Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
izravni prijenosi vatrenih

Liga nacija na Novoj TV i GOL.hr-u: RASPORED utakmica Hrvatske i sve o novom natjecanju UEFA-e

Liga nacija novo je natjecanje UEFA-e u kojem Hrvatska igra u elitnoj skupini uz prijenose na Novoj TV i GOL.hr-u.

Galerija Liga nacija (Foto: AFP) Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) Utakmice hrvatske reprezentacije na Novoj TV

Liga nacija novo je natjecanje UEFA-e koje se igra od rujna ove godine do lipnja sljedeće. Podijeljena je u četiri lige, a svaka je liga podijeljena na četiri jakosne skupine od po tri ili četiri reprezentacije. Liga A uključuje najbolje reprezentacije Europe, dok Liga D uključuje najslabije rangirane.

Hrvatska sudjeluje u najjačoj ligi (Liga A), a izvučena je u skupini A4, zajedno s Engleskom i Španjolskom. Sve utakmice hrvatske reprezentacije u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro 2020. izravno prenose Nova TV i GOL.hr.

Raspored utakmica na Novoj TV:

11. rujna: Španjolska - Hrvatska 6:0

12. listopada: Hrvatska - Engleska 0:0

15. studenog Hrvatska - Španjolska 3:2

18. studenog Engleska - Hrvatska 2:1

U svakoj ligi (A-D) pobjednici skupina izborit će promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama ispasti u niži rang. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four.

Utakmice u skupini igrat će se u rujnu, listopadu i studenom, dok će se Final Four Lige A igrati u lipnju 2019. po principu polufinale --> finale. Mjesto održavanja završnice Lige nacija odredit će Izvršni odbor UEFA-e. Svake iduće neparne godine dobivat ćemo novog pobjednika UEFA-ine Lige nacija!

Utjecat će i na kvalifkacije za Euro 2020

Europsko prvenstvo u nogometu 2020. prvi će se put održati u 13 gradova u različitim zemljama Europe, dok će se polufinale i finale igrati na londonskom stadionu Wembley. Utakmice će se igrati u Azerbajdžanu, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Škotskoj i Španjolskoj.

Kvalifikacije za EURO 2020. odigrat će se u pet termina tijekom 2019. godine, a 55 reprezentacija bit će raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina bit će smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija, i to u dodatnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama rezervirana su za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Tako ćemo prvi puta u povijesti na Euru imati jednu od najslabijih reprezentacija u Europi, primjerice Bjelorusiju ili Armeniju.

Liga nacija (Foto: AFP) Liga nacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Skupine Uefine Lige nacija

Skupine Lige A
skupina 1 - Nizozemska, Francuska, Njemačka
skupina 2 - Island, Švicarska, Belgija
skupina 3 - Poljska, Italija, Portugal
skupina 4 - HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Skupine Lige B
skupina 1 - Slovačka, Ukrajina, Češka
skupina 2 - Rusija, Švedska, Turska
skupina 3 - Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
skupina 4 - Wales, Irska, Danska

Skupine Lige C
skupina 1 - Škotska, Albanija, Izrael
skupina 2 - Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
skupina 3 - Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
skupina 4 - Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

Skupine Lige D
skupina 1 - Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
skupina 2 - Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
skupina 3 - Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
skupina 4 - Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Termini igranja

1. i 2. kolo: 6. - 11. rujna 2018.
3. i 4. kolo: 11. - 16. listopada 2018.
5. i 6. kolo: 15. - 20. studenoga 2018.

Završni turnir: 5. - 9. lipnja 2019.

Što UEFA ističe kao prednosti Lige nacija?

1. Nacionalni savezi i izbornici reprezentacija požalili su se UEFA-i da prijateljske utakmice više štete nego koriste njihovim momčadima. Ako se već igraju međunarodne utakmice, želja je da one u sebi imaju mnogo veću kompetitivnu notu od obične prijateljske utakmice. Pokretanjem tog natjecanja UEFA bi taj uvjet trebala ispuniti.

2. Za reprezentacije iz srednjeg i najnižeg renkinga to je natjecanje idealna prilika da izbore kartu za Euro. Naime, dosad su imali problem da u kvalifikacijskim skupinama igraju protiv barem dvije reprezentacije značajno jače od sebe, a sada će u Ligi nacija igrati protiv ekipa iz svog ranga te će u konačnici jedna izboriti plasman na Euro.

3. Navijači će doći na svoje da češće gledaju svoje miljenike u natjecateljskim utakmicama te će s više entuzijazma gledati na to natjecanje jer daje dodatnu šansu za plasman na Euro.

4. Bit će manje nebitnih prijateljskih utakmica koje često kritiziraju klubovi, navijači i sami igrači koji nerijetko na tim okupljanjima zarade i neku ozljedu. Ako se već moraju ozlijediti, neka to barem bude u natjecateljskoj utakmici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider