Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Sve bi dali za Vatrene

Kako je propala najveća sila i što rade da se vrate u vrh: Hrvatska ovo može samo sanjati

Hrvatska u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2020. gostuje u Budimpešti, gdje je čeka negdašnja nogometna velesila Mađarska.

Galerija Stadion Ferenc Puskas (Foto: AFP) Mađarski sportski novinar Laszlo Polgar (Foto: GOL.hr) Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) +1 ZTE Arena u gradu Zalaegerszeg (Foto: GOL.hr)

Nakon teško izvojevane pobjede protiv Azerbajdžana u Zagrebu, Hrvatska u nedjelju gostuje u Budimpešti u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2020. Na Groupama Areni čeka je ranjena Mađarska koja je izgubila s 2:0 od Slovačke u Trnavi.

„Slovačka nije bila puno bolja, ali bila je bolja i zasluženo je slavila“, kaže nam naš mađarski poznanik Laszlo Polgar, suradnik cijenjenog mađarskog sportskog dnevnog lista Nemzeti Sporta te Kanizsa Hetilapa i Zalai Hirlapa.

Kolega Polgar godinama dolazi na gotovo svaku utakmicu hrvatske reprezentacije i jače utakmice Dinama u Zagrebu. Odlično poznaje i mađarski i hrvatski nogomet.

Mađarska nema klasu

„Nakon poraza u Slovačkoj reakcije medija i mađarske javnosti vrlo su loše. Kritike su žestoke. Ljudi su razočarani viđenim, no to je realnost mađarske reprezentacije. Mađarska ima solidnu momčad koja može svakog iznenaditi, ali nema igračke klase da bi postizala dobre rezultate u kontinuitetu“, priča nam kolega i dodaje:

„Ponajbolji mađarski igrač Adam Szalai, suigrač Andreja Kramarića u Hoffenheimu, izjavio je da je obrana odigrala loše, no mišljenja sam da je Mađarska izgubila bitku u sredini terena. Slovaci su tu odnijeli pobjedu, mađarski vezni red nije im parirao na pravi način.“

Analiza pobjede karaktera: Tko je oduševio, a tko podbacio; najveći problem i postava za Mađarsku Andrej Kramarić (Foto: AFP) Zlatko Dalić (Foto: GOL.hr) Slavlje Hrvatske (Foto: AFP)

Kakva je situacija u redovima mađarske reprezentacije pred utakmicu s Hrvatskom. Je li atmosfera splasnula?

„Igrači redom ističu da je to samo prva utakmica i da će protiv Hrvatske izgledati puno bolje. Stadion će biti pun, atmosfera će biti dobra, ali mislim da je ovaj poraz od Slovaka ipak ostavio traga. Bod bi bio dobar ulov. Mađarski igrači znaju da moraju odigrati hrabro ako žele ostati neporaženi. Ovo im je sad ili nikad.“

Hrvatska je favorit, ali Mađari vjeruju da mogu iznenaditi

Kolega ističe da u Mađarskoj Vatrene svi percipiraju kao velikog favorita, ne samo u utakmici s Mađarskog nego i cijele skupine.

„No to ne znači da će se unaprijed predati. Borit će se naši, dat će sve od sebe da iznenade. Pitanje je hoće li to biti dovoljno za pozitivan rezultat protiv osjetno kvalitetnije reprezentacije kao što je Hrvatska.“

Mađarska ima premalo igrača u većim europskim klubovima, pogotovo u usporedbi s Hrvatskom.

„Mi već godinama nemamo neki veći broj igrača u Zapadnoj Europi. Skoro da ih se može prebrojati na prste jedne ruke. Malo karikiram, ali to je u principu tako. I ti koji igraju u inozemstvu, uglavnom igraju u osrednjim klubovima. Nemamo nijednog igrača u nekom top-klubu. To znači da nemamo nijednu svjetsku klasu, pa čak ni europsku. Ovoj momčadi nasušno nedostaju dva-tri takva igrača. To bi onda bila druga priča, no od toga zasad nema ništa.“

Polgar je ponudio kratki presjek mađarske momčadi.

„Mađarska reprezentacija nema pravog lijevog beka koji bi bio dostojan igranja na međunarodnoj sceni. Imamo dosta igrača u inozemstvu, ali ne u top-ligama. Stoper Willi Orban (RB Leipzig) dobio je mađarsko državljanstvo. On ima kvalitetu. Tamas Kadar (Dinamo Kijev) dobar je igrač, ali nema kontinuitet u Kijevu. Gergő Lovrencsics, desni bek Ferencvarosa, radi puno, ali još uvijek nije dosegao neku visoku razinu igre."

Talijanski trener vodi Mađare

Kaže da je Osijekov veznjak Kleinheisler vrlo dobar je igrač, ali i da je imao puno ozljeda.

"Veznjak Adam Nagy je u Bologni, ali ne igra prečesto. Istvan Kovacs (Videoton) dobar je u Mađarskoj, ali nije za međunarodnu scenu. Adam Szalai karizmatičan je tip, lider reprezentacije, a u Hoffenheimu je 12 ili 13 igrač. Balazs Dzsudzsak prošao je svoj zenit, nje više tako brz, zato je i otišao u arapski svijet. Dominik Szoboszlai (Red Bull Salzburg) ima karakter i kvalitetu, ali mlad je i još nema kontinuitet. On će jednom možda doseći visoku razinu i zaigrati u nekom velikom klubu. Peter Gulacsi (RB Leipzig) dobar je vratar, na njega se uvijek može računati.“

Mađarski sportski novinar Laszlo Polgar (Foto: GOL.hr) Mađarski sportski novinar Laszlo Polgar (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Mađarski izbornik je Talijan Marco Rossi. Što Mađari misle o njegovu radu?

„Rossi je skroman i ponizan kao stručnjak. Kažu da je takav bio i kao igrač. On poštuje mađarski nogomet i Mađari to cijene. Napravio je dosta u mađarskom nogometu, bio je prvak s Honvedom, ima određeno iskustvo, ali činjenica jest da je treća liga talijanskih trenera. Rossi je tipičan talijanski stručnjak. Voli sustav 3-5-2, u različitim varijacijama, a to znači transformacije u 5-2-2-1 ili 5-1-3-1. Nešto više o njegovu radu u reprezentaciji moći ćemo reći nakon kvalifikacija koje nisu počele baš bajno.“

Kako je propao mađarski nogomet

Mađarska je nekoć bila svjetska velesila, u jednom trenutku imala je najbolju reprezentaciju na svijetu, čuvenu Laku konjicu. I nakon toga godinama je imala odličnu reprezentaciju, pobjeđivala je i Peleov Brazil. Kako je došlo do sunovrata mađarskog nogometa?

„Mađarski nogomet ima veliku tradiciju, svima je to poznato. Degradacija se događala postepeno. Još 80-ih bila je to solidna reprezentacija, plasirala se na SP 1986. To je zadnji mađarski nastup na Mundijalu. Bilo je i klupskih uspjeha, sjećate se Videotona koji je 1985. igrao u finalu Kupa UEFA-e protiv Reala. No već krajem 80-ih i početkom 90-ih počeo je strmoglavi pad. Malo se ulagalo u nogomet, nije se radilo dobro, struka se osipala“, ističe kolega Polgar i nastavlja.

Kramarić iz prve ruke zna što čeka Hrvatsku u nedjelju: Otkrio što mu je poručio mađarski suigrač Andrej Kramarić (GOL.hr)

„U vrijeme socijalizma bio je lažni profesionalizam, igrači nisu mogli u inozemstvo u najboljim godinama. Međutim, to nije glavni razlog, iako je bitno utjecao. Jednostavno, nije se dovoljno investiralo, nogomet je bio preskup, ulagalo se u neke druge, jeftinije sportove. Znate da je Mađarska po broju osvojenih medalja na olimpijadama bila među najboljim zemljama. U Barceloni je osvojeno 30 medalja, čak 11 zlatnih. Tih godina političko vodstvo nije imalo sluha za nogomet, a i na ekonomskom planu loše je vođena država.“

Veliki zaokret pod Orbanom

Zadnjih godina ipak je došlo do velikog zaokreta. Mađarska je ekonomski značajno ojačala, pa očito ima dovoljno novca da se ulaže i u nogomet.

„Obrat se dogodio 2010. Od tada traje totalni zaokret što se tiče odnosa države prema nogometu. Premijer Viktor Orban jako voli sport, a ponajviše nogomet. To je razlog zašto nogomet ima tako veliku podršku. Nogomet je opet mađarski sportski prioritet. Mađari nikada nisu prestali voljeti nogomet, stoga nije bilo teško probuditi staru strast.“

Uloženi su veliki napori i financijska sredstva da se sportska, napose nogometna infrastruktura značajno poboljša.

„Oko 2012. počela je aktivna izgradnja novih stadiona i kampova. Naravno da je Vlada povukla neke mjere kako bi privukla investicije. Već 7-8 godina postoje porezne olakšice u nogometu, ali i cijelom mađarskom sportu. S ponosom možemo reći da je infrastruktura sada stvarno ekstra. Mislim da smo se po tom pitanju primakli Zapadu.“

Hrvatska ima ono što Mađari nemaju i obratno

Dok Hrvatska tapka u mjestu, Mađarska gradi na sve strane. Trenutačno je u izgradnji velebna Puskas Arena, koja će imati 68 000 mjesta i stajat će preko 600 milijuna eura. Taj stadion bit će jedan od domaćina Eura 2020. Oko toga projekta ima puno kontroverzi. Učestale su oporbene optužbe za korupciju vladajuće političke strukture.

„To je samo jedan od projekta, doduše najveći. Već je puno toga izgrađeno. Kratko ću samo nabrojati što je napravljeno: Nagyerdei stadion u Debrecenu kapaciteta 20 tisuća mjesta stajao je oko 40 milijuna eura. Ferencvarosev stadion u Budimpešti (Groupama Arena) ima oko 23 tisuće mjesta, a stajao je oko 47 milijuna eura. MTK je u Budimpešti izgradio stadion za 5 tisuća mjesta, stajao je 20 milijuna eura", nabraja kolega i nastavlja.

Dalić zadovoljan osvajanjem tri boda i odmah najavio dvije promjene za ogled s Mađarskom! Zlatko Dalić (Foto: GOL.hr)

"Haladás iz Szombarthelya ima stadion od 10 tisuća mjesta, a stajao je 52 milijuna eura. DVTK iz Miskolca ima stadion od 15 tisuća mjesta, stajao je 42 milijuna eura. Szekesfehervar MOL Aréna Sóstó, stadiona Videotona iz Szekesfehervara, prima 15 tisuća ljudi, a stajao je 47 milijuna eura. Manje stadione izgradili su Mezökövesd, Kisvard i Paks. Pancho Arena, na kojoj igra Puskás Akadémia, ima 4000 mjesta i stajala je 13 milijuna eura. Novi stadion gradi i nekoć veliki Honved. Eto, nadam se da nisam nekog zaboravio“, u dahu je ispričao kolega.

Mađarska uložila ogroman novac u nogomet

To je doista impresivno. Mi u Hrvatskoj možemo samo sanjati takvo nešto. Predsjednik HNS-a Davor Šuker ne skriva divljenje prema susjedima. Nedavno je pozvao hrvatske političare, gospodarstvenike i sve zainteresirane da s njim posjete Budimpeštu i vide kako to rade Mađari. Izgleda da bi Mađari sve dali da imaju Vatrene, a Šuker da ima nekog „Orbanića“ za premijera.

„Po srednjoeuropskim standardima u mađarski nogomet ulaže se ogroman novac. Mi imamo ono što vi nemate, ali Hrvatska ima ono što Mađarska nema, a to je proizvodnja klasnih igrača. Posljednjih godina otvoreno je puno akademija, ali još uvijek se ne vide pravi rezultati. Svi se u Mađarskoj nadaju da će uskoro stići. Okosnica mađarske reprezentacije igrači su koji su u zalasku karijere. Jednostavno nema previše mladih nada.“

Ipak je i na rezultatskom planu nešto napravljeno. Mađarska se 2016. nakon 30 godina plasirala na veliki turnir. Sudjelovala je na posljednjem Euru i polučila sasvim solidan rezultat. U jakoj skupini osvojila je prvo mjesto, remizirala je s kasnijim osvajačem turnira Portugalom. Prošla je u drugi krug natjecanja i tamo je glatko poražena od Belgije. Nije ni Hrvatska dalje odmakla na istom turniru, izgubila je u osmini od Portugala.

Ferencvaros i Videoton malo ispod Dinama po proračunu

„Nije to loš rezultat, ali za razliku od Hrvatske to je za Mađarsku maksimum maksimuma u ovom trenutku. Od tog rezultata napravljena je pompa. Počela se preuveličavati stvarna vrijednost mađarske momčadi. Vidjeli ste kako je to završilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kad su očekivanja velika, razočaranja su još veća. Ali puno se financijski uložilo posljednjih godina, pa se htio napraviti dojam kako je napravljen i značajan skok u kvaliteti. Otriježnjenje je bilo bolno, iako još uvijek postoji nerealna slika. Mediji pumpaju priču, sportsko, posebice je nogometno novinarstvo u velikom uzletu, no teren pokazuje da kvaliteta na travnjaku ne prati ulaganja i marketing.“

Koliko nogometaši zarađuju u Mađarskoj?

„Mjesečna plaća u najboljim klubovima poput Videotona ili Ferencvarosa u prosjeku iznosi između 20 i 30 tisuća eura. Budžet istih klubova su između 20 i 30 milijuna eura. U Hrvatskoj samo Dinamo ima veći proračun. Ostali imaju manje, primjerice Puskas Akademia ima oko 5 milijuna eura.“

Izgubljeni identitet

Kako rade mađarske akademije? Nova su vremena, ali nije valjda da u Mađarskoj nema nadarene djece. Mađarska je desetljećima bila pravi rasadnik talenata i stručnjaka, učila je svijet nogometu.

„Akademije su počele raditi početkom 2000-ih. Krenulo se polako, a prvi je bio MTK. Od 2010. svi klubovi imaju akademije. Problem je taj što su u vrijeme loše financijske situacije u Mađarskoj mnogi mladi igrači otišli u inozemstvo i tamo nisu uspjeli. Nekoliko generacija na taj je način izgubljeno. Sada se čeka da stasa nova generacija, a za to treba vremena i strpljenja. Mislim da je problem u tome što se programski luta. Malo se kopira Nizozemce, pa Nijemce, pa onda Portugalce itd. Nažalost, mađarski nogomet izgubio je svoj identitet i trebat će očito vremena da ga se ponovno pronađe.“

Mađari navijali za Hrvatsku

Hrvatska po tom pitanju može biti uzor Mađarskoj, slično kao što se nekoć Mađari bili uzor Hrvatima. Vremena se mijenjaju, uloge se mijenjaju, kolo sreće stalno se okreće. Mađarski slučaj pouka je i upozorenje za Hrvatsku da se stvari lako mogu okrenuti ako ne postoji dobra dugoročna strategija. Što Mađari znaju o hrvatskom nogometu? Je li se navijalo za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

„Susjedi smo, ali ne znaju puno. Više gledaju prema Zapadu i njihovim ligama. Naravno da znaju hrvatske igrače koji igraju u velikim europskim klubovima, no nemaju neku dubinu što se tiče općenito hrvatskog nogometa. Slabo poznaju odnose snaga u hrvatskoj ligi. Respekt postoji, naravno. Hrvatska reprezentacija poznata je u cijelom svijetu, pa naravno i u Mađarskoj. Puno ljudi navijalo je za Hrvatsku u Rusiju. Hrvatska je bila hit“, zaključio je mađarski kolega.

 

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider