Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sumnje postoje

Tri zvijezde koje Barca želi prodati: Kuha li se u ovim trenucima najveći hrvatski transfer u povijesti?

Barcelona želi osvježiti momčad, a da bi kupila nove igrače, neke će morati prodati. Jedan od njih mogao bi biti Ivan Rakitić...

Galerija Barcelona (Foto: AFP) Rakitić nakon poraza u finalu SP-a (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP)

Najpopularniji katalonski mediji i dalje sele Ivana Rakitića iz Barcelone. Rakitić ima ugovor do ljeta 2021., a izlazna klauzula mu iznosi 125 milijuna eura.

Iako je u nekoliko navrata otvoreno rekao kako želi nastaviti karijeru na Camp Nouu, Mundo Deportivo piše da bi Barcelona rado prodala hrvatskog veznjaka ako se netko pojavi sa zadovoljavajućom ponudom.

"Hrvatski" dres Barcelone izazvao puno kritika: HNS "bocnuo" Barcu, navijači nezadovoljni

Barata se s cifrom od 70 milijuna eura. To je novac s kojim bi Katalonci u potpunosti amortizirali troškove koje su imali u pet godina koliko je dosad proveo u Barceloni, računajući odštetu, bruto plaću i bonuse. Nešto bi sigurno i ostalo kao čista zarada. U svakom slučaju, to bi bio daleko najveći transfer jednog hrvatskog nogometaša u povijesti.

Barcelona traži za Rakitića 70 milijuna eura

Mundo Deporitvo piše kako se u Barceloni nadaju da bi PSG opet mogao iskazati interes. Spekulacije su osnovane. Parižani su prošlog ljeta htjeli Rakitića, no planovi su im propali. U međuvremenu situacija se u katalonskom klubu stubokom promijenila, napose nakon fijaska na Anfieldu i poraza u finalu Kupa kralja.

Što se događa s Ivanom Rakitićem: Razmišlja li o prestanku igranja za reprezentaciju? Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Rakitić nakon poraza u finalu SP-a (Foto: AFP)

Rakitić je praktički preko noći od ljubimca navijača i uvaženog prvotimca postao praktički Pedro, jedan od krivaca za Barcelonine posrtaje. Katalonski mediji posljednjih tjedana ne prestaju pisati o tome kako ga Barcelona želi prodati.

Tvrde da bi se time otvorio prostor za nadolazećeg Frenkieja de Jonga i namakao novac za kupovinu novih pojačanja, prije svih Antoinea Griezmanna i Matthijsa de Ligta.

Da se nešto događa, moglo se zaključiti i nakon Rakitićeve nervozne reakcije u finalu Kupa kralja, kada ga je Ernesto Valverde zamijenio, a ovaj je ljutito šutnuo plastičnu bočicu, što je ponašanje koje nije u Rakitićevu stilu, te nakon prilično intrigantne izjave hrvatskog veznjaka da ne vidi po čemu bi De Jong trebao zauzeti njegovo mjesto u momčadi s obzirom na to da je cijelu sezonu u Ajaxu igrao na drugoj poziciji.

Rakitić uzeo predah

Rakitić to nije izrijekom rekao, ali jasno je da je ciljao na Sergija Busquetsa, kolegu iz veznog reda koji je također na udaru kritika jer je već duže vrijeme u lošoj formi i bio je jedan od najlošije ocjenjenih igrača Barcelone u posljednjim teškim posrtajima.

Rakitić je ove sezone u pravilu bio osjetno bolji od Busquetsa, no Busquets je domaći dečko, ljubimac navijača i jedan od senatora momčadi. Prevedeno, zaštićeniji je nego Rakitić pa se i puno rjeđe spominje u kontekstu odlaska iz Barcelone, iako ima i takvih spekulacija.

Novi šok za Dalića i Vatrene: Čak ni superzvijezde ne treba moliti da igraju za Hrvatsku Ivan Rakitić (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

S obzirom na to da je Rakitić iznenadno odustao od nastupa za hrvatsku reprezentaciju protiv Walesa u kvalifikacijama za Euro 2020., a da nije imao odveć uvjerljivo objašnjenje kako je ozlijeđen, posljednjih dana pojavljivale su se razne spekulacije o čemu je zapravo riječ.

Među ostalim, bilo je i onih koji su mišljenja kako je Rakitić uzeo predah najviše zbog toga kako bi se mogao usredotočiti na pitanje rješavanja nastavka karijere. Nije nemoguće zamisliti da očito sa više strana emocinalno povrijeđeni hrvatski veznjak u ovom trenutku važe što mu je činiti, a možda i prispjele ponude.

PSG i dalje traži adekvatnu zamjenu za Adriena Rabiota. Parižani su prošlog ljeta jako zagrizli, i to bez obzira što je Rabiot tada bi u momčadi. Spekuliralo se da PSG nudi Rakitiću osjetno veću plaću nego što je ima trenutačno u Barceloni.

Barcina figa u džepu

Kako je u tom trenutku Rakitićev status u Barceloni bio jako dobar i kako ga je trener Valverde visoko cijenio, a Basku nije bila upitna trenerska klupa, kao što je to sada slučaj, Rakitić je odlučio ostati, vjerojatno vjerujući da će dobiti produljenje ugovora i značajnu povišicu, što je zaslužio svojim igrama i ponašanjem. Uostalom, i drugi su listom dobili povišice.

Hrvatski reprezentativac vjerojatno je dobio obećanje Barcinih čelnika da će se već dogovoriti u obostranu korist, no već tada nam je bilo sumnjivo da drže figu džepu.

Kako inače tumačiti objašnjenja da Barca nema novca za povećanje Rakitićeve plaće od nekih 4-5 milijuna eura u bruto iznosu, a u isto vrijeme je realizirala transfere vrijedne više stotina milijuna eura. Zvučalo je neuvjerljivo, zar ne!?

Hrvat pokazao zube: Rakitić skinuo rukavice i poslao poruku koja će zatresti Barcu Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Mundo Deportivo piše da bi se Barca sada rado riješila najskupljeg igrača kojeg je dovela u cijeloj povijesti, Brazilca Philippea Coutinha. Stajao ih je 145 milijuna eura, a sada bi ga dali za 120 milijuna. No to su samo želje Katalonaca, jer je veliko pitanje mogu li naći nekog tko bi u ovom trenutku iskrcao taj novac za Brazilca?

Na Camp Nouu se nadaju da su Parižani najizgledniji ili, ako hoćete, najnaivniji kandidati. Medijske spekulacije da bi Chelsea mogao krenuti po Coutinha ako Arbitražni sportski sud usvoji žalbu na odluku FIFA-e o zabrani registriranja novih igrača, u Barceloni navodno ne uzimaju ozbiljno.

Transferna lista

Drugi najskuplji igrač Barcelone, Ousmane Dembele, zadovoljio je Barceloninu struku, no razmotrili bi i njegovu prodaju ako bi se netko pojavio s najmanje 150 milijuna eura. Nikad ne treba reći nikad, ali teško da takvi prosci postoje.

Barcelona bi rado prodala i Samuela Umtitija, iako ovaj ne želi otići. Katalonci traže 50 milijuna eura. Francuski stoper smatrao se jednim od rijetkih pogodaka Barcelone posljednjih godina, no nakon što se ozlijedio, njegove akcije drastično su pale.

Buknula nova afera: Barca već potpisala veliko pojačanje, PSG i Real spremaju "bombu" Kylian Mbappe i Antoine Griezmann (Foto: AFP) Antoine Griezmann, Clement Lenglet i Lionel Messi (Foto: AFP) Antoine Griezmann i Lionel Messi (Foto: AFP) +7 Antoine Griezmann (Foto: AFP)

Barca je već sada solidno pokrivena na stoperskim pozicijama, a posebice će biti ako dovede De Ligta, što više nije tako izvjesno kako se donedavno činilo.

Uglavnom, teško je reći koga će sve Barca naposljetku prodati, ali jasno je da na taj način namjerava ispuniti uvjete financijskog fair-playa i namaknuti financijska sredstva za kupovinu novih pojačanja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider