Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iščupana pobjeda

Dinamo slavio u Astani: Zagorac obranio penal, Vidović i Kaneko pogodili za važnu pobjedu

Dinamo je u gostima pobijedio Astanu 2:0 u 5. kolu Konferencijske lige i sada ima šest bodova uoči posljednjeg kola…

Gabriel Vidović (Foto: Marko Lukunić/Pixsell)

 

Nogometaši Dinama pobijedili su na gostovanju u Astani istoimenu kazastansku momčad s 2-0 (0-0) u utakmici 5. kola skupine C Konferencijske lige te tako ostali u igri za drugo mjesto koje donosi plasman u nokaut fazu ovog natjecanja.

 

Prvi pogodak postigao je Gabrijel Vidović u 48. minuti, svladavši domaćeg vratara Josipa Čondrića udarcem s 12-13 metara u donji desni kut.

U 73. minuti Astana je ostala s igračem manje, jer je zbog drugog žutog kartona isključen Dušan Jovančić, a Dinamo je u 79. minuti iskoristio brojčanu prednost. Nakon udarca iz kuta Petra Sučića, Japanac Takuro Kaneko je razornim i preciznim udarcem s 15 metara pogodio gornji lijevi kut pokraj nemoćnog Čondrića za konačnih 2-0.

Gabriel Vidović VIDEO Pogledajte golove: Vidović načeo Čondrića, Kaneko udvostručio prednost Modrih divider

Astana je prva imala veliku priliku doći do vodstva već u 12. minuti, nakon dosuđenog kaznenog udarca zbog prekršaja Josipa Mišića na Astanovu, ali je Dinamov vratar Danijel Zagorac obranio ne pretjerano snažan udarac po sredini gola Gambijca Demba Darboea.

Hrvatski prvak je sa šest bodova privremeno skočio na drugo mjesto u skupini, iza vodeće Viktorije Plzen koja je s 12 bodova osigurala prvo mjesto i plasman u osminu finala. Astana i Ballkani imaju po četiri boda, ali kosovski predstavnik ima utakmicu manje, koju će odigrati od 18.45 sati, kad će ugostiti Viktoriju.

Bez obzira na ishod te utakmice, Dinamu pobjeda u posljednjem kolu, 14. prosinca (21 sat) na Maksimiru protiv Ballkanija, donosi plasman u nokaut fazu Konferencijske lige.

Dinamo je prvi zaprijetio u hladnoj Astani, kad je u šestoj minuti Takuro Kaneko nakon kombinacije s Markom Bulatom poslao povratnu loptu na koju je natrčao Martin Baturina, ali je njegov udarac bio lak plijen za Josipa Čondrića.

Astana je svjesno prepustila posjed Dinamu i tražila prilike za brze kontre i polukontre nakon pogrešaka gostujućih igrača. Jedna takva se dogodila u desetoj minuti, kad se Astanov s lijevog boka sjurio prema sredini kaznenog prostora, gdje je zapeo za ispruženu nogu Josipa Mišića te pao, a škotski sudac John Beaton je bez zadrške dosudio kazneni udarac.

Ulogu izvođača preuzeo je gambijski napadač Dembo Darboe, ali je njegov mlaki udarac po sredini gola Danijel Zagorac pročitao i obranio lijevom rukom i nogom.

Danijel Zagorac VIDEO Umalo šok za Dinamo: Mišić skrivio jedanaesterac, a Zagorac se prometnuo u heroja divider

Dinamo je u 17. minuti zaprijetio po aktivnijem desnom boku. Kaneko je ubacio, ali Petkovićev udarac glavom nije bio precizan. Samo minutu poslije Josip Čondrić je bio na mukama. Martin Baturina je okušao svoju "dalekometnu paljbu", a hrvatski čuvar mreže na privremenom radu u Astani je uz puno problema uspio odbiti lelujavu loptu.

Astana je novu priliku imala u 21. minuti, ali je udarac glavom Jana Vorogovskija bio neprecizan pa je lopta prošla tik uz lijevu vratnicu.

Dinamo je na novu prijetnju čekao do 39. minute, kad se Japanac Kaneko sjurio po desnoj strani i dobio priliku za udarac u kojem je bilo dovoljno snage, ali ne i preciznosti.

Prvo poluvrijeme su u Dinamovoj igri, nažalost, obilježile i pogreške igrača u opasnoj zoni. Jednu takvu napravio je Robert Ljubičić u 42. minuti, što je Darboeu omogućilo da krene sam po desnom boku prema Zagorcu. Na sreću Dinama, Darboe je snažnim udarcem iskosa s desetak metara pogodio samo vanjski dio mreže.

Posljednju priliku za promjenu rezultata u prvom dijelu imao je Marko Bulat u 45. minuti, ali je njegov snažan udarac otišao preko grede.

Nakon svega viđenog, Sergej Jakirović i njegovi izabranici su mogli biti zadovoljni time što je Dinamo u drugi dio utakmice ušao bez rezultatskog zaostatka.

Za drugo poluvrijeme Dinamov strateg je napravio jednu zamjenu i ubacio Petra Sučića umjesto Marka Bulata.

Astana je i dalje prepuštala posjed lopte hrvatskom prvaku koji je od početka drugog dijela počeo s konkretnim prijetnjama. Prvo je u 46. minuti pucao Kaneko, ali Čondrić nije imao problema obraniti taj udarac. No, dvije minute poslije Dinamo je došao do prednosti.

Danijel Zagorac VIDEO Umalo šok za Dinamo: Mišić skrivio jedanaesterac, a Zagorac se prometnuo u heroja divider

Akcija je išla po desnoj strani, kad je lopta došla do Sučića koji je s 20-ak metara odlučio na udarac. Čondrić je odbio loptu, a Maročkin je pokušao izbiti. No, učinio je to loše i samo dodao do Gabrijela Vidovića koji je u primio na 12-13 metara iskosa s lijeve strane. Pogledao je gdje je Čondrić i prizemnim udarcem, kroz noge Hovhanisjana, pogodio donji bliži kut.

I nije se Dinamo zadovoljio tim pogotkom već je krenuo i po povećanje prednosti. U 50. minuti je Josip Mišić okušao svoj udarac i ponovno testirao Čondrića koji je jedva uspio odbiti loptu u korner. Nakon što je Baturina izveo udarac iz kuta, Dinamov kapetan Bruno Petković je dobio loptu na desetak metara, ali je Čondrić još jednom sjajnom intervencijom spriječio udvostručenje prednosti gostujuće momčadi, a Kanekov udarac izvan kaznenog prostora je otišao daleko od gola.

Novu veliku priliku za drugi pogodak, svoje i svoje momčadi, u 63. minuti je imao Gabrijel Vidović. Došao je na desetak metara do lopte, pucao snažno, ali je lopta preletjela preko grede.

Dinamo je dodatnu pomoć dobio u 73. minuti, kad je srpski veznjak Dušan Jovančić neprezno zaradio drugi žuti karton i morao prije vremena u svlačionicu.

Već tri minute poslije Dinamo je imao čistu priliku za drugi pogodak. Sadegh Moharami se probio po desnom boku i uputio sjajan ubačaj na suprotnu vratnicu, gdje je na sedam metara od gola neometan bio Bruno Petković, no njegov odmjereni udarac glavom je bio neprecizan pa je lopta prošla točno uz lijevu vratnicu.

No, u 79. minuti Dinamo je potvrdio pobjedu. Udarac iz kuta izveo je Petar Sučić, lopta se odbila na rub kaznenog prostora, gdje je u punom naletu dojurio Takuro Kaneko i poluvolejem opalio svom snagom po lopti koja je na putu prema golu malo okrznula i Petkovića te završila u gornjem lijevom kutu.

Mogao je Dinamo i do trećeg pogotka u 84. minuti, ali je Moharamijev udarac zaustavila greda.

O tome kolika je bila Dinamova nadmoć, iz koje je proizašla zaslužena pobjeda, najbolje govori statistika: 21 udarac, devet unutar okvira za hrvatskog prvaka, dok je Astana imala 10 šutova, a samo jedan unutar okvira, jedanaesterac koji je Danijel Zagorac obranio.

Čista pobjeda Dinama koji će 14. prosinca protiv Ballkanija na Maksimiru loviti pobjedu ili remi za plasman u nokaut fazu, koja će biti odigrana u veljači sljedeće godine.

ASTANA - DINAMO 0-2 (0-0)

ASTANA. Astana Arena - gledatelja; Sudac: John Beaton (Škotska).

Strijelci: 0-1 Gabrijel Vidović (48), 0-2 Takuro Kaneko (79)

Žuti kartoni: Kuat, Jovančić, Harojan / Perić

Crveni kartoni: Jovančić (drugi žuti)

ASTANA: Čondrić - Harojan, Maročkin, Tomašević - Hovhanisjan, Kuat (od 78. Bejsebekov), Jovančić, Vorogovskij (od 78. Dosmagambetov) - Ourega (od 31. Lončar), Darboe (od 63. Aimbetov), Astanov (od 63. Tomasov)

DINAMO: Zagorac - Moharami, Ristovski (od 79. Perković), Perić (od 75. Šutalo), Ljubičić - Mišić, Bulat (od 46. Sučić) - Kaneko, Baturina (od 79. Halilović), Vidović (od 86. Rukavina) - Petković

 

Tablica skupine C:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider