji nego ove sezone…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Praktički od prvog trenutka pandemijske krize u Barceloni su bili svjesni da će ekonomske posljedice biti jako teške. Zbog toga su Katalonci među prvima kreirali krizni stožer koji su vodili predsjednik Josep Maria Bartomeu, izvršni direktor Oscar Grau i direktor sportskog sektora Albert Soler, koji je operativno rukovodio akcijom smanjenja plaća zaposlenicima, a koja je uspješno zaključena dogovorom s igračima prve momčadi.

Nakon sedam tjedana karantene i uz perspektivu nastavka natjecanja bez navijača na tribinama, i to u najboljem slučaju, vrijeme je da prioni izradi proračuna za sljedeću sezonu. Zatezanje remena bit će jako bolno. To se lako može zaključiti.

Barca smanjuje proračun za čak 250 milijuna eura

Prve projekcije govore da će proračun biti manji za čak 250 milijuna eura od ovosezonskog, a on je iznosio nevjerojatnih 1047 milijuna eura. Očito je do dolaze teška vremena, čak i Barcelona mora opasno štedjeti, a ionako nije bila u blistavoj financijskoj situaciji. Barca jako puno zarađuje, ali jako puno i troši.

Gotovo dvije trećine Barcelonina proračuna odlaze na plaće prve momčadi. Početkom ove sezone katalonski klub planirao je izdvojiti 65 posto proračuna za plaće, odnosno 680 milijuna. Projekcije za sljedeću sezonu su između 60 i 65 posto, ali s proračunom koji će iznositi oko 750 milijuna. Drugim riječima, približno 450 milijuna bilo bi posvećeno plaćama, 230 manje nego ove sezone. Samo na Lionela Messija otpada 100 milijuna eura u bruto iznosu.

gol expired Bivši igrač Reala otkrio sjajnu anegdotu s Mourinhom: ''Imamo Cafua danas u momčadi'' divider

Gdje će se napraviti najveće uštede? To je pitanje na koje nema jasnog odgovora. Logično bi bilo zaključiti da će najviše kresati ugovorima igrača, no to nije izrijekom rečeno. Dogovor s igračima o smanjenju plaća za iduću sezonu još nije napravljen. Ako Katalonci opet dirnu u plaće svojim zvijezdama, tko zna kakve će biti reakcije.

Opet stižu teška vremena na Camp Nou

Operacija zatezanja remena utjecat će za sve razine kluba. Pregovarat će se s dobavljačima, putni troškovi bit će ograničeni, sve će fakture biti smanjenje. Ukratko, štedjet će se gdje god se može. Barca se vraća u vrijeme posljednje krize prije desetak godina, kada je generalni direktor bio štedljivi Antonio Rossich. Barcu je tada pogodila kriza iz dva smjera – globalna ekonomska kriza i unutrašnja kriza.

Pod vodstvom rezultatski uspješnog, ali ekonomski katastrofalnog predsjednika Joana Laporte Barcini dugovi otišli su u nebo. Dolaskom Sandra Rosella na čelo kluba, koji je poslije završio u zatvoru, a kojem je prvi pomoćnik bio današnji predsjednik Bartomeu, Barca je započela financijsku konsolidaciju, i to u trenutku kad je svijet pogodila najveća ekonomska kriza od 1929.

gol expired Rakitić se vratio treninzima i poslao poruku: ''Prvi put da sam izašao nakon 60 dana, situacija je prilično nova'' divider

Barca je tih godina štedjela i tako što su se prestale izrađivati fotokopije u boji. Kruži anegdota da je glavni direktor čak provjeravao jesu li ugašena svjetla u kancelarijama na kraju svakog radnog dana.

Kako održati sportsku izvrsnost?

Za krizu koja se smiješi Europi i čitavom svijetu mnogi kažu da bi mogla biti epskih proporcija. Najgore je što nitko ne može predvidjeti što će se događati sljedećih mjeseci i godina, i na ekonomskom i na zdravstvenom planom. To dvoje usko je povezano.

Tek se zagazilo u prvo poluvrijeme, a posljedice su već enormne. Primjerice, u SAD-u je od početka krize, i to taman kada se dostigla najviša zaposlenosti u posljednjih tko zna koliko desetljeća, bez posla ostalo oko 30 milijuna ljudi, što je već sada dvostruko više od čuvene krize 1929.

gol expired Zvijezda Tottenhama s najvišim počastima odslužila vojni rok: Jedan od petorice najboljih divider

Zaključak je da su trenutačne projekcije proračuna račun bez krčmara. Lako se može dogoditi da rezanja budu još i puno veća. Iz Barcelone pomalo neuvjerljivo tvrde da smanjenje troškova neće utjecati na sportski projekt. 

Nikome se ne odlazi z Barcelone

Potpredsjednik Cardoner rekao je ovog tjedna za ESPN da će Barcelona održati sportsku izvrsnost, a iz ureda predsjednika ističu da žele povećati prihode drugim sredstvima poput proizvodne tvrtke Barca Studios. Želje su jedno, mogućnosti drugo.

To bi trebalo značiti da neće biti rasprodaje, no to ćemo tek vidjeti. Sigurno će biti odlazaka, a vjerojatno i dolazaka. Naravno, za Barcelonu će od presudne važnosti biti da igrači koji dođu imaju manje plaće od onih koji će otići.

Sve skupa neće biti lako izvesti. Kako privoljeti neku zvijezdu da dođe ako mu ne ponudite dobar ugovor? Neće biti lako ni nagovoriti neke da napuste klub. Igrači Barcelone imaju jako visoke plaće i nikome se ne ide tek tako s Camp Noua.

gol expired Najpoznatija nogometna plavuša novim objavama pomutila razum svojim fanovima divider

Slučaj hrvatskog veznjaka Ivana Rakitića to najbolje govori. Barca mu otvoreno daje do znanja da ga se želi riješiti, no njemu se baš ne žuri. Može se očekivati da će sličnu taktiku izabrati i ostali igrači koji završe na transfernoj listi. Situacija je takva da nigdje ne cvatu ruže. Velika većina igrača teško da može dobiti istovjetan, a kamoli bolji ugovor nego što ga trenutačno imaju.

Saudijski princ spas u zadnji čas

Spas za Barcelonu, i neke druge klubove, mogao bi biti saudijski princ Mohammed Bin Salman, koji je ušao u Newcastle i očekuje se da će poharati nogometno tržište, kojem nasušno treba svježi kapital kako bi se pedale nastavile okretati. Za Barcu bi bilo sjajno da se riješi nekih preskupih igrača koji se nisu proslavili. 

Iza princa se vuku dugački repovi, no o moralnom aspektu cijele priče nema smisla naširoko lamentirati. Moral je u visokim sferama ionako davno izumro. Na tim razinama, pa i nešto nižim, caruju licemjerstvo i dekadencija i to svi dobro vidimo.

Povratak UFC-a

Najvruće pitanje hrvatskog nogometa

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider