Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kritike iz Katalonije

Je li Platini 'zaposlenik' Reala i koga Uefa 'gura' u Ligi prvaka?

Uefine disciplinske odluke u slučajevima vezanim uz Ibrahimovića, Yilmaza, Ramosa i Alonsa za analitičare naklonjene Barceloni evidentan su dokaz „braka iz računa“ Florentina Pereza i Michela Platinija, predsjednika Real Madrida i krovne europske nogometne organizacije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Disciplinska komisija Uefe isprva je odrezala Zlatanu Ibrahimoviću dvije utakmice kazne nakon nasrtaja na igrače Valencije u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, no potom je Žalbena komisija smanjila kaznu na jednu utakmicu, tako da je Ibrahimović mogao igrati u prvoj utakmici četvrtfinala protiv Barcelone, na kojoj je postigao pogodak. Žalbena komisija na čelu s Peterom Thomasom opravdala je svoju odluku tvrdnjom da Ibrahimovićevom startu nisu prepoznali namjeru za ozlijediti suparnika.

>> Evo zašto Messi ima više motiva od Ronalda: Je li Barca poštenija od Reala?

>> Današnji plan Reala u paklu Istanbula – dodati loptu Luki Modriću!

>> Nije da se Barca žali na suce, ali...: 'Za sve je kriv Mourinho!'

No, ista ta komisija potvrdila je suspenziju napadaču Galatsaraya Buraku Yilmazu nakon što je sasvim neopravdano dobio žuti karton u prvoj utakmici četvrtfinala s Real Madridom. Yilmaz je pao u šesnaestercu Reala nakon što mu je Sergio Ramos očigledno stao na stopalo, ali norveški sudac Oddvar Moen ocijenio je da se radi o simuliranju. Umjesto da dosudi jedanaesterac za Galatasaray, koji bi turskom klubu ostavio kakvu takvu nadu da može proći u polufinale, Norvežanin je Yilmaza „nagradio“ žutim kartonom zbog kojega nema pravo nastupa u uzvratnoj utakmici u Istanbulu. Dakle, Moen je napravio dvije krupne pogreške u jednom slučaju, ali Žalbena komisija u tom nije vidjela veliki problem.

Treći primjer Realova utjecaja na Uefu neki vide u slučajevima nekažnjenog „recidivnog ponašanja“ Sergija Ramosa, Xabija Alonsa i Josea Mourinha. Dva igrača i trener Reala su 2010. godine nakon utakmice s Ajaxom kažnjeni zbog optužbe da su planirano iznudili žute kartona u nebitnoj utakmici kako bi se Realovi igrači „očistili“ za važnije susrete. Uefa je tada Mourinha kaznila jednom utakmicom suspenzije zbog optužbe da je davao upute igračima da naprave žute kartone, a igrači su kažnjeni samo novčano. Svi zajedno su upozoreni da će ubuduće takvo ponašanje biti kažnjeno puno drastičnije.

Slučajno ili ne, u samom finišu utakmice s Galatasarayem, kod rezultata 3:0 za Real, Ramos i Alonso dobili su žute kartone zbog kojih nemaju pravo nastupa u Istanbulu. Neki katalonski analitičari tvrde da su to namjerno napravili kako bi se „očistili“ od kartona za polufinalne oglede. Međutim, ovaj put nije bilo sankcija od strane Uefe. Podsjećaju da je Uefa progledala kroz prste Realu i kada je Mourinho odbijao dolaziti na službenu press-konferencije na utakmicama Lige prvaka, a koje su prema odredbama Uefe obvezne. Naknadno je Perez uspio nagovoriti Mourinha da odustane od bojkota.

Analitičari naklonjeni Barceloni cinično će reći da se iz svega može zaključiti kako je Michel Platini, predsjednik Uefe, zapravo zaposlenik u kancelarijama „kraljevskog kluba“. Oni naklonjeni Realu uzvratit će da je istina sasvim suprotna, odnosno da bi se Barcelona trebala nazvati Uefalona, što je aluzija na neke kontroverzne pa i sramotne sudačke odluke u nedavnoj prošlosti, a koje su išle u korist Barcelone. Neutralni promatrači će sarkastično dodati kako je Platini u zadnje vrijeme zapravo samo zamijenio Barcelonine „kancelarije“ s Realovim. Koga Uefa gura i ako gura, procijenite sami. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider