Deontay Wilder ili Tyson Fury? Ostao je još samo jedan dan do velikog meča za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBC verziji, koji ćete moći gledati sa subote na nedjelje u izravnom prijenosu na GOL.hr-u i snimku u nedjelju navečer na Novoj TV.

Lome se koplja tko će pobijediti u revanšu još uvijek neporaženih teškaša. Mišljenja su podijeljena, takvi su i omjeri na kladionicama. U nekima je blagi favorit Fury, u drugima Wilder.

Naravno da su se u analize uključila velika imena svjetskog boksa. Javio se i legendarni Britanac Lennox Lewis, posljednji teškaš koji je objedinio sve najvažnije pojasove.

Kad bi mogao birati, Lewis kaže da bi se radije sučelio s Wilderom nego s Furyjem, iako obojicu iznimno cijeni i smatra da su najbolji teškaši današnjice.

„Radije bih na Wildera jer je on jednodimenzionalan borac. Kad boksaš s Furyjem, nikad ne znaš kako će se meč razvijati“, kaže Lewis i pojašnjava.

„Nikad ne znaš hoće li zauzeti klasični gard ili kontragard, hoće li te udariti ili zagrliti oko leđa. Fury protivnicima daje puno više za razmišljanje.“

Lewis ističe da Wilder ima najjači udarac današnjice, ali ne i svih vremena.

„Da mene, Tysona ili Holyfielda prebacite u ovu eru, vjerojatno bismo imali sličnu statistiku nokauta. Uzmite za primjer Tysona. On je mogao nokautirati bilo koga s najkraćim udarcem. Ti njegovi udarci iz trzaja bili su devastirajući za suparnike. To Wilder nema“, kaže Lewis.

Kad je riječ o Furyju, rijetko se razgovara o snazi njegova udarca. No Lewis smatra da „Kralj Cigana“ ima u svojem arsenalu udarce kojima može završiti borbu nokautom.

„On ima moćan udarac, samo ga treba izoštriti. Uzeo je novog trenera koji mu može pokazati kako da najefikasnije koristi udarac desnom rukom.“

Lewisova aluzija je jasna. U prosincu prošle godine Fury je odučio zamijeniti dugogodišnjeg trenera Bena Davisona sa Sugarom Hillom Stewardom, nećakom slavnog trenera Emanuela „Mannyja“ Stewarda.

Razlog je taj što je došao do zaključka da mora malo drukčije boksati protiv Wildera nego u prvom meču. Dok je Davison skloniji taktiziranju, Sugar Hill preferira agresivniji pristup.

„Vjerujem u samo jednu stvar: ako nokautiraš suparnika, onda si siguran da ćeš pobijediti“, jedna je od krilatica američkog boksačkog trenera koji je pekao zanat kod svoga ujaka u slavnoj boksačkoj dvorani Kronk Gym u Detroitu.

Emanuel „Manny“ Steward trenirao je među ostalim šampionima i Lennoxa Lewisa. "Lav" dobro poznaje tu školu boksa.

„Ako pogledate boksače koje je Sugar Hill dosad trenirao, to su uglavnom bili nokauteri. On zna kako razviti i iskoristiti snagu udarca svojih pulena“, upozorava Lewis, koji očito vjeruje Furyjevim najavama da će boksati puno agresivnije nego u prvom meču te da će ovaj put ići po nokaut.

Ako to bude tako, bit će zanimljivo vidjeti kako će Wilder odgovoriti. Logično je očekivati da će u tom slučaju i on biti agresivniji. Sve govori da bismo mogli gledati meč koji će se pamtiti.