Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Šuker doživio totalni debakl: Stao je na žulj moćnim "igračima" i morat će platiti cijenu

Predsjednik HNS-a Davor Šuker doživio je totalni debakl na internetskoj sjednici Izvršnog odbora…

Galerija Davor Šuker, Andrej Plenković, Marijan Kustić i Gordan Jandroković (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Nenad Bjelica i Davor Šuker (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL) Davor Šuker i Mirko Barišić u glavnoj Dinamovoj loži (Photo: Marko Prpic/PIXSELL Davor Šuker (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL)

Davor Šuker pokušao je jučer smijeniti izbornika hrvatske U-21 reprezentacije Nenada Gračana. Doznajemo da se nije glasovalo na telefonskoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a, kako su isprva izvjestili pojedini mediji, nego su članovi IO-a odgovorili Šukeru putem maila.

Predsjednik Saveza doživio je potpuni debakl. 12 članova IO-a od njih 16 odbilo je njegov prijedlog. Preostala četvorica se nisu izjasnili. Dogodilo se ono o čemu se spekuliralo posljednjih tjedana – da Šukerov naum neće proći koliko god se trudio i okolo lobirao.

Šuker doživio totalni debakl

Čini se da je Šuker jedini ili jedan od rijetkih koji je mislio da ga vodeći ljudi Kuće nogometa slijede u stopu. Jer kako inače objasniti da je uopće izašao s tim prijedlogom kada je bilo jasno da neće proći?

Ili je Šuker bio krivo informiran ili je to bio klasičan pokušaj „političkog samoubojstva“. U svakom slučaju, nije mu bio odveć mudar potez na dnevni red staviti točku čije su šanse za prolaz bile manje od izuma drvene peći. Kako god okrenuli, pokazalo se da je to bio to isuviše ishitren, nepromišljen potez.

gol expired Ne pravimo se mutavi: Mlade selekcije su poligon za prodaju, oživljavanje karijera i punjenje džepova divider

Predsjednik Saveza već duže vrijeme je na „tihoj vatri“. Nije tajna da je izgubio potporu većine članova IO-a, nekima je čak i dozlogrdio. Svojim arogantnim ponašanjem odavno je izgubio simpatije najbližih suradnika. Šukerova lista sukoba s ljudima unutar Kuće nogometa prilično je dugačka.

Visi o tankoj niti

Stoga se ne može reći da je ovo početak njegova kraja na mjestu predsjednika HNS-a jer borbe su već poodmakle. Iako su mu ostale još dvije godine mandata, Šuker trenutačno visi o tankoj niti i ne bismo se iznenadili da se ubrzo dogodi smjena. O tome se u nogometnim kuloarima ionako spekulira barem pola godine.

Bitno je naglasiti da pitanje Gračanove smjene nikako nije ključan Šukerov krimen. Članovima IO-a ta je situacija samo poslužila kao dobar povod da Šukeru bjelodano pokažu kako više nema njihovu potporu.

Marijan Kustić (Foto: GOL.hr) Kustić potvrdio: Šuker neće na sastanak u Split, nije htio o isprici Gradu i Hajduku divider

Kako saznajemo, jedna od ključnih zamjerki Šukeru jest konstantno kočenje kineskog projekta u Velikoj Gorici, odnosno izgradnje stadiona i pripadajućih objekata.

Većini članova IO-a kristalno je jasno da Šuker pokušava minirati taj projekt ili da barem ne daje podršku koju bi trebao davati zbog svojih partikularnih interesa. Čini se da je Šuker takvim ponašanjem opasno stao na žulj politički jakim igračima.

Stao na žulj moćnim "igračima"

Kao što je poznato, u taj projekt uključeni su neki jaki članovi IO-a, koji su ujedno i članovi vladajuće stranke, i to na visokim funkcijama. Puno toga govori da je Šukerovo vrijeme isteklo.

Demontiranje strukture koja je godinama drmala hrvatskim nogometom i HNS-om započeto je još prije posljednjih izbora 2017. Činjenica jest da je Šuker ostao na čelu HNS-a gotovo jednoglasnom odlukom Skupštine, ali isto tako je činjenica da su mu oduzete bitne ovlasti i da je praktički dobio tutora nad glavom.

Vatreni u spomen Hrvoja Čustića u Zadru (Photo: Dino Stanin/PIXSELL) Zadrani ogorčeni na Šukera i HNS: "Za njih postojimo samo jedan dan u godini" divider

Šuker je već tada opasno živio, bio je blizu smjene. Preživio je jer je pristao na kompromis. Neki će reći da je pristao na taktički uzmak u nadi da će se politička situacija ubrzo okrenuti i da će na scenu opet stupiti grupacije koje su na liniji s dugogodišnjim nogometnim moćnicima u njegovu zaleđu.

Nije se dogodilo, što ne znači da se neće dogoditi. Pitanje je samo hoće li Šuker dočekati taj trenutak na mjestu predsjednika HNS-a? Njegovi današnji oponenti dobro znaju da ne bi imao milosti i stoga ne sjede skrštenih ruku.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider