Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Smjena generacije

Dalić najavio novu Hrvatsku, istaknuo što će biti primarno i otkrio može li se Kalinić vratiti

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak se okupila u Portugalu prije prve utakmice nakon Svjetskog prvenstva. A uoči puta, izbornik Zlatko Dalić za Dnevnik Nove TV, otkrio je kakve planove ima za predstojeće razdoblje. Otvoreno je poručio kako kreće u proces pomlađivanja momčadi i smjene generacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zlatko Dalić ponovno je okupio svoje Vatrene, ali u prilično izmijenjenom sastavu.

Jer, primjerice, u odnosu na 11-orku koja je započelo finale Svjetskog prvenstva, nedostaje više od pola momčadi - čak šestorica igrača! Mandžukića i Subašića koji su se oprostili, Lovrena, Strinića i Rebića kojih nema zbog zdravstvenih problema i ozljeda, dok je dokapetan Rakitić dobio poštedu. Tako će biti jako puno prostora za provjeru kvalitete igrača koji nisu bili u prvom planu.

"Moramo imati vremena pripremiti novu reprezentaciju, dati šansu nekim drugim igračima i za Svjetsko prvenstvo naći nova tri-četiri igrača koji će zamijeniti ove. Koji će biti nova energija, nova snaga, kao što je bio Rebić na Svjetskom prvenstvu", rekao je Zlatko Dalić.

A izbornik Dalić ističe da se to razdoblje provjere novih igrača samo za prijateljski ogled s Portugalom, već za cijelu Ligu nacija.

"Rezultat nije primaran. On je bitan, on je jako važan, ali ne smije biti primaran nama. Ako to budemo tako gledali, napravit ćemo grešku", poručio je hrvatski izbornik.

A greška bi, prema izborniku bila i da se kapetan Modrić oprostio od reprezentacije.

"Bio je najbolji igrač Svjetskog nogometnog prvenstva i mislim da nije vrijeme da se on oprosti. On može još puno dati hrvatskoj reprezentaciji'', rekao je Dalić te nadodao:

"Ima dovoljno energije i snage da igra još dalje. Ja se nadam da će on nas voditi na Europskom prvenstvu.''

Ali tamo neće biti Marija Mandžukića. Dalić je otkrio da mu je njegov oproštaj teško pao. Potraga za njegovim nasljednikom bit će posebno zanimljiva.

"Sigurno da je to najosjetljivije mjesto u reprezentaciji, Mandžo je bio taj koji je zabijao golove na Svjetskom prvenstvu. Njega više nema i treba naći dostojnu zamjenu. Mislim da ovi igrači imaju kvalitetu. Imaju sposobnosti da budu pravi, ali evo imamo sad prigode da ih iskušamo", mišljenja je hrvatski izbornik.

A radi se o Ivanu Santiniju koji je sjajno otvorio sezonu u Anderlechtu, Marku Livaji koji kontinuirano dobro igra u grčkom AEK-u, te Duji Čopu, povratniku u redove Vatrenih.

A ovakva je situacija oko Nikole Kalinića.

"Vrata su mu otvorena u svakom slučaju, ali na potezu je Nikola Kalinić", poručio je Dalić.

No, najvažnije je da je HNS, barem načelno, Daliću osigurao pravu podršku i dao vremena da za proces smjene generacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider