Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igra živaca

Dan kada su Barcine vođe prekrižile Rakitića: Crni scenarij za Zlatka Dalića i hrvatsku reprezentaciju

Za hrvatskog veznjaka Ivana Rakitića nakon Anfielda je sve pošlo nizbrdo.

Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Havarija na Anfieldu poput Ukletog Holandeza lovi Barcu i ne da joj mira. Noćna mora još nije prošla, šteta još nije sanirana. Nakon te utakmice popucale su vezivne niti na Camp Nouu. Dogodio se raskol na svim razinama, od Uprave do svlačionice.

Prljavo rublje nekontrolirano je počelo izlaziti van. Svađe glavnih igrača i čelnike izašle su pred oči javnosti. Sukobi su postali javni. Ni međuljudski odnosi među igračima nisu ostali netaknuti.

Hajduk - Dinamo HNS donio odluku koja je razbjesnila Dinamo: Nema zavjere protiv Hajduka, Modri se žale UEFA-i divider

Za hrvatskog veznjaka Ivana Rakitića nakon Anfielda je sve pošlo nizbrdo. Raketa je ispao Pedro. Iako su i prije te utakmice postojali jasni signali da za Hrvata dolaze teški dani, u prvom redu zimska kupovina Frenkieja de Jonga, malo tko je mogao pretpostaviti da će se situacija toliko pogoršati.

Rakitić je ipak zaslužni igrač, puno je da Barceloni, previše da bi se pomislilo kako će im pasti napamet da ga šikaniraju i odstrane bez milosti. No nogomet je veliki biznis, a Barca je jedan od najvećih klubova. Tu nema previše sentimenta. 

Kobni potez odlazak u Sevillu 

Katalonski Sport precizno datirao početak Rakitićeva kraja na Camp Nouu. Netom nakon katastrofe u Liverpoolu povukao je potez koji se pokazao kobnim za njegov ugled, kako u javnosti tako i u svlačionici.

gol expired Još neotkriveni detalji iz Van Dijkove karijere: Trener bio u čudu, protivnički napadač se ''križao'' divider

U trenutku kada je cijela Katalonija bila u stanju razarajućeg šoka, kada su kod navijača Barcelone prednjačile dvije emocije - srdžba i bijes, Rakitić je odlučio otići na tradicionalan sajam u Sevillu. Na društvenim mrežama osvanule su njegove razdragane fotografije u društvu s Joseom Marijom del Nidom Carrascom, sinom bivšeg predsjednika Seville.

Pao u očima lidera svlačionice

Nije jasno je li to Rakitiće napravio promišljeno ili slučajno. Teško je povjerovati da tako iskusan igrač nije mogao pretpostaviti kakve će biti reakcije. Možda je Rakitić već znao što mu se sprema pa se odlučio inatiti.

Kako god, taj potez razljutio je mnoge. Doveo je do toga da Rakitiće padne u očima lidera momčadi. Sport kaže da je tu potpisao konačnu presudu. Jednostavno su ga prekrižili.

gol expired Legenda koja je srušila sve rekorde danas slavi rođendan: Jedini u povijesti ima više trofeja nego godina divider

„Nikome se nije svidjelo to što je napravio“, kaže duboko grlo katalonskog Sporta, neimenovani član Barcine momčadi:

„U tom trenutku najmanje prikladna slika bila je ta da se netko od nas provodi u Sevilli.“

U Barceloni nisu mogli vjerovati

Sport piše da u klubu nitko nije mogao ni pomisliti da će netko slobodne dane, koje im je trener dao da razbistre glavu, iskoristiti za zabavu u drugom gradu. Dok su se svi igrači zabili u tamu svoje kože, Rakitić se odlučio za provod. Zbog toga je dobio veliki minus u klubu. Suigračima je to bio jasan signal da više ne dijele iste osjećaje. Sportov izvor konstatira da je kompromitirao ne samo sebe nego i cijelu grupu.

Taj dan bio je prekretnica. Odnosi s hrvatskim veznjakom zahladili su na svim razinama kluba. Rakitić se poslije donekle posuo pepelom, ali ništa više nije bilo isto kao prije.

gol expired Sjećate se ovog? Messi dobio loptu od Rakitića pa uglednog suparnika vratio na tvorničke postavke divider

„Ispričavam se ako sam napravio probleme. Ali ja sam otac i suprug, za mene je obitelj najvažnija. Otišao sam u Sevillu da bude s njima“, poručio je Rakitić nakon povratka iz vruće Andaluzije.

Vrijeme je pokazalo da isprika nije baš pala na plodno tlo. Rakitić je ubrzo preselio na klupu i situacija mu se do današnjeg dana nije u bitnome promijenila.

Konačni raskol

Rakitić je praktički preko noći od ljubimca Ernesta Valverdea, tadašnje trenera Barce, postao ružno pače. Valverde je bez pardina izbacio Rakitića iz udarnog sastava, a čelnici Barcelone otvorili su karte. Rakitić je dobio nedvosmislenu poruku da mu je najbolje da pronađe novi klub.

Hrvatski veznjak se u početku pravio da ništa ne shvaća, govorio je kako mu je želja da ostane u Barceloni i da ne vidi nikakav problem. Kako je vrijeme prolazilo, igra skrivača postala mu je sve napornija. Rakitić je zimus počeo davati dvosmislene poruke, a pukao je prije nekoliko tjedana kada je zagrmio:

gol expired Bayern dogovorio transfer s najpoželjnijim igračem za iduću sezonu, preostala još samo jedna stvar divider

„Sam ću odlučiti gdje ću nastaviti karijeru. Nisam ja vreća krumpira pa da me prodaju kako im se prohtije.“

Katalonski Sport piše da je u međuvremenu došlo do potpuno raskola između Barcelone i Rakitića.

„Ako Rakitić ostane na Camp Nouu, bit će to pravo čudo“, piše Sport.

Hrvat kupuje vrijeme

Koliko je nepovjerenje između Rakitića i čelnika kluba, svjedoči i informacija kako u Barceloni sumnjaju da hrvatski veznjak namjerno odugovlači. Navodno kupuje vrijeme kako bi se dokopao zime i ishodio slobodne papire, a to znači besplatni prelazak u neki drugi klub.

Naravno da se čelnicima Barcelone taj scenarij najmanje sviđa. Morat će ga plaćati, a sjedit će na klupi i na kraju će otići besplatno. Za vodstvo Barcelone najbolje rješenje je da ga što prije skinu s grbače.

Postoji nekoliko opcija za transfer, ali trenutačno su aktualne tri: Navodno se Rakitić želi vratiti u Sevillu, koja nema novca za isplatiti odštetu i dati mu plaću kakvu očekuje. Druga je prelazak u Atletico Madrid.

Neki španjolski mediji pišu da je Rakitić praktički sve dogovorio s Madriđanima. Diego Simeone iznimno ga cijeni i želio bi ga dovesti. Međutim, problem je taj što su odnosi između Barcelone i Atletica jako pogoršali nakon kontroverznog transfera Antoinea Griezmanna.

Tri transferne opcije

Ostali su mnogi repovi koji još nisu riješeni. Barca navodno traži 50 milijuna eura za Rakitića, što Atletico ni u snu ne želi platiti. Dogovor bi se možda mogao postići ako Atletico pristane u jednadžbu ubaciti Saula i Josea Gimeneza. Barca je navodno spremna za njih dvojicu dati Rakitića i još 15 milijuna eura.

Budući da je kombinacija s Italijom, odnosno Juventusom i Interom, teško ostvariva zbog niza negativnih okolnosti, u ovom trenutku izglednijim se čini prelazak u Englesku. Posljednjim dana u tom kontekstu spominjao se Tottenham.

Doista je teško reći gdje će Rakitić osvanuti, ali čini se da se rastanak s Barcelonom opasno primakao. Jedino ako se odluči inatiti i čekati istek ugovora koji mu istječe u ljeto 2021. Uopće nije nemoguće. Rekli smo da u Barci sumnjaju da mu je plan dokopati se zime, jer računa da bi čelnici popustili i dali ga budzašto.

Crni scenarij za Zlatka Dalića

Ako ga ni tada ne bi pustili, ostalo bi mu još šest mjeseci dosađivanja ili, ako hoćete, odmora na klupi ili tribinama Camp Noua. Rakitić je možda spreman za dugu igru živaca, ali ta opcija nikako ne bi bila dobra vijest za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. Ako se Rakitić odluči za taj scenarij, to bi vjerojatno značilo i oproštaj od dresa reprezentacije.

Povratnik Dominic Cruz želi uzeti svoj pojas

Veliki povratak UFC-a

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider