Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napeta borba za titulu

Zimski prijelazni rok u Prvoj HNL ponudio je čisti spektakl: Klubovi su potrošili pravo bogatstvo

Jučer je zaključen zimski prijelazni rok u Prvoj HNL u kojem je bilo nekoliko velikih transfera.

Iako zimski prijelazni rok uobičajeno izaziva mnogo manje uzbuđenja nego ljetni, transferna tržnica u Prvoj HNL ove je zime ponudila čisti spektakl.

Kada se vodeća trojka pojača, između ostalih, s Kristijanom Lovrićem, Nikolom Kalinićem i Petrom Bočkajem jasno je da se u borbu za naslov prvaka ide otvorena garda.

Osijek doveo dva kapitalca - Lovrića i Caktaša

Kako su Osječani, na senzacionalan način zaključili prijelazni rok, počet ćemo s njima. Uz Lovrića koji je momčad iz Gradskog vrta, prema podacima Transfermarkta, koštao 2 milijuna i 250 tisuća eura, doveden je još jedan kapitalac.

Mijo Caktaš, kao slobodan igrač, iz saudijskog Damaca. Odjeknulo je i dovođenje Marina Leovca, za kojeg je Dinamu isplaćeno 300 tisuća eura.

Iz drugoligaša Orijenta stigao je napadač Kristian Fućak, a Osječani su od LASK-a otkupili ugovor Ukrajinca Čeberka koji je prošlu godinu bio na posudbi.

Odlazak Petra Bočkaja u Dinamo bombastično je odjeknuo na sam Badnjak. Navijači bijelo plavih bili su ogorčeni, kako su govorili, pojačavanjem direktnog konkurenta za naslov. No, na kraju cijele priče poprilično se promijenila slika prijelaznog roka u Gradskom vrtu.

Za Dinamo je najvažniji ostanak Mislava Oršića

Dinamo je dovođenjem Bočkaja u ranoj fazi prijelaznog roka odlučio poslati jasnu poruku konkurenciji, a uz sjajnog lijevaka u Maksimir je kao slobodan igrač iz varšavske Legije stigao azerbajdžanski napadač Emreli.

Iz Maksimira je put Gradskog vrta otišao, već spomenuti, Leovac.

Ipak, najvažniji trenutak prijelaznog roka za modre ostanak je Mislava Oršića. Umjesto odlaska u Premierligu, hrvatski reprezentativac ipak je odlučio ostati i s Dinamom se boriti za novi naslov. A već prve utakmice nastavka prvenstva iznova su potvrdile koliko je hrvatski prvak s Oršićem jača momčad.

Hajduk odradio sjajan prijelazni rok

Fantastičnu atmosferu oko Hajduka dodatno je podigao povratak Nikole Kalinića iz Verone. Iz Benfice je stigao stoper zavidne reputacije Ferro, odličnim pojačanjem pokazao se Lukas Grgić, a povratkom Mikanovića Splićani su dobili i alternativu Lovrenčiču na desnom beku.

Transfer Marina Jakoliša u francusku ligu, koji je kao posuđeni igrač Hajduka odradio sjajnu polusezonu u Šibeniku, donio je pola milijuna eura u klupsku blagajnu.

Od vodeće četvorke najmanje glamurozno bilo je kod Riječana. Stigli su stoper Čestić iz Kolna, te desni bek Solano iz druge momčadi madridskog Atletica.

Kapetan Smolčić prodan je u Eintracht, ali ostao na posudbi do kraja sezone. Od igrača sa značajnijom minutažom otišli su i Tomečak, Escoval i Galović.

Rijeka poslala devet igrača u Dragovoljac

Ono što je izazvalo veći interes u ovom prijelaznom roku je i iznenada stvorena suradnja Rijeke i Hrvatskog Dragovoljca. Na relaciji Rujevica – Siget bilo je dosta prometno ove zime, jer Rijeka je u Dragovoljac poslala čak devetoricu igrača i trenera juniorske momčadi Dragana Tadića.

Ovakav aranžman u budućnosti neće biti moguć, jer FIFA priprema promjenu pravila kojim će se jedan klub drugom moći posuditi maksimalno tri igrača po sezoni.

Od ostalih poslova u HNL-u ove zime vrijedi izdvojiti i povratak Dinamova krilnog napadača Atiemwena u Goricu. Nigerijac, kojeg su modri svojevemreno platili više od 2 i pol milijuna eura, stigao je na posudbu do kraja sezone.

U ovom prijelaznom roku, za razliku od ranijih, novac je najviše kolao između klubova unutar HNL-a. A, čak je i iznos ulaznih i izlaznih transfera podjednak. Otprilike 6 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider