Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza zimskog "mercata"

Šokantni podaci, a tek dolazi pravo "ludilo“: Probijena granica i ne vidi se kraj!

Klubovi „liga petice“ potrošili su ove zime 1,067 milijardi eura, što je čak 36 posto više u odnosu na prijašnji rekord iz siječnja prošle godine.

Jordi Alba, Philippe Coutinho i Luis Suarez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zimski prijelazni rok u pet najvećih europskih liga porušio je mnoge rekorde, iako neki divovi, poput Real Madrida i Juventusa uopće nisu izlazili na "tržnicu". Najznačajniji je taj da je prvi put u povijesti potrošeno više od milijardu eura, stoji u izvješću CIES Football Observatoryja, specijalizirane stranice koja se bavi financijskim analizama prijelaznih rokova. Time je probijena psihološka granica i otvorena vrata daljnjoj bjesomučnoj potrošnji.

Rekordni zimski prijelazni rok

Klubovi „liga petice“ potrošili su ove zime 1,067 milijardi eura, što je čak 36 posto više u odnosu na prijašnji rekord iz siječnja prošle godine, koji je iznosio 786 milijuna eura. Prošle godine oboren je dotadašnji rekord iz 2011. koji je iznosio 522 milijuna eura, nakon osjetnog pada koji je uslijedio 2012., te ponovne uzlazne putanje u naredne četiri godine.

Evo koliko bi danas vrijedili transferi Cruyffa i Maradone te što je uzrok neviđenog skoka cijena

Novi rekordni ples milijuna zavrtio se prošle godine, a ove je godine doživio klimaks s povećanjem koje je na tragu onog iz 2011. u odnosu na 2010., kada je zimska potrošnja skočila sa 148 na tada nevjerojatna 522 milijuna eura.

Jordi Alba, Philippe Coutinho i Luis Suarez (Foto: AFP) Jordi Alba, Philippe Coutinho i Luis Suarez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Englezi su i ove godine najviše trošili. Od ukupnog iznosa koji je potrošen na transfere u „ligama petice“ čak 51 posto otpada na englesku Premierligu. Izraženo u brojkama Englezi su potrošili 545 milijuna eura. Elitna engleska liga od 2010. u svakom zimskom prijelaznom roku ima negativnu transfernu bilancu.

Tako je bilo i ove zime unatoč nekim velikim izlaznim transferima, primjerice rekordnom zimskom transferu Phillippea Coutinha koji je iz Liverpoola prešao u Barcelonu ili prilično velikom transferu Diega Coste, koji se iz Chelseaja vratio u Atletico Madridu. Usprkos tomu Premierliga ipak je završila zimski prijelazni rok u minusu od 113 milijuna eura.

Barca najveći zimski potrošač

Spomenuti transferi Coutinha i Coste glavni su razlog zašto je španjolska Primera u rekordom deficitu od 188 milijuna eura, što je golemo povećanje u odnosu na prethodnu zimu kada su Španjolci imali minus od samo 4 milijuna eura. Klubovi Primere ukupno su potrošili 319 milijuna eura, što je značajno više nego u prethodnih osam zimskih prijelaznih rokova ukupno, kada je sve zajedno potrošeno 239 milijuna eura.

Philippe Coutinho i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Philippe Coutinho i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dakle, u jednoj godini dogodilo se povećanje od 133 posto u odnosu ne prethodnih osam godina zajedno! Zanimljivo je da je do ove zime zimski španjolski rekord stajao od 2007. kada je Primera potrošila 65 milijuna eura. Bila je to zima kada su u Real Madrid stigli Fernando Gago, Gonzalo Higuain i Marcelo. S druge strane, preostale tri najveće europske lige ove zime ostvarile su značajan plus; talijanska Serie A 48 milijuna, njemačka Bundesliga 33 milijuna i francuska Ligue 1 14 milijuna eura.

Gledajući po klubovima, Barcelona je daleko najveći zimski potrošač. Katalonci su samo na dva igrača, Brazilca Coutinha i Kolumbijca Yerryja Minu, potrošili 173 milijuna eura, ako računamo Coutinhovu odštetu zajedno s mogućim bonusima, od čega je veći dio prilično lako ostvariv. Drugi je na ljestvici zimskih potrošača Liverpool s dvostruko manjim iznosom od Barcelone.

PSG za dlaku ispred Barce

Redsi investirali u 84 milijuna eura u Virgila van Dijka, što je drugi najveći transfer zime i najveći iznos u povijesti isplaćen za braniča. Treći je Costin sa 66 milijuna, četvrti Aymerica Laporte iz Atletica u Manchester City sa 65 milijuna, a peti Pierrea-Emericka Aubameyanga iz Borussije Dortmund u Arsenal za 64 milijuna eura.

Virgil Van Dijk (Foto: Twitter) Virgil Van Dijk (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Ako spojimo rashode ljetnog i zimskog prijelaznog roka po klubovima, najveći potrošač i dalje ostaje francuski PSG, koji ove zime nije potrošio ni centa na nova pojačanja, ali zato je ljetos investirao čak 418 milijuna eura, od čega 402 milijuna otpadaju na Neymara i Kyliana Mbappea.

Barcelona zaostaje samo četiri milijuna eura za Parižanima, jer je ljetos potrošila 241 milijun eura, no i uprihodila je samo od prodaje Neymara 222 milijuna eura. Treći najveći investitor je Manchester City sa 355 milijuna, četvrti je Chelsea sa 301 milijunom, a peti Milan s 250 milijuna eura. Rekordni zimski prijelazni rok mogao bi biti samo zagrijavanje za možda i najvruće transferno ljeto u povijesti.

Hoće li "balon" uskoro eksplodirati?

Naime, lako je moguće da će Real Madrid krenuti u totalni remont momčadi, a to znači da bi rekordi mogli padati poput čunjeva u kuglani. Kako je logično pretpostaviti da ni ostali veliki igrači na tržištu neće sjediti skrštenih ruku, cijene bi ponovno mogle odletjeti u nebo, iako će neki reći da se već sada nalaze u stratosferi.

Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Gdje je kraj pomahnitalom plesu milijuna, je li "balon" prenapuhan i hoće li uskoro eksplodirati? U ovom trenutku ne nazire se dno bunara, prije će biti da tek slijede najšokantnije priče. Transferni balon iz sezonu u sezonu raste i postavlja rekorde koji su do jučer bili nezamislivi. Međutim, to ne treba čuditi kada se pogledaju izvješća o nesmiljenoj koncentraciji kapitala širom svijeta.

Sve manji broj ljudi ima sve više i mogu potrošiti običnim smrtnicima nevjerojatne cifre, a da to praktički ni ne osjete, te očito ne misle stati širiti svoja carstva. A nogomet je samo refleksija društva i ništa više. Zašto se onda čuditi što cijene nogometaša lete u nebo? Uostalom, to mnogima odgovara; od nogometaša i trenera do agenata ili menadžera te svih ostalih, znanih i neznanih, koji u tom krugu zarađuju na ovaj ili onaj način. Uglavnom, zna se kome na kraju stigne račun, onom zadnjem u lancu - navijaču!


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider