Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Drugačija Hrvatska

Tri razloga za novu eru Vatrenih: Tko će biti Mandžin nasljednik i čega se treba paziti

Na Novoj TV i GOL.hr-u gledajte nova nogometna uzbuđenja vezana za hrvatsku reprezentaciju, koja večeras igra prijateljsku utakmicu s Portugalom.

Sastav Hrvatske za Francusku (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska reprezentacija večeras u Faru igra prijateljsku utakmicu s Portugalom, reprezentacijom koju nikada nije pobijedila, čak nije uspjela postići pogodak. U četiri međusobna ogleda Portugal je četiri puta slavio bez primljenog gola.

Možda je pretjerano reći da protiv Portugala započinje nova era hrvatske reprezentacije, ali budući da ima dosta novosti vezanih uz reprezentaciju, nije ni daleko od istine.

Prvo, velika je novost ta što ćete izravni prijenos iz Fara moći gledati na Novoj TV i GOL.hr-u, kao i sve utakmice hrvatske reprezentacije u sljedeće četiri godine. Ponudit ćemo našim gledateljima i čitateljima tehnološke novitete i općenito obogaćeni doživljaj praćenja utakmica Vatrenih kakav nije viđen na ovim prostorima.

Traži se Mandžin nasljednik

Drugo, hrvatska reprezentacija novi ciklus započinje kao viceprvak svijeta, a od najdražeg dresa u međuvremenu su se oprostili previše bitni igrači da bismo rekli da je sve isto k'o i lani. Mario Mandžukić, Danijel Subašić i Vedran Ćorluka rekli su zbogom i zasad je teško predvidjeti koliko će nedostajati, posebice Mandžukić, napadač jedinstvenog stila koji nema pravog pandana.

Tko će ga zamijeniti i hoće li uspjeti popuniti rupu, tek ćemo vidjeti. Trebat će određeno vrijeme da se stvari iskristaliziraju, pogotovo jer Hrvatska u novi ciklus ne ulazi kompletna, nedostaju neki bitni igrači koji izostaju nakon dogovora s izbornikom da se ostanu pripremati u klubovima.

Tko god na kraju prigrabi mjesto najisturenijeg napadača, ne može se očekivati da u stilskom smislu kopira Mandžu, jer rekli smo da je Mandžin stil teško ponovljiv. Novi napadač trebao bi donijeti neku novu kvalitetu, koju Mandžo možda nije imao. Na taj način vjerojatno bi ga najbolje nadoknadio.

Strmoglavi padovi nakon uspjeha

Treće, povijest nam govori da je hrvatska reprezentacija nakon velikog ili nešto manje uspjeha u sljedećem ciklusu trokirala. Izbornik Zlatko Dalić naglasio je nekoliko puta kako je svjestan da nakon velikog uspjeha obično dolazi do pada.

U hrvatskom slučaju događali su se strmoglavi padovi. Nakon 1998. i trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, Hrvatska se nije plasirala na Euro 2000. Nakon četvrtfinala 2008. i šokantnog poraza od Turske, Hrvatska se prvi i jedini putu u povijesti reprezentacije nije plasirala na Svjetsko prvenstvo. Bilićevi Vatreni na prilično razočaravajući način promašili su SP u Južnoafričkoj Republici 2010.

Bez stresova i velikih problema nisu protekle ni kvalifikacije za SP 1998. i 2018. U oba slučaja u kvalifikacije se ušlo s prolaskom skupine na Euru, dakako da je prolaz skupine 1996. značajniji uspjeh jer je tada to bilo četvrtfinale, a 2016. „tek“ osmina. U oba slučaja Hrvatska je bila veliki favorit u kvalifikacijama, a na kraju se jedva plasirala na SP kroz dodatne kvalifikacije.

Započinje Liga nacija

Ako je povijest učiteljica života, iz navedenih slučajeva trebaju se izvući određene pouke kako se ne bi ponovile pogreške. Izbornik vjerojatno to ima na pameti kada upozorava na padove nakon velikih ili većih uspjeha. Nadamo se da Hrvatska neće imati sličnih problema u kvalifikacijama za Euro 2020. Realno je zaključiti da Hrvatska ovaj put ima širi kadar i da izbornik Dalić može računati na svježe snage koje bi mogle iznijeti kvalifikacije ako senatori zataje.

U tom smislu od velike važnosti bit će nastup u Ligi naciji, novom UEFA-inom atraktivnom natjecanju koje donosi zanimljive dvoboje sa Španjolskom i Engleskom. Izbornik će u tim derbijima dobiti odgovor na koga može ozbiljno računati u kvalifikacijama za Euro, tu će se vaditi vize za udarnu momčad u narednom razdoblju, pa i za mjesto najisturenijeg napadača.

Prijateljska utakmica s Portugalom nema natjecateljski značaj, jasno je da naboj ne može biti isti kao kada se igra za bodove, ali ipak će Daliću dati neke odgovore. Na taj utakmici izbornik će dobiti vizuru momčadi koja će se suprotstaviti Španjolcima pet dana kasnije na otvaranju Lige nacija u Elcheu.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider