Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u krizi je, ali...

Baturina "oštri" kopačke za bivši klub: Od svog prvog gola Hajduku, skoro svaki drugi zabio je Bilima

Martin Baturina nije zabio za Dinamo u domaćim natjecanjima od gola Bilima u Superkupu, od svog prvog gola protiv Hajduka u karijeri zabio je ukupno devet komada za plave, od toga četiri najvećem rivalu, iako zvuči paradoksalno Vječni derbi se čini kao odlična prilika za izlazak iz mini-krize.

Galerija Martin Baturina Bruno Petković i Martin Baturina Martin Baturina Martin Baturina

Mladi hrvatski reprezentativac i veznjak s Dalićeva pretpoziva, Dinamov Martin Baturina, najveći je hrvatski talent i to će se složiti mnogi, međutim baš kao i svi mladi igrači ima problem s kontinuitetom.

Sjajno je startao u sezonu, poslije slavlja Modrih u Superkupu pričalo se isključivo o njemu, ali upao je u malu krizu. Zvuči paradoksalno, no derbi Hajduka i Dinama za vikend dobro će doći mladom Splićaninu…

Upao u golgetersku mini krizu u domaćim natjecanjima

Zašto, zapitat će se mnogi, pa Hajduk je ipak lider prvenstva, nije lako Bilima otići u goste… Uglavnom nije, ali Modru desetku čini se jako inspiriraju ogledi s najvećim rivalom Dinama, koji sasvim slučajno dolazi iz njegovog rodnog grada.

Dinamovi dresovi Dinamovi nogometaši stižu na izložbu dresova u hodnicima Draženova doma divider

Bilima je dosad zabio ukupno četiri gola u Dinamovu dresu, ove sezone jedan, u spomenutom Superkupu i na tome ostao, barem kad je riječ o domaćim natjecanjima…

Sjetit ćete se kako je započeo tekuću sezonu, hrvatskim medijima bila su puna usta nadarene desetke modrih poslije partije protiv Hajduka u uvodnoj utakmici hrvatske nogometne sezone na Maksimiru.

"Baturina najbolji na terenu, Petković izvlačio čarobne poteze…", "Baturina kralj Maksimira, Dinamu i ovaj Superkup", "Baturina donio Dinamu prvi trofej sezone“, bili su samo neki od naslova u domaćem tisku.

Stadion u Vranju Uskoro će osvanuti novi stadion u Srbiji: U gradu gdje je nogometni klub ugašen divider

Ta je utakmica potvrdila Baturinin status najvećeg hrvatskog talenta, što su u intervjuima isticali mnogi domaći stručnjaci, ali Dinko Jeličić spomenuo je nešto vrlo zanimljivo.

"Ja ga vidim jako daleko, i ovaj drugi moment koji će doći sa zrelošću i odlaskom u inozemstvo u još jaču ligu, gdje će po inerciji morati razvijati još dodatno neke stvari. Kada igraš svaki vikend utakmicu sto na sat, onda moraš biti spreman za takav ritam.“, rekao je trener Gorice Dinko Jeličić u nedavnom intervjuu za gol.hr.

Donio Dinamu trofej pa stao

Baturina izgleda nije bio spreman za takav ritam. No, u jednu ruku u obranu mu ide činjenica kako je između protekle i sadašnje sezone imao ukupno tri dana odmora, međutim poslije osvojenog trofeja Baturina se ugasio…

Ponikve - Dinamo VIDEO Festival nogometa u Gajnicama: Jedan 17-godišnjak zauvijek će pamtiti ovaj dan divider

"Trofej u Superkupu definitivno je važniji od pobjede u derbiju na startu sezone“, rekao je i urekao sebe i svoje suigrače, koji su zatim u 1. kolu poraženi od najvećeg rivala na svom stadionu.

Ovaj put Leko i društvo imali su nešto bolji plan za Baturinu, koji nije bio loš na prvom prvenstvenom derbiju u sezoni, ali zbog rezultata mnogi dinamovci okarakterizirali su je kao nezadovoljavajuću upravo zbog ugleda koji je stekao na račun utakmice u Superkupu.

Od te utakmice u domaćim natjecanjima Baturina više nije zabio, ukupno je na sedam u prvenstvu bez pogotka zasad. Baturinina kilometraža u tako ranoj dobi čini se stigla je na naplatu. Kako je prije ove mini-krize vrijedila teza da „Dinamo izgleda bolje kad Baturina dobro igra“, kad je Martin upao u probleme, krenuli su i problemi njegove momčadi.

Madžid Šošić (desno) Zadnji su na tablici, a imaju najbolje ocijenjenog igrača lige: Radi se o mladom hajdukovcu divider

Modri su poslije kiksa protiv Hajduka prosuli bodove i u Gorici, a poslije te utakmice zbog velike potrošnje dogodila mu se manja ozljeda zbog koje je igrao svega 20-ak minuta u jako važnim susretima protiv AEK-a.

Zatim je na red došla Sparta, koja je izbacila Plave iz Europske lige u dvije utakmice, a Baturina je u teškom porazu u Pragu zabio svoj drugi ove sezone i trenutačno je na ta dva zabijena gola u sezoni.

Je li problem Petković?

Kako je golgeterska kriza bivala sve dublja, domaći analitičari zapitali su se je li problem što se Bruno Petković toliko spušta po loptu, međutim Dinko Jeličić rekao je kako to nema prevelikog utjecaja.

"Ma, ne. Ja sam vam od onih trenera koji smatraju da dobri igrači ne mogu gušiti jedne druge. Ubodu li u nekom momentu u isti prostoru, to i ih mi treneri moramo malo usmjeravati. Ali nekad igrač instinktivno rješava stvari na terenu pa je možda dojam da guše jedan drugog. Ali to vam je ona teza jesu li Asanović, Boban i Prosinečki mogli igrati zajedno. Za mene je dobar igrač, dobar igrač i s dobrim igračem može igrati.“

Torcida Torcida: "Odabrali smo ići putem čista srca i obraza, na tom putu ti biti štit koji danas čini 100 tisuća" divider

To da su obojica dobri igrači je neupitno, trenutačno najbolji u modroj svlačionici i ljudi od najvećeg povjerenja trenera Sergeja Jakirovića, koji će se sigurno na njih dvojicu osloniti, ispred ostalih, za pozitivan rezultat na Poljudu. Na Petkovića sigurno s obzirom na to koliko njegova forma trenutačno znači Dinamu, a mogao bi se lako i na Baturinu unatoč tome što mu trenutačno možda ne polazi sve za rukom.

Od svog prvog gola Hajduku zabio ukupno devet, od toga četiri Bilima

Naime, u kalendarskoj 2023., izuzev u Superkupu zabio je Hajduku i u domaćoj prvenstvenoj pobjedi 4:0 prošle sezone u ožujku na Maksimiru. U kolovozu 2022. godine pak je bio strijelac u domaćoj pobjedi protiv Bilih u Supersport HNL-u i Modri su ponovo najvećem rivalu stavili četiri komada na svom travnjaku.

Tri mjeseca ranije Bili su mu također bili žrtva, ovaj put za 3:1 u sudačkoj nadoknadi na Maksimiru. Na Poljudu doduše još nije zabio klubu iz svog rodnog grada, ali uzme li se u obzir koliko zabija inače, a koliko od toga završi u Hajdukovoj mreži, ne bi bilo čudno.Naime, za Dinamo je zabio devet golova od svog prvijenca Hajduku u svibnju prošle godine, a od tih devet komada, čak četiri su završile u mreži golmana najvećeg rivala.

Torcida na Poljudu Nestvarni podatak s Poljuda: Povijesni dan za Hajduk, imaju 100.000 članova! divider

Dio motiva talentirane Dinamove desetke vjerojatno leži u činjenici da ga je klub iz njegovog rodnog grada ispustio iz ruku kad je bio klinac:

"Baturina ima 20 godina, a igra se nogometa, nevjerojatan igrač, kada ga gledaš na terenu, kao da ima 500 utakmica iza sebe. Neka ga posluži zdravlje, Hrvatska ima dijamanta. Imali smo Baturinu na pladnju, i pustili ga. Nekompetentan Brbić je oštetio Hajduk za minimalno 20 milijuna eura, i uzeo nam priliku da uživamo u igraču koji će postati svjetska klasa", napisao je svojedobno Tonći Kukoč na Facebooku.

Baturina je inače sin ikone Hajduka Mate Baturine i kao klinac igrao je za Hajduk. U Splitu je tih godina taman krenula fama o talentirana tri brata Baturine, međutkm tadašnji predsjednik Marin Brbić rekao je kako nema namjeru ulaziti u utrku za mlade igrače s novcima.

Baturine su potom najprije preselili u RNK Split pa zatim u Maksimir i ostalo je povijest. Zato Baturina valjda igra s toliko „dišpeta“ protiv najvećeg Dinamovog rivala, a taj će mu inat dobro doći kad se u plavom dresu vrati u svoj rodni grad ovaj vikend za Vječni derbi, kako njemu za izlazak iz golgeterske krize, tako i Dinamu želi li pozitivan rezultat…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider