Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk se doima kao jedina prava opasnost za Dinamo: Derbi će biti ključ sezone!

Dinamo je pobjedama protiv Osijeka i Astane vratio barem nakratko mir u maksimirske odaje, no slijede tri ključna tjedna…

Hajduk - Dinamo na Poljudu (Foto: Paun Paunovic / CROPIX)

Lakše se diše u Maksimiru. Dinamo je pobjedom u Astani zadržao sve u svojim rukama uoči posljednje kola, i to kako god završila utakmica Ballkanija i Viktorije.

Sergej Jakirović Jakirović iznenadio izjavom nakon utakmice: “Dobro smo ušli u susret, sada nam slijedi finale“ divider

S pobjedom u zadnjem kolu Modri sigurno prolaze dalje. Ako Ballkani ne pobijedi češki klub, Dinamu će biti dovoljan i remi u Maksimiru. Bez obzira na pogotke Vidovića i Kaneka, junak utakmice je Danijel Zagorac.

Zagorac spasio Modre, junak je utakmice

Dinamov vratar obranio je jedanaesterac u prvom poluvremenu u trenutku dok je rezultat bio 0:0, a Astana je, realno, izgledala bolje na travnjaku u prvih 45 minuta.

Domaća momčad stvorila je nekoliko dobrih šansi, no vidljivo je da imaju problem s realizacijom. Golgeter je glavna boljka Kazahstanaca. Darboe je promašivao i uprskao sve što je mogao, a da je zabio samo taj jedanaesterac, Dinamu bi sigurno bilo puno teže doći do pobjede.

Stefan Ristovski Ristovski i Mišić složni poslije bitne pobjede: "Sreća naša što smo imali Zagorca" divider

Kako to obično biva, Astana je mentalno pala nakon promašenih šansi u prvom dijelu, a Dinamo se podigao i u nastavku preuzeo je konce igre u svoje ruke. Astana je padala i bivala sve nervoznija, a Dinamo se dizao i bilo je jasno da može prelomiti utakmicu s pogotkom.

Modri se opet iščupali

Kada je Vidović svladao Čondrića, Modrima je bilo puno lakše. Dosta je pomogao i Jovančić, koji je neopreznim startom dobio drugi žuti karton i ostavio svoju momčad u jako teško situaciji. Kao naručeno za Modre. Dinamo je vodio 1:0 i imao igrača više, a Kaneko je lijepim golom stavio točku na i.

Realno, Dinamo opet nije odigrao neku bogzna kakvu partiju, visio je iako je igrao protiv kvalitetom doista skromne momčadi. Lako je to moglo drukčije završiti, no najvažnija je pobjeda. Modri su iščupali dvije pobjede u nizu, i protiv Osijek, a sada i protiv Astane. Sigurno jako važne za Jakirovića i njegovu momčad.

Gabriel Vidović VIDEO Pogledajte golove: Vidović načeo Čondrića, Kaneko udvostručio prednost Modrih divider

Možda je to prijelomna točka u sezoni za Dinamo, no naravno da puno toga ovisi o kvaliteti suparnika, a oni su, realno, ispodprosječni. Dinamo i dalje trokira, ali suparnici su još lošiji.

Dinamo i dalje trokira, ali u takvoj konkurenciji ipak preživljava

Potpuno je jasno da Dinamova igra nije na nekoj visokoj razini. Malo kvalitetniji suparnici jamačno bi ga iskažnjavali, no konkurencija u skupini Konferencijske lige, a i većim dijelom u HNL-u takva je da Modri mogu preživjeti čak i kada izgledaju kako izgledaju.

Iako Dinamo dugo nije bio ovako loš, iako se ne možemo sjetiti kada je posljednji put toliko kiksao u kratkom razdoblju, ni Hajduk, a ni Rijeka ipak nisu pretjerano odmakli. Barem zasad nisu iskoristili šansu da značajnije pobjegnu na ljestvici. To je još uvijek sasvim dostižno. Osvajanje prvenstva ipak je puno važnije za Dinamo od rezultata u Konferencijskoj ligi, iako ni to, naravno, nije nevažno.

Za Dinamo je sada najvažnije da završi jesenski dio sezone s pobjedama, da izbori proljeće u Europi i zadrži priključak za liderima prvenstva, a onda će imati šansu da se pojača u zimskom prijelaznom roku. U tom slučaju na proljeće bi mogao izgledati puno bolje.

Upravljačka kriza i zimski prijelazni rok

To je svjetlija strana maksimirske priče. Tamnija je upravljačka kriza koja još nije riješena, a kako izgleda, pitanje je hoće li i kada biti zaključena. Bitka za Skupštinu i vlast još traje te je pitanje kako će to sve završiti.

Hoće li Dinamo prezimiti u Europi?

Ukupno glasova:

Osim toga, još se ne zna tko će dovoditi pojačanja, sportski direktor još nije imenovan, a prijelazni rok je praktički na vratima. Poznata je stvar da ozbiljniji klubovi započinju s potragom puno prije otvaranja transfernih vrata, dok se čini da u Dinamu još uvijek ne znaju ni tko su im mete, a kamoli koga će dovesti.

Hajduk se doima kao jedina prava opasnost za Dinamo

Stoga je cijela situacija u Maksimiru maksimalno neizvjesna. Posljednje dvije pobjede donijet će barem kratkoročan mir, no posao još nje obavljen. Sljedeća tri tjedna bit će ključna za mirniji odlazak na zimski odmor. Šlag na torti bit će derbi s Hajdukom 17. prosinca. Ta bi utakmica puno toga mogla odrediti, na što će se nadovezati možda i odlučna Skupština četiri dana poslije.

Kako god Dinamo igrao i izgledao, Rijeka ili Osijek protiv njega jako teško dolaze do pobjede. Opravdano je upitati se: kad jesenas nisu uspjeli srušiti nikad lošiji Dinamo, kako će na proljeće kada se posloži!? Splićani se doimaju kao jedini u HNL-u koji su u stanju u međusobnim ogledima pobjeđivati, a taj skor na kraju bi mogao imati presudnu ulogu. Ishod će biti jako važan i u bodovnom i u psihiloškom smislu

Ako Hajduk i treći put ove sezone pobijedi, odlijepit će se i jasno je da će biti puno bliže naslovu prvaka. Ako, pak, Dinamo slavi, raširit će do kraja krila i opet će biti veliki favorit na proljeće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider