Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igraju na "stratištu Hrvata"

Dinamu prijeti velika opasnost: "Ukrali" su mu pojačanje, raspituju se za Olma i imaju opasne navijače

Hrvatskog prvaka u trećem pretkolu Lige prvaka najvjerojatnije čeka prvak Mađarske, slavni Ferencvaroš. Naravno, ako Dinamo prođe Saburtalo u 2. pretkolu, a to je sasvim realno...

Slavlje Ferencvaroša (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Što je s Danijem Olmom?“ stajalo je u poruci koju nam je poslao naš dugogodišnji mađarski kolega Laszlo Polgar, suradnik iznimno cijenjenog mađarskog sportskog dnevnog lista Nemzeti Sporta te Kanizsa Hetilapa i Zalai Hirlapa, netom nakon današnjeg ždrijeba u Nyonu.

Jasno je što je mađarskog kolegu zapravo zanimalo - hoće li mladi Španjolac ostati u Dinamo do susreta trećeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka? Kako čujemo, to zanima i čelnike Ferencvaroša, mađarskog velikana koji se svim silama pokušava vratiti na stare staze slave.

Iako nas je Hajdukova nezapamćena blamaža protiv poluamaterskog malteškog kluba Gzire još jednom upozorila da u nogometu nema unaprijed dobivenih utakmica, realno je prognozirati da će Dinamo u drugom pretkolu proći gruzijski Saburtalo, a Ferencvaroš maltešku Vallettu.

Mađarski nogomet u velikom uzletu

Nikad se ne zna, ali Dinamo i Ferencvaroš golemi su favoriti i bila bi velika senzacija da ne prođu dalje. U svakom slučaju, goleme su šanse da će se u trećem pretkolu sudariti najtrofejniji hrvatski i mađarski klubovi.

„Ako Olmo uskoro napusti Dinamo i ne bude igrao u trećem pretkolu, Fradiju rastu šanse za prolaz dalje. Olmo je ipak najveća zvijezda i najbolji igrač Dinama“, kazuje nam kolega koji jako dobro poznaje hrvatski nogomet i Dinamo, a pobliže prati i situaciju u Ferencvarošu.

gol expired Bjelica oprezan uoči utakmice, tražio pomoć od Zekića te spomenuo i Hajduk divider

Mađarski nogomet je u uzletu, može se čak reći i u naglašenoj euforiji. Neki signali govore da se polako vraća na veliku scenu. Mađarska reprezentacija pobijedila je Hrvatsku u kvalifikacijama za Euro 2020. i trenutačno je prva u skupini E s 9 bodova iz četiri utakmice. Mađari su šokirali Vatrene upravo na stadionu na kojem nastupa i Ferencvaroš - Groupama Areni, vrlo lijepom zdanju koje je otvoreno u kolovozu 2014. i ima kapacitet od 22.000 gledatelja.

„Bit će sigurno dupke pun. Mađarski nogomet se probudio, a Fradi ima dosta dobru momčad i jako puno navijača. Najpopularniji je klub u Budimpešti i Mađarskoj. U Zagreb bi moglo doći 3.000 navijača.“

Opasni i na lošem glasu

Fradijeve najekstremnije skupine na lošem su glasu, a ni BBB-i ne zaostaju. Očekujete li probleme?

„Ne znam, teško je decidirano reći. I jedni i drugi su žestoki. Uvijek puno toga ovisi o policiji i organizaciji utakmice. Fradi ima jako opasne navijače, ali specijalna mađarska policija zna kako izaći na kraj s ultrasima. Vrlo su oštri, s njima nema zezanja. Svima koji dođu u Budimpeštu na uzvrat savjetujem da se ponašaju civilizirano i mislim da neće biti problema. Koliko znam najekstremniji navijači Dinama i Ferencvaroša u dobrim su odnosima, pa mislim da ne bi trebalo biti prevelike napetosti.“

Mađari se nadaju da bi u uzvratu Groupama Arena opet mogla biti „stratište Hrvata“.

„Ha, ha… Istina, postoji nada da bi Fradi mogao nešto napraviti. Dinamo će sigurno biti favorit, no favorit je bio i Ludogorec. Prema procjenama Transfermarkta, Ludogorec je imao osjetno vrjedniju momčad, dva i pol puta vrjedniju, pa je Fradi pobijedio u obje utakmice. Ako mađarski prvak u prvoj utakmici izvuče povoljan rezultat, u uzvratu bi moglo biti svašta“, ističe mađarski kolega i dodaje:

Pobjedom protiv Vatrenih podigli naciju na noge

„Nakon što je Fradi izbacio bugarskog prvaka, samopouzdanje je jako poraslo, i igračima i navijačima. Svi su puni optimizma. Općenito je atmosfera jako dobra. U Mađarskoj se probudila dugo godina zamrla nogometna vibra; ozračje je vrlo poticajno, opet se probudio ponos i uvjerenje da se možemo nositi s najboljima. Pobjeda protiv Hrvatske u kvalifikacijama za to je najzaslužnija. Reprezentacija je protiv viceprvaka svijeta razbila dugogodišnje sumnje u kvalitetu mađarskog nogometa, a klubovi jašu na tom valu velikog zanosa.“

Andrij Ševčenko i Serhij Rebrov (Foto: AFP) Dinamo na Maltežane ili momčad s poznatim imenima: Stižu ukrajinska legenda i poznato HNL lice? divider

Mađarska vlast na čelu s premijerom Viktorom Orbanom posljednjih je godina jako puno uložila u nogomet. Izgrađena je impresivna infrastruktura koja se može mjeriti sa najrazvijenijim zapadnim državama, ali puno je investirano i u omladinske škole i seniorske momčadi.

„Ferencvaroš ima obilatu, doduše neizravnu pomoć države, a ima i velika privatne sponzore. Iako u klubu znaju reći da je proračun između 5 i 7 milijardi forinta, u nogometnim krugovima se spekulira da je zapravo oko 10 milijardi. To je oko 30 milijuna eura.“

Puni kao brod

Još uvijek je manji od Dinama, ali ne jako puno. Modri su za prošlu godinu prijavili rashod od 346 milijuna kuna. Iako su u Dinamu najavili kresanje troškova, teško da će ove godine biti manji. Kakva je vlasnička struktura Ferencvaroša?

„Klub nije privatiziran, struktura je slična kao u Dinamu. Mađarske državne tvrtke plaćaju velika sponzorstva, primjerice MVM Group, to je ekvivalent Hrvatske Elektroprivrede. Telekomunikacijska kompanija najveći je privatni sponzor."

Tko je najbolje prošao na ždrijebu 3. pretkola?

Ukupno glasova:

Da Ferencvaroš ima novca te da može biti ozbiljan konkurent Dinamu na tržištu nogu, pokazao je i slučaj Eldara Ćivića, bosanskohercegovačkog nogometaša kojeg je ovog ljeta žarko želio i Dinamov trener Nenad Bjelica, no Fradi je bio brži i preoteo ga Modrima ispred nosa. Naravno, to je napravio snagom šuštavih papirića.

„Praška Sparta dobila je milijun eura odštete, tako barem stoji na Transfermarktu, a Ćivić je, prema našim saznanjima, dobio dosta veću plaća nego što mu je nudio Dinamo“, otkriva nam mađarski kolega.

"Ukrali" Modrima pojačanje i začudili Bjelicu

U Maksimiru su bili iznenađeni da je Ćivić prije Dinama izabrao Ferencvaroš. Treneru Bjelici nije baš dobro sjelo to što je Dinamov menadžment dopustio da ga potuče mađarski prvak, koji bi, onako na prvu, po trenutačnom „renkingu“ i ugledu dvaju klubova, u takvim slučajevima trebao gledati Modrima u leđa i gutati njihovu prašinu. No to očito nije baš tako, Fradi itekako ima konja za utrku. Ili, ako hoćete, mulu koja nosi vreće pune eura.

Ždrijeb Europske lige: Rijeka ima priliku za osvetu, Osijek dobro prošao Ždrijeb Europske lige (Foto: Screenshot) Ždrijeb Europske lige (Foto: Screenshot) Igrači Osijeka slave pogodak (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL)

„Fradi može dobro platiti, puno je stranaca u momčadi. Mislim da ih je ukupno 16. Neki su, doduše, otišli na posudbe. Najplaćeniji igrač je Talijan Davide Lanzafame. Iskusan je, igrao je u Serie A. Najbolji je kada igra na mjestu povučenog napadača. Voli više asistirati nego zabijati, ima dobar slobodnjak. Zarađuje oko 700 tisuća eura godišnje. Nije bio u udarnom sastavu protiv Ludgoreca, imao je nekih problema s ozljedom. Iza njega dolaze domaći dečki Gergo Lovrencsics i Denes Dibusz. Oni zarađuju između 300 i 400 tisuća eura. Većina igrača zarađuje oko 200-250 tisuća eura. Malo tko ima puno manje.“

To su plaće na razini Dinamovih igrača. Brazilac Isael najvrjedniji je Fradijev igrač na Transfermarktu (2,2 milijuna), a nema ga u momčadi. Kako to?

„Imao je nekih problema s ozljedama, ali glavni je problem što trenutačno nije u formi. Tehnički je jako dobro potkovan, ali ima problema s fizikom. Bit će pojačanje kada se vrati u natjecateljsku formu.“

Rebrov ima veću lovu od Bjelice

Ni Ćivić nije bio u prvoj postavi protiv Ludogoreca.
„Na njegovu mjestu lijevog beka odlično igra Marcel Heister, hrvatskim ljubiteljima nogometa jako dobro poznato lice. Igrao je u Zadru i Istri. Mislim da će teško istisnuti Heistera, on igra u zaista velikoj formi.“

Ćivića je Fradi skupo platio, a ipak sjedi na klupi, barem zasad. I taj podatak govori da Mađari imaju ozbiljnu momčad. U naglašeno internacionalnoj momčadi najveća zvijezda ipak je trener, čuveni Ukrajinac Serhij Rebrov.

Luis Figo ekskluzivno za GOL.hr o Vatrenima, potezu Bobana i nasljedniku Modrića Luis Figo u dresu Reala (Foto: AFP) Luis Figo (GOL.hr/AFP) Navijači Barcelone pale Figovu sliku (Foto: AFP) +1 Luis Figo protiv Barcelone (Foto: AFP)

„On je daleko najpoznatije ime Fradija. Spekulira se da ima godišnju plaću 800-900 tisuća eura. Ako se plasira u Ligu prvaka, dobit će i veliki bonus. Kažu i do 600.000 eura.“

Rebrov je, dakle, na razini Bjeličine plaće po novom ugovoru. Međutim, sumnjamo da će Bjelica dobiti takav bonus ako odvede Modre u Ligu prvaka? Kakav je Ukrajinac trener?

„Rebrov je zamijenio Nijemca Thomasa Dolla. Mislim da radi puno bolji posao. Ima nešto od Lobanovskog. Doll je dovodio trećerazredne njemačke igrače, a ni igra mu nije bila ništa posebno. Rebrov je angažirao jeftinije, a bolje igrače s područja bivšeg SSSR-a. Doveo je tri Ukrajinca (Ihnatenko, Zubkov i Kharatin), jednog Bjelorusa (Signevič) i Gruzijca (Dvali). Isael je došao iz kazahstanskog Kairata. Nisu pretjerano skupi, ali imaju kvalitetu i uskoro bi mogli vrijediti znatno više.“

Fradi na "sovjetski pogon"

Može li se reći da Ferencvaroš trenutačno ide na „sovjetski pogon“?

„Da, tako nekako, ali tu ipak ima igrača sa svih strana. Norvežanin Tokmac Nguen i Slovak Michal Škvarka važni su igrači. Njih nije doveo Rebrov, ali stigli su u njegovom mandatu. Slovenac Miha Blažić od ranije je u klubu. Fradi raste na svim razinama, ozbiljno se pojačava i u segmentu menadžmenta. Primjerice, nedavno su angažirali Tamasa Hajnala, koji je igrao u Bundesligi i dobro poznaje njemačko tržište. On je doveo Martena Wilmotsa, sina poznatog Belgijca Marca Wilmotsa. No Rebrov ga ne želi u momčadi, misli da nema dostatnu kvalitetu“, otkriva mađarski kolega i zaključuje:

„Rebrov u jačim utakmicama forsira 4-2-3-1 formaciju. Protiv Ludogoreca igrala je sljedeća postava: Dibusz –Lovrencsics, Blažić, Dvali, Heister - Ihnatenko, Kharatin – Zubkov, Škvarka, Nguen – Priskin. Ulazili su Siger, Lanzafame i Varga. Signevič bi vjerojatno igrao na mjestu napadača, ali je izdržavao suspenziju. Trebao bi se vratiti za Dinamo. Bit će veliko pojačanje.“



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider