Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dalić nije naredio povlačenje, ali Oršić je trebao biti u prvih 11: Rebić je potrošio sve kredite, a Kramarić...

Hrvatska se prekasno otvorila i zaigrala hrabrije, a Španjolci su to iskoristili…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Luda, potpuno kaotična utakmica u Kopenhagenu. Hrvatska je na kraju časno pala, malo joj je nedostajalo da napravi povijesni preokret.

Vatreni nisu uspjeli proći u četvrtfinale Eura 2020, ali opet su pokazali da imaju čvrst karakter, koji ih je krasio i nosio u Rusiji.

Ukupno gledajući, Španjolska je zaslužila pobjedu, a Vatrenima se nema što zamjeriti. Angažman je bio maksimalan, dali su baš sve što su imali.

Drugo je pitanje je li Hrvatska mogla bolje da je izbornik Zlatko Dalić postavio drukčiju postavu i ranije naredio ofenzivniju igru? Tko zna kako bi to izgledalo, ali ima argumenata za pozitivan ishod.

Modrić misli da smo igrali previše povučeno

Kapetan Luka Modrić naglasio je nakon utakmice da je Hrvatska prve dvije trećine utakmice igrala odveć povučeno, da je dala previše prostora Španjolcima i pustila ih da pletu mrežu suviše blizu hrvatskim vratima.

gol expired Španjolci se naklonili Modriću: "Genij koji se jako naljutio na Rebića zbog mijenjanja kopački" divider

Dalić je u najavi utakmice istakao da se Hrvatska ne smije odveć povući i da mora nastojati igrati svoju igru. Dakle, izborniku je bilo jasno da bunker teško može proći. Stoga pretpostavljam da nije naredio povlačenje, nego da su se igrači samoinicijativno povukli, valjda uplašeni španjolskim pritiskom.

Čak i kada su Vatreni poveli onim poklon-golom, nastavili su isto igrati. A to je bila igra koja je jasno govorila da ne vjeruju da mogu proći. Tek kada su sve lađe potonule i kada se više nije imalo što izgubiti, Hrvatska je zaigrala napadački, onako kako zapravo jedino zna. Vatreni su navalili na Španjolce kao gladni lavovi i takva igra donijela je preokret.

Nevjerojatni potezi Rebića i Gvardiola

Ništa od toga ne bi bilo moguće da nisu ušli novi igrači. Preokret su donijeli prije svih Mislav Oršić, Ante Budimir i Mario Pašalić. Oršićev izraz lica nakon utakmice i ton kojim je davao izjave, sugeriraju da je pomalo ljutit. Barem sam ja takav dojam stekao.

Oršić nije dobio priliku od prve minute čak ni kada je Ivan Peršić morao propustiti utakmicu. Opet je Dalić dao šansu Anti Rebiću, koji dosadašnjim igrama na Euru ničim nije pokazao da zaslužuje takvo povjerenje, a još uz to nije posve spreman. Malo previše kredita. Rebić nije u formi i to je odavno jasno.

Jeste li zadovoljni nastupom Hrvatske na Euru?

Ukupno glasova:

Da stvar bude gora, napravio je nevjerojatan gaf s mijenjanjem kopački nekoliko minuta prije kraja poluvremena. Teško je to objasniti. Pa da je i bos ostao, mogao je odigrati tih još nekoliko minuta.

Što reći o podjednako bizarnom potezu Joška Gvardiola, koji ide po okrjepu na vrh brda, a selo gori!? Svega sam se nagledao u nogometu svih ovih godina, ali takvo što još nisam vidio. Ako Gvardiol već nije razmišljao, mogli su ostali reagirati. Zašto su mu uopće dobacili tu bočicu!? Bilo bi puno bolje da se na njega netko žestoko izderao.

Previše početničkih pogrešaka 

Stalno ponavljanje da je mlad i da za njega ima još vremena, neće mu donijeti napredak. I nije u pitanju samo ova pogreška, ukupan dojam na Euru nije mu baš briljantan. Nije slučajno što su protivnici gradilu strategiju preko hrvatske lijeve strane. Nadam se da će u nastavku karijere igrati na svojoj prirodnoj poziciji stopera, a da će na lijevom beku biti igrači kojima je to primarna pozicija. Imamo jednog sasvim dobrog u momčadi prvaka Francuske.   

gol expired Lovren se oglasio nakon ispadanja s Eura: ''Strašna smo ekipa, ali neke stvari se moraju promijeniti'' divider

Previše početničkih, prenaivnih pogrešaka. Teško ih je i sve nabrojati. Radili su ih i Španjolci, ali ipak manje. Svaki španjolski centaršut u šesnaesterac stvarao je veliku paniku u hrvatskim redovima. Obrana je plivala na sve strane, a napad se uvukao u krilo vrataru. Kada u postavi od prve minute imate dva indisponirana i ne pretjerano spremna igrača, poput Rebića i Brune Petkovića, teško je drukčije igrati. Onda je povlačenje logičan ishod, čisti instinkt.

Zamjene pretvorile utakmicu u pravu dramu

Nikada nećemo saznati kako bi se utakmica razvijala da su od prve minute igrali neki igrači koji su ušli u drugom dijelu, prije svih Oršić, ali vidjeli smo da je to izgledalo puno bolje kada su dobili šansu. Hrvatska je do tada bila potpuno podređena, a onda se odjednom razgoropadila i pretvorila utakmicu u pravu dramu.

Andrej Kramarić propustio je veliku šansu kritičarima zapušiti usta. Imao je dovoljno vremena, imao je sjajnu šansu postati heroj, no opet nije pogodio.

Emocije su nam izmiješane, miješaju se ponos i žal za propuštenom šansom. Vatreni su se dostojno oprostili od Eura, ispunili su minimalni cilj. Plasman na Svjetsko prvenstvo u ovom je trenutku puno važniji. Vjerujem da je izbornik Dalić sasvim izbistrio sliku i da će u rujnu sve doći na svoje mjesto.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider