Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Tricolori u osmini finala

Francuzi slavili dvama pogocima Mbappea: Danci u nezavidnoj situaciji, jedan bod na kontu nakon dva kola

Francuska je slavila 2:1 protiv Danske u drugom kolu skupine D Svjetskog prvenstva u Katru.

Galerija Francuska - Danska Francuska - Danska Kylian Mbappe +4 Francuska - Danska

U susretu 2. kola skupine D Svjetskog nogometnog prvenstva Francuska je na stadionu 974 svladala Dansku  2:1 (0:0).

Oba gola za Francusku postigao je Kylian Mbappe (61, 86), dok je strijelac za Dansku bio Andreas Christiansen (68).

Romelu Lukaku Belgijski izbornik najavio veliko pojačanje za utakmicu s Hrvatskom: ''On izgleda bolje nego što smo očekivali'' divider

Francuska je ovom pobjedom postala prva reprezentacija koja je osigurala plasman u osminu finala.

Iako je danski izbornik Casper Hjulmand napravio četiri izmjene u početnoj postavi u odnosu na sastav koji je odigrao bezličnu utakmicu protiv Tunisa u 1. kolu, igra Danske je i protiv Francuske uprvih 45 minuta bila vrlo slaba. Tijekom čitavog prvog poluvremena Danci nisu odigrali niti jednu smislenu akciju, a u rezultatskoj ravnoteži držali su ih raspoloženi vratar Schmeichel i neprecizni francuski napadači.

Milan Borjan Kontroverzni Srbin ostao lukavo sakriven: Hoće li Vatreni jurnuti da mu napune mrežu? divider

Francuska je osobito opasna po danski gol bila u razdoblju od 20. do 40. minute. Pvo je u 21. minuti Dembele uputio dobar ubačaj s desnog boka, Rabiot je lijepo pucao glavom, no Schmeichel se istaknuo sjajnom paradom. U 30. minuti Mbappe je promiješao dansk obranu na lijevom krilu, prebacio loptu za Koundea, no udarac lijevog braniča Francuske na metar od svojih vrata uspio je odbiti Hojbjerg.

gol expired Evo u kojem bi sastavu Hrvatska trebala zaigrati protiv Kanade divider

Tri minute kasnije zaprijetio je Griezmann koji je pobjegao svojim čuvarima, ali otišao je previše ukoso pa je Schmeichel uspio nogom obraniti njegov prizemni pokušaj. Najbolju situaciju za pogodak imao je Mbappe u 40. minuti, ponovno je Dembele probio desni bok i poslao idealnu loptu na 12 metara za svog napadača, ali Mbappeov udarac je završio na tribini iza gola.

U poluvremenu je Hjulmand zamijenio svog središnjeg napadača, umjesto Corneliusa na teren je stupio Braithwaite, Danska je zaigrala ofenzivnije, a rezultat toga bila su izborena dva ubačaja iz kuta u prvih 10 minuta. Ipak, niti nakon tih prekida Danci nisu ugrozili Llorisa.

Danci krenuli otvoreno

Takav otvoreniji gard Danske otvorio je više prostora i za francuske napadače, pa je Mbappe u 57. minuti solo-akcijom stigao do zone šuta, no opet je odlično reagirao Schmeichel.

Treću priliku na utakmici Mbappe je pretvorio u vodeći pogodak, u 61. minuti on i Theo Hernandez razmijenili su nekoliko dodavanja po lijevoj strani, Hernandez je izbjegao zamku zaleđa i zatim povratnom loptom pronašao Mbappea koji je sa 10-ak metara pucao pored statičnih danskih braniča, a u toj situaciji niti Schmeichel nije mogao spasiti svoju momčad.

Poljska - Saudijska Arabija Saudijci još jednom pokazali zube, ali Poljska slavila: Lewandowski postigao prvi gol na svjetskim prvenstvima divider

 

I za Dansku je treća prilika, ali nakon kornera, bila sretna. Nakon ubačaja iz kuta prvi je na lopti bio Andersen koji je vrlo loše zahvatio loptu, no ona se od tla odbila pred drugog stopera Christiansena koji je reagirio mnogo bolje i iz blizine snažnim udarcem svladao Llorisa.

Mogla je Danska i do potpunog preokreta u 73. minuti, Damsgaard je prošao po lijevoj strani i odličnom povratnom loptom uposlio Lindstroma, no tada je i Lloris pokazao kako je sjajan vratar.

Veliku priliku nakon kornera za povratak u vodstvo Francuska je imala u 78. minuti, Tchouameni je u padu pucao glavom na drugoj vratnici, ali je pogodio u leđa Maehlea. Dvije minute potom atraktivno je "škaricama" pucao Rabiot nakon ubačaja Hernandeza, ali lopta je prohujala malo pred vratnice. Odmah u sljedećem napadu i Danska je stigla u odličnu priliku, ali je Braithwaite sa sedam-osam metara pucao tik uz vratnicu nakon ubačaja Dolberga.

Wales Tužne vijesti iz Katra: Na svjetskom prvenstvu preminuo velški navijač divider

Otvorena igra s obje strane u završnici je ipak donijela i pogodak i to u danskoj mreži. Coman je u 86. minuti prihvatio loptu na desnom krilu, ostavio ju za ubačaj Griezmanna koji je pronašao na drugoj vratnici Mbappea, a prvo ime branitelja naslova je izbjeglo pozornosti Kristensena te s metra udaljenosti zakucalo loptu u mrežu.

Katar VIDEO Dramatične scene u Katru: Izbio veliki požar pokraj stadiona, fan zone i naselja s navijačima divider

Ranije u subotu je u ovoj skupini Danska svladala Tunis  1:0 (1:0) pa je uoči posljednjeg kola Francuska na vrhu skupine sa šest bodova, Australija je druga s tri, dok su Danska i Tunis ostali na jednom bodu. U 3. kolu u srijedu će igrati Tunis - Francuska i Australija - Danska.

 
 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider