Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Dalić pod pritiskom

Postava Vatrenih za ključnu utakmicu: Najupitnije mjesto napadača, ulaze dva mlada lava

Hrvatska reprezentacija za četiri dana gostuje u Slovačkoj, gdje je čeka iznimno važna kvalifikacijska utakmica za odlazak na Euro 2020.

Galerija Slavlje Hrvatske (Foto: AFP) Hrvatska momčad protiv Walesa (Photo: Goran Stanzl/PIXSELL)

Priča oko Ivana Rakitića je završena, barem za ovo reprezentativno okupljanje. Vatreni će morati na Slovačku i Azerbajdžan bez druge najveće zvijezde.

Tu se više ništa ne može promijeniti, a kako će biti ubuduće, odnosno hoće li Rakitić nastaviti igrati za reprezentaciju, to ćemo tek vidjeti.
Koga nema, bez njega se mora i može. Zlatko Dalić bio je više nego jasan na naše pitanje boji li se da Rakitić više nikada neće zaigrati za Hrvatsku.

Dalić ne roni suze za Rakitićem

„Ovako, ja sad uopće nemam ni potrebu ni vremena razmišljati o Rakitiću. Ja sad moram misliti o onima koji dolaze, koji će biti spremni. Nemam se vremena baviti s time što će i kako biti poslije. Ja se nadam svemu najboljem, ali mi se sad moramo fokusirati na one koji su tu, koji su spremni sto posto", odrješito je kazao izbornik i nastavio.

gol expired Modrić i Rebić kasne, Vlašić i Jedvaj u teretani: "Imamo problema, ali idemo u Slovačku po pobjedu“ divider

"Onaj koji nije spreman sto posto, nema potrebe dolaziti. Nema potrebe da se mučimo s njim. Nemam ja sad neku bojazan što ćemo mi bez njega. Nije ga bilo ni protiv Walesa, pa smo mi tu utakmicu dobili, tako da... Imamo mi Vlašića, imamo Brekala, imamo one koji dolaze, koji su puni ambicija, volje i želje. Ja ih jedva čekam“, kazao je izbornik i zaključio:

"Vi to znate, ako u toj priči bude problema, riješit ću ih na svoj način."

Izbornik nema namjeru roniti krokodilske suze za onima kojih nema, želi i mora razmišljati samo o onima koji su mu na raspolaganju. Hrvatsku za četiri dana očekuje krucijalna utakmica ostatka kvalifikacija. Ulog je jako velik. Pobjeda trasira put na Euro, remi bi bio zadovoljavajući ulov, a eventualni poraz do kraja bi zakomplicirao situaciju.

Kraljevi prijelaznog roka: Velikan za "siću" doveo mnogo poznatih imena, novi trend na tržištu Radamel Falcao stiže u Istanbul (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) Mauro Icardi (Foto: Twitter/PSG) +2 Ante Rebić (Foto: AFP)

Vatreni ne smiju razmišljati o porazu, oni moraju biti usredotočeni samo na pobjedu, no u nogometu ništa nije sigurno, mora se uzeti u obzir i ta mogućnost. Ne treba pojašnjavati u kakvoj bi atmosferi Vatreni odletjeli u Azerbajdžan u slučaju da izgube u Slovačkoj. I stoga treba baš sve učiniti da se makar ne izgubi.

Taktika za Slovačku

Izbornik i cijeli stožer imaju pune ruke posla. U ovom kritičnom trenutku i sa snagama koje ima na raspolaganju, mora osmisliti adekvatnu taktiku te u skladu s njom dobro procijeniti koju će postavu izvesti na travnjak.

Dakako da Rakitić nije pomogao Daliću s otkazom u pet do 12. Nema sumnje da je bio u najužim izbornikovim planovima i da bi istrčao u prvoj postavi bez obzira na to što je u posljednje vrijeme na ledu u Barceloni. Kad su zdravi i fizički dovoljno spremni, on i Luka Modrić sigurni su starteri. Oko toga nema nikakve dvojbe.

Neymar (Foto: AFP) Što stoji iza propalog megatransfera: Neymar bijesan, šeici se smiju i njemu i Barci divider

Budući da je u posljednji trenutak otpao i Mateo Kovačić zbog ozljede, a prije njega i Andrej Kramarić, situacija je mnogo kompliciranija nego uoči utakmice s Walesom u Osijeku.

Preostalih devet igrača iz početne postave koja je srušila Velšane na raspolaganju su izborniku. Dodatni je problem što neki od njih nisu standardni u svojim klubovima ili uopće ne igraju. Nameće se pitanje u kakvoj su formi?

Lovren pod najvećim upitnikom

Obrana je u neizmijenjenom sastavu u odnosu na Wales. Dominik Livaković sigurno će biti na vratima. Posljednji red najvjerojatnije će sačinjavati Tin Jedvaj, Dejan Lovren, Domagoj Vida i Borna Barišić. Teško da tu može biti izmjena.

U najkritičnijoj situaciji je Lovren. U posljednji trenutak propao mu je transfer u Romu, a ove sezone u Liverpoolu još nije upisao ni minutu igre. Barišić je ostao na klupi u velikom derbiju sa Celticom, no on je od početka sezone skupio solidnu minutažu. Tin Jedvaj igra u Augsburgu, ali ne na mjestu desnog beka, nego na svojoj prirodnoj poziciji stopera. Domagoj Vida standardan je u Bešiktašu, s njim ne bi trebalo biti problema.

Zvonimir Boban (Foto: AFP) Boban progovorio o Rebiću i otkrio gdje je zapelo s Modrićem: Postavio jasne ciljeve s Milanom divider

U veznom redu i napadu doći će do većih promjena. Luka Modrić i Marcelo Brozović sigurno će biti u udarnoj postavi. Ako Hrvatska zaigra u formaciji 4-2-3-1, što je dosta izvjesno, najvjerojatnije će držati pozicije dvaju zadnjih veznih.

Modrić u Realu više nije nedodirljiv, Zinedine Zidane očito ga dozira. U posljednjoj utakmici protiv Villarreala ušao je u igru u završnici utakmice. Za Luku ipak nema brige, najvažnije je da zdrav i oran za igru. Kako kaže izbornik, možda je i bolje da ne igra baš svaku utakmicu za Real. Bit će odmorniji za nastupe u hrvatskoj reprezentaciji.

Modrić mora na zadnjeg veznog

Protiv Walesa se vidjelo da Modrić mora igrati kao povučeni organizator igre, pogotovo kada nema Rakitića. Opcija s Modrićem kao prednjim veznim trajala je samo desetak minuta. Dalić je odmah vidio da Hrvatska teško iznosi i kontrolira loptu u sredini, pa je odmah zarotirao mjesta i Modrića vratio nazad. Igra je odmah profunkcionirala.

Brozović je možda i najsvjetlija točka hrvatske reprezentacije u ovom trenutku. Odlično je ušao u sezonu, ocijene talijanskih medija veoma su dobre. Inter zasad pobjeđuje, a Brozović je jedan od najboljih igrača milanskog kluba.

Neymar (Foto: AFP) Gotov je prijelazni rok, ovo su najvažniji poslovi: Sudbina talentiranog Hrvata ostaje nepoznanica divider

Nije upitno ni da će na lijevom krilu zaigrati Ivan Perišić, kojem je, čini se, jako dobro došao prijelaz u Bayern. Perišić izgleda iznimno motiviran, dobro je krenuo u bavarskom klubu, čini se da je u vrlo dobroj formi. Mogao bi biti ključan igrač u Slovačkoj.

Vlašić i Brekalo u prvoj postavi

Kada je pričao o Rakitiću i činjenici da je opet otkazao nastup za reprezentaciju, izbornik Dalić izrijekom je naveo dva igrača na koje računa – Nikolu Vlašića i Josipa Brekala. Teško da ih je slučajno spomenuo. Sugestija je prilično jasna, može se zaključiti da će dva mlada lava biti u prvom sastavu.

Nameće se zaključak da će Brekalo zaigrati na desnoj krilnoj strani, a Vlašić odmah iz leđa isturenog napadača u rasporedu 4-2-3-1. Najupitnije je tko će biti u vršku napada? Dva su kandidata – Ante Rebić i Bruno Petković. Rebić je u prednosti zbog minulog rada, njegov je status kod Dalića dosad bio neupitan.

Mauro Icardi (Foto: Twitter/PSG) Gotova je sapunica: Mauro Icardi je novi igrač PSG-a! divider

Međutim, Rebić u posljednje vrijeme nije u bajnoj formi. Zadnjih tjedana više je bio koncentriran na traženje novog kluba nego na travnjak. To mu je javno zamjerio i trener Eintrachta, sada već bivšeg Rebićeva kluba.

Rebić je u međuvremenu riješio pitanje nastavka karijere, otišao je na dvogodišnju posudbu u Milan i sada se čiste glave opet može posvetiti samo nogometu. Vidjet ćemo kakva će biti Dalićeva procjena, hoće li Rebića postaviti od prve minute ili će dati prednost Petkoviću, koji igra u dobroj formi u Dinamu.

Rebić ili Petković u vršku napada?

Čini se da izbornik vrlo ozbiljno razmišlja o soluciji s Petkovićem. Ako Hrvatska bude napadala, ako bude imala posjed i dominirala terenom, Petković je možda adekvatnija opcija od Rebića, čiji je forte silina, hitrina, igra na kontre, dok se slabije snalazi u suženom prostoru i protiv postavljenih obrana.

S druge strane, to je Petkoviću najjača strana. On je manje igrač prostora, a više poteza. Fizički je također vrlo jak, a tehnički dotjeraniji od Rebića. Nije tipični gol-igrač, više je razigravač i asistent, neka vrst ofenzivnog playmakera.

gol expired Igra skrivača je završena: Rakitić mora odlučiti, Dalić mu je dao sve, nije ovo zaslužio divider

Najveća mu je kvaliteta što zna prihvatiti loptu, zagraditi se, zadržati je i proslijediti je suigračima koji dolaze iz drugog plana ili odigrati dupli pas. Budući da odlično igra mali nogomet, Petković je sjajan na malom prostoru, majstore je igre kratkih pasova. „Trokut“ mu jako leži.

Zbog svih tih kvaliteta, ali i bolje forme te vjerojatne protivničke taktike, možda je u ovom trenutku bolja opcija od Rebića. Teško da će Slovaci napasti Hrvatsku, vjerojatnije je da će se postaviti u čvrst blok i tražiti prostor za kontru. U takvoj igri Petković će možda biti korisniji od Rebića. Vidjet ćemo što će izbornik odlučiti, ali spekulira se da vrlo ozbiljno razmišlja o toj opciji.




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider