Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Najveća zamka ždrijeba: Evo što će Vatrenima biti jako važno napraviti da bi ponovili Rusiju

Realno je reći da je Hrvatska uz Belgiju favorit skupine. Možda bismo otpustili kočnice i rekli da je ogroman favorit za prolaz dalje da na klupi Maroka ne sjedi Vahid Halilhodžić

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dojam je da su među hrvatskim navijačima emocije nekako pomiješane nakon ždrijeba u Dohi. Hrvatski protivnici na Svjetskom prvenstvu u Kataru bit će Maroko, Kanada i Belgija. I to tim redom.

Ne izgleda jako teško, ali ni baš prelako. Tako, tako. Ni za pretjerano slavlje, ali ni za neku brigu. Ždrijeb skupina općenito je prošao dosta izbalansirano. Možda tek jedna skupina odskače kvalitetom, ona u kojoj su Brazil, Srbija, Švicarska i Kamerun, ali ni ona se ne može nazvati skupinom smrti.

Vaha najveća prepreka

Realno je reći da je Hrvatska uz Belgiju favorit skupine. Možda bismo otpustili kočnice i rekli da je ogroman favorit za prolaz dalje da na klupi Maroka ne sjedi Vahid Halilhodžić, bivši trener Dinama koji jako dobro poznaje Vatrene, a svi znamo kakav je stručnjak. Stoga treba ostati oprezan i ne zalijetati se s bahatim najavama.

gol expired Vatreni se javili nakon ždrijeba: "To nam je prvi cilj. Hrvatska može protiv svih" divider

Maroko ima dobru momčad, ima tu poznatih imena, ali cijelu priču jako diže upravo Vaha. Trener za specijalne zadatke koji bez milosti odstranjuje iz momčadi i najveće zvijezde ako remete momčadsku koheziju i disciplinu. Ziyech i Mazraoui imali bi što reći na tu temu.

Koje god da se reprezentacije prihvatio, Vaha je napravio posao. To ne može biti slučajno. Kad se i pogleda vrijednost igrača na Transfermarktu, što je ipak neko mjerilo, može se zaključiti da Marokanci ne zaostaju jako puno za Hrvatskom.

Igraju tehnički dotjeran nogomet, nije slučajno što imaju podosta igrača u francuskoj, portugalskoj i španjolskoj ligi, koje tradicionalno gaje „igru od noge“. Začin igri daje im trojka iz Seville, iako kod Vaha igra ne ovisi o pojedincima. Naglasak je na momčadskom duhu.

Jeste li zadovoljni ždrijebom SP-a?

Ukupno glasova:

Belgija kao Argentina u Rusiji

Andalužane smo nedavno vidjeli na djelu u Zagrebu. Ne može se reći da su nas impresionirali, no vratar Bono ostavio je dobar dojam. Zna se koliko je kvalitetan vratar važan na turnirskim natjecanjima. Prva utakmica na velikim turnirima obično je najvažnija. Vatreni otvaraju s Marokom i ishod tog dvoboja mogao bi biti odlučujući.

Kanada također nije za podcijeniti. Jako su se digli posljednjih godina. Prvi su se kvalificirali u konfederaciji gdje glavnu riječ vode Meksiko i SAD. To nešto govori.

gol expired Vatreni nisu pobijedili Belgiju više od deset godina, a Kanada je potpuna nepoznanica divider

To što Hrvatska posljednju utakmicu u skupini igra s Belgijom može biti i dobro i loše. Kako se uzme. Jer tko jamči da će Belgija pobijediti i Kanadu i Maroko prije toga, pa da će se moći malo opustiti protiv Hrvatske? Možda baš ta utakmica bude odlučivala o prolazu dalje. To se nikada ne zna.

Ako se baci i pogled na osminu finala, ne može se reći da je Hrvatska dobro prošla. Već u drugom krugu najvjerojatnije ide na jednu od velesila. Teško da Španjolska i Njemačka neće izboriti prolaz dalje pokraj Japana i Kostarike ili Novog Zelanda.

Međutim, tko zna, sjetite se Svjetskog prvenstva u Rusiji kada je Njemačka ispala već u skupini, a Španjolska je iznenađujuće posrnula protiv Rusije, pa se Hrvatskoj na taj način sasvim otvorio ždrijeb.

Kako izbjeći Brazil?

I u Rusiji je bilo važno pobijediti favoriziranu Argentinu u skupini i izbjeći Francusku u osmini finala, a time i puno teži gornji dio ždrijeba. Ima sličnosti i sada, iako ne baš drastične.

Prvo mjesto u skupini ipak otvara bolje perspektive jer se na taj način izbjegava Brazil u četvrtfinalu, koji je prvi favorit Mundijala prema kladionicama, a za koji se može pretpostaviti da će biti prvi u skupini G. Ako Hrvatska bude prva u svojoj skupini i prođe osminu, u četvrtfinalu bi je mogao čekati Portugal.

gol expired Dalić otkrio prvi cilj Vatrenih: "Zadovoljan sam ždrijebom, ali..." divider

Naravno, sve su to samo spekulacije jer nitko favoritima ne jamči da će proći dalje, a kamoli da će biti prvi u svojim skupinama. Ždrijeb nije nevažan, dapače, ali na kraju ipak sve ovisi o partijama koje pružiš na travnjaku. Vatreni se trebaju uzdati use i u svoje kljuse. Kvalitetu imaju, to je najvažnije. Dojam je i da je atmosfera u momčadi dobra, da nema trzavica i svađa.

Tko god da im se ispriječi, mogu ga pobijediti. Hrvatska je aktualni viceprvak svijeta i nema se razloga bilo koga plašiti. Neka protivnici razmišljaju o Vatrenima. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider