Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''skandalozan transfer''

Luis Figo ekskluzivno za GOL.hr o Vatrenima, potezu Bobana i nasljedniku Modrića

Jedan od najvećih svjetskih nogometaša s početka stoljeća Luis Figo dao je ekskluzivan intervju za GOL.hr.

Galerija Luis Figo u dresu Reala (Foto: AFP) Luis Figo (GOL.hr/AFP) Navijači Barcelone pale Figovu sliku (Foto: AFP) +1 Luis Figo protiv Barcelone (Foto: AFP)

U drugom dijelu velikog intervjua s Luisom Figom, koji možete ekskluzivno pogledati na GOL.hr-u, legendarni je nogometaš govorio o hrvatskoj i portugalskoj reprezentaciji, Zvoni Bobanu, kontroverznom transferu iz Barcelone u Real, nasljedniku Luke Modriću i ostalim temama.

Jesi mislio da bi Hrvatska mogla tako daleko dogurati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

Da. Otpočetka se događalo mnogo toga tijekom prvenstva. Hrvatska je odigrala nevjerojatno Svjetsko prvenstvo. Možda je u završnici osjetila umor nakon toliko produžetaka u prethodnim utakmicama. Vjerovao sam da može pobijediti prema kvaliteti igrača i zbog fantastične igre na prvenstvu.

1998. godine Hrvatska je bila treća, a prošle godine druga. Misliš li da bi u budućnosti Hrvatska mogla biti prvak svijeta ili Europe?

Uvijek sve ovisi o naraštajima koji će stasati u nogometu. Hrvatska je kao Portugal, malena je, ali uvijek daje velike talente. To je nešto što ovisi o mnogo čimbenika, ali ako uspijete stvoriti naraštaj kao ovaj sada, možda uspijete biti prvaci.

Što kažeš na Bobanovu odluku da napusti važnu funkciju u nogometu? Radio je u FIFA-i, a sad se vratio u Milano.

To je osobna odluka. Osjetio je ovih godina kako je biti glavni tajnik. Sigurno su mu predložili projekt koji mu se učinio zanimljivim. On već dobro poznaje klub i grad. Sigurno je ta odluka vezana uz obitelj. Uvijek su to osobne odluke. Sve ovisi o projektu kojega bi se želio prihvatiti. Cijenim ga i želim mu sve najbolje. I neka bude što sretniji u toj novoj avanturi.

Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan" Luis Figo za IN magazin i GOL.hr Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) Luis Figo (Foto: AFP) +1 Luis Figo (Foto: AFP)

Može li netko u Italiji svrgnuti Juventus s trona? Možda Inter s novim trenerom Conteom?

Posljednjih godina Juve je vrlo stabilan po pitanju pobjeda, strukture. Logično, nije lako. Ciklusi dolaze svome kraju i kao bivši igrač Intera vjerujem da može postići stabilnost i snažnu strukturu kako bi pobijedio Juve koji u domaćem prvenstvu rastura.

Portugal je aktualni prvak Europe. Ove se godine okrunio kao prvak Lige nacija, u njezinu prvom izdanju. Kako bi usporedio svoju generaciju kojoj su tepali da je zlatna i ovu Ronaldovu generaciju?

Generacije se ne mogu uspoređivati. Igrači nisu isti, okolnosti nisu iste, natjecanja imaju drukčiji format, suparnici su drukčiji. Dakle, mogu reći da sam kao Portugalac veoma ponosan ovime što postiže naša reprezentacija jer uvijek je vrlo teško pobijediti. Njihov put od Europskog prvenstva vrlo je pozitivan. Za to nije zaslužan samo savez, nego i treneri koji odrađuju fantastičan rad. Mala smo zemlja i možda nemamo toliko raznolikosti i opcija, ali Portugal uvijek rađa velike talente.

Kao i Hrvatska. I zato imaju velike zasluge za taj uspjeh. Teško je uspoređivati generacije. Mislim da smo mnogo učinili od trenutka od ulaska u reprezentaciju i do izlaska iz nje. Nismo osvojili nijedan naslov, ali…

Što je nedostajalo?

Ništa. Nedostajala je pobjeda. Igrali smo polufinala i final, ali nogomet nije uvijek dva i dva su četiri. Nekada ti nogomet uzme, a nekada ti daje. Često si bolji i ne pobjeđuješ, a nekada si gori i pobijediš. To nema veze s matematikom. Kao što sam prije rekao, ponosim se svojom karijerom u reprezentacijom i našim rezultatima, a sad pogotovo jer smo uspjeli pobijediti.

Navijači Barcelone pale Figovu sliku (Foto: AFP) Navijači Barcelone pale Figovu sliku (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još te pitaju o tvom poznatom prelasku iz Barcelone u Real Madrid? Smeta li ti to?

Ne. To je dio moga života. To je nešto za sjećanje, ali to je bilo tako davno da mislim da sada postoje drugi transferi i druge vrijednosti kad je riječ o cijeni. Jasno, taj moj transfer promijenio je povijest španjolskog nogometa. I svjetskog nogometa! Jer to je tada bio najskuplji transfer.

Misliš li da bi danas takav transfer iz Barcelone u Real Madrid bio skandalozniji?

Sigurno. To je transfer iz jednog velikog kluba u drugi. Riječ je o nogometu i suparništvu. Bez obzira na to je li to bilo prije 20 godina ili sada, mislim da je to nešto posebno. Ako se radi o velikim nogometašima, normalno je da je to skandalozno jer je riječ o suparništvu.

2000. godine osvojio si Zlatnu loptu. Tko bi mogao biti nasljednik Luke Modrića ove godine?

Svi koji su osvojili naslov, koji su dobro igrali u Ligi prvaka, koji su bili najbolji u svojim klubovima ili igrali u nekom finalu imaju više izgleda. Mislim da Cristiano ima izgleda da je ponovno osvoji. Ili možda neki igrač iz Liverpoola koji je osvojio Ligu prvaka. Ali mislim da je favorit Cristiano.

Vidiš li kojega hrvatskoga igrača koji bi u budućnosti mogao ponoviti Lukin uspjeh?

''Ne znam. Sad mi nijedan ne pada na pamet. Jović je Hrvat? Ajoj, da, Srbin! Kovačić nije loš, ali rijetko taj naslov dobiju igrači sredine. Ovisi o naraštaju, o talentima koji se mogu pojaviti. Mislim da je teško da će netko osvojiti taj naslov. Ako to nije Luka, mislim da će teško netko drugi biti taj'', zaključila je nogometna legenda u ekskluzivnom intervjuu za GOL.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider