Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
povijesnih 6:0 u ligi nacija

Španjolska pregazila svjetske viceprvake, Hrvatska doživjela najteži poraz u povijesti!

Hrvatska reprezentacija nije se dobro provela na otvaranju Lige nacija.

Galerija Ivan Rakitić se drži za glavu nakon gola Španjolske (Foto: AFP) Domagoj Vida i Rodrigo (Foto: AFP) Saul Niguez (Foto: AFP) +3 Marco Asensio (Foto: AFP)

Nakon što je prije manje od tri mjeseca igrala finale Svjetskog prvenstva, Hrvatska je teško stradala na otvaranju Lige nacija. Španjolska je u Elcheu pregazila Vatrene s čak 6:0 i nanijela hrvatskoj reprezentaciji najteži poraz u njenoj povijesti.

Iako u momčadi nije bilo nekoliko prvotimaca sa SP-a u Rusiji (Subašić, Lovren, Mandžukić, Rebić, Kramarić, Strinić) ipak je malo tko očekivao ovako težak poraz. Ispalo je tako da je nakon najvećeg uspjeha u povijesti, Hrvatska doživjela najveći rezultatski neuspjeh koji je nadmašio onaj 5:1 poraz od Engleske na Wembleyju 2009. godine.

Srećom, poraz se dogodio u najmanje važnom natjecanju i dobra je opomena momčadi Zlatka Dalića za predstojeće kvalifikacije za Euro 2020. koje kreću u ožujku.

Španjolska u skupini s Engleskom i Hrvatskom ima maksimalnih šest bodova, dok će se polufinalisti sa Svjetskog prvenstva 12. rujna na Rujevici boriti za prve bodove. Pobjednik skupine ide na Final Four, koji se igra sljedećeg lipnja, a posljednja od tri momčadi ispada u niži rang ili B ligu Lige nacija.

Kako ste doživjeli težak poraz u Španjolskoj?

Ukupno glasova:

Hrvatska dobro ušla u utakmicu, a onda potop

Golove za španjolsku vrstu zabili su Saul Niguez (24), Marco Asensio (33), Lovre Kalinić (35-ag), Rodrigo (49), Sergio Ramos (57) i Isco (70). Posebno je bio raspoložen Asensio koji je nam je zabio dva gola, jer je Kalinić zatresao svoju mrežu nakon njegovog udarca, te upisao i dvije asistencije.

Španjolska je ovom utakmicom produžila niz bez domaćeg poraza na 38 utakmica, ostvarivši pritom 34 pobjede. Španjolci su posljednji put izgubili službenu utakmicu kod kuće prije 15 godina i to od Grčke (0-1).

Hrvatska je odlično ušla u utakmicu i u prvih 20 minuta je imala dvije sjajne prilike koje su promašili Santini i Perišić, no potom je uslijedio potop i katastrofa nedostojna svjetskih doprvaka.

U 15. minuti Vrsaljko je sjajno ubacio na vrh peterca, a Santini je potpuno sam promašio gol. Tri minute kasnije Vrsaljko je ubacio još jednu sjajnu loptu, ovoga puta do Perišića čiji je udarac blokirao Carvajal. Prvi problemi počeli su u 19. minuti kada je do tada odlični Šime Vrsaljko napustio teren zbog ozljede koljena, a umjesto njega u igru je ušao Marko Rog.

Luka Modrić u nevjerici protiv Španjolske (Foto: AFP) Luka Modrić u nevjerici protiv Španjolske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nažalost, uslijedio je neobjašnjiv pad i Hrvatska je od 24. do 35. minute primila tri gola. "Vatreni" su se raspali i već tada je bilo jasno kako je ova utakmica izgubljena. Ne samo zbog rezultata već i zbog nemoći koju smo u tim trenucima pokazivali.

Prvi pogodak primili smo pomalo naivno u 24. minuti. Sergio Ramos je sjajnom dijagonalom uposlio Carvajala koji je ubacio u kazni prostor, a na loptu je naletio Saul Niguez i zakucao je glavom u mrežu postigavši pogodak u svom rodnom gradu. Na 2-0 je povisio Marco Asensio sjajnim udarcem sa 20 metara. Samo dvije minute kasnije već je bilo 3-0, a ponovo je u naslovnoj ulozi bio Asensio. Napadač Real Madrid je ovoga puta 'opalio' iskosa sa 20 metara, lopta je pogodila vratnicu, odbila se u Kalinićeva leđa i završila u mreži. U sudačkoj nadoknadi među strijelce se mogao upisati i Rodrigu, ali je pucao pored gola.

No, u 49. minuti napadač Valencije nije promašio. Asensio ga je fantastičnom loptom gurnuo oči u oči s Kalinićem i Rodrigo je zabio hrvatskom vrataru kroz noge. Potop se nastavio u 57. minuti kada je Asensio ubacio iz kornera, a Ramos zabio za 5-0. Nažalost, 'La Roja' nije na tome stala. U 70. minuti među strijelce se upisao i Isco. Do kraja utakmice mogli smo primiti i sedmi gol, no Kalinić je i nešto obranio.

Španjolcima je to druga pobjeda nakon što su u subotu u Londonu porazili Englesku (2-1) i nakon dvije utakmice imaju šest bodova istaknuvši tako glavnu kandidaturu za pobjednika skupine, dok će Hrvatska i Engleska u međusobnim susretima razriješiti pitanje tko će preseliti u niži rang natjecanja.

Pobjednik skupine će izboriti nastup na 'Final Fouru' Lige A, dok će najslabije ekipe iz četiri skupine preseliti u niži rang natjecanja, Ligu B.

Hrvatska će idući nastup imati 12. listopada na praznoj Rujevici protiv Engleske.

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 6-0

ELCHE. Stadion Manuel Martinez Valero - 33.000 gledatelja; Sudac: Benoit Bastien (Francuska);

Strijelci: 1-0 Saul (24), 2-0 Asensio (33), 3-0 Kalinić (35-ag), 4-0 Rodrigo (49), 5-0 Ramos (57), 6-0 Isco (70)

Žuti kartoni: Santini, Brozović

Crveni kartoni: -

ŠPANJOLSKA: De Gea - Carvajal (od 74. Azpilicueta), Nacho, Ramos, Gaya - Saul Niguez (od 65. Alcantara), Busquets (od 59. Rodrigo), Ceballos - Asensio, Rodrigo, Isco. Trener: Luis Enrique

HRVATSKA: Kalinić - Vrsaljko (od 19. Rog), Mitrović, Vida, Pivarić - Rakitić, Modrić, Brozović (od 62. Pjaca) - Kovačić, Perišić, Santini (od 71. Livaja). Izbornik: Zlatko Dalić

Standings provided by Sofascore LiveScore

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 6:0

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider