Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri scenarija

Zvijezde Reala i Barcelone izgubit će bogatstvo: Postoji velika razlika u odnosu na igrače Dinama

Španjolska La Liga očekuje da će ukupni gubitak klubova biti blizu milijardu eura ako sezona ne bude nastavljena…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok lopta miruje, nogometni klubovi, lige, i savezi širom Europe zbrajaju gubitke. Budući da je situacija još uvijek neizvjesna, logično je da se pripremaju za sve moguće scenarije. U Španjolskoj, koja je uz Italiju najveće europsko žarište pandemije koronavirusa, izbacili su nove podatke.

Na početku krize procijenili su ukupne gubitke na 648 milijuna eura. Ističu da je ova brojka bila točna u datom trenutku, a sada su podatke morali ažurirati jer se situacija promijenila. Do ukupne cifre došlo se računajući gubitke proistekle iz nemogućnosti nastavka ligaških i europskih klupskih natjecanja.

Tri scenarija

La Liga, Udruga profesionalnih nogometaša i Španjolski nogometni savez udruženim snagama izbacili su tri moguća scenarija. Prvi je najgori. Ako ne bude nastavka sezone, gubici će doseći 956,6 milijuna eura. Ona koja se čini najrealnijom, a to je da se sve može završiti pred praznim tribinama predviđa gubitka od 303,4 milijuna eura.

I najoptimističnija varijanta, da se natjecanja nastave s gledateljima na tribinama, predviđa gubitak od 156,4 milijuna. Zanimljivo je koliki će teret podnijeti nogometaši, a koliki poslodavci, odnosno klubovi.

gol expired Pogodite tko je ova zvijezda: Oglasio se nakon 25 dana karantene divider

Prema prijedlogu čelnika La Lige Javiera Tebasa nogometni profesionalci podnijet će teret krize s udjelom od 47 posto, što je 451 milijun od 957 milijuna. Ako se bude igralo bez gledatelja, onda 46 posto (140 od 303). Ako se bude igralo s gledateljima, 49 posto (77 od 156).

Zvijezde Reala i Barcelone najviše će izgubiti

Ako Lionel Messi na godišnjoj razini zarađuje 50 milijuna eura neto i ako mu se bude odbijalo pola od mjesečne plaće, lako je zaključiti koliko će izgubiti ako se ne bude igralo tri, četiri ili šest mjeseci. Logičan je zaključak da će skupo plaćene zvijezde Barcelone i Reala napunit glavninu štedne košarice od 451 milijun eura.

gol expired Pukla veza s Međugorjem: Bjelicu i Dinamove igrače do jučer nije zanimalo gdje novac curi. Izađite i javno recite! divider

Ova ponuda La Lige sjela je na stolu predsjednika Udruge profesionalnih nogometaša Davida Aganza, koji će morati dati odgovor nakon savjetovanja s igračima. Oni moraju odlučiti hoće li u svim slučajevima preuzeti manje od 50% gubitaka, iako se igranje iza zatvorenih vrata čini najprihvatljivijim i gotovo jedino održivim.

Marca saznaje da većina klubova smatra kako su predloženi uvjeti raspodjele više nego razumni. Vidjet ćemo što će reći nogometaši. Bitno je istaći da se sva smanjenja odnose na buduće razdoblje, odnosno na utakmice koje se nisu odigrale.

gol expired Koronavirus ubrzava Rakitićev odlazak iz Barcelone: Odšteta oko 20 milijuna eura divider

Ono što je odigrano i zarađeno, to je i plaćeno po ugovorima. Za razliku od hrvatskih klubova, klubovi iz velikih inozemnih liga zarađuju najveći novac od televizijskih prava, marketinga i utrška s utakmica. Svaka neodigrana utakmica donosi im veliki gubitak.

Bitna razlika u odnosu na hrvatske klubove

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu objavio je da njegov klub računao na zaradu od šest milijuna eura samo od utrška s domaće utakmice s Napolijem u osmini finala Lige prvaka, a gdje su još televizijska prava i nagrade UEFA-e. Treba istaći da prodaja igrača ne ulazi u cifru izračunatih gubitaka, već samo zajamčeni prihodi.

gol expired Novi glavni favorit za Bjeličina nasljednika: Šefovi Dinama blizu konačne odluke! divider

To je bitna razlika u odnosu na hrvatske klubove, posebice zagrebački Dinamo, koji 90 posto proračuna puni zaradom od UEFA-inih nagrada jesenskom dijelu sezone i prodajom igrača u prijelaznim rokovima. Dinamo u proljetnom dijelu sezone praktički nema nikakvu zaradu, jer onog trenutka kada ispadne iz Europe, a to je u pravilu u prvom dijelu sezone, ne zarađuje više ništa.

Štoviše, organizacija utakmica u HNL-u, putovanja i smještaj možda stoje više od zarade od ulaznica i televizijskih prava. Drugim riječima rečeno, Modri zapravo u ovom trenutku štede jer ne igraju. Oni su jesenas od UEFA-inih nagrada i zimus od prodaje Danija Olma svoje zaradili što se tiče ove sezone.

gol expired Burno ljeto čeka Manchester United: Jedna zvijezda stiže, druga odlazi, a to nije sve divider

To je i razlog zašto su igrači Dinama tako burno reagirali kada im je najavljeno drakonsko rezanje plaća za period sezone u kojem klub ništa ne zarađuje. Ispod rada je prošla činjenica da im je najavljeno drastično rezanje plaća i za dio sezone koje su već odradili, odnosno prva tri mjeseca ove godine.

Igrači Dinama bili su spremni na kresanje plaća, ali...

Prema našim informacijama, igrači Dinama bili su odmah spremni odreći se 20-25 posto primanja, ali da im se ne prolongira isplata ostatka plaća.

gol expired Dinamovim šefovima gori pod petama: Što će reći FIFA? Bjelica spreman na iscrpljujuću bitku, igrači sve dobro znaju divider

Njihova računica je jasna: ako će nam zauvijek odbiti trećinu plaće i još trećinu prolongirati na neodređeno vrijeme u sezoni u kojoj su klubu svojim igrama donijeli najmanje 80 milijuna eura, a udio plaća nije veći od 20-25 milijuna po službenim podacima, iako je i to golema cifra i ne slaže sa spekulacijama koliko zapravo igrači Dinama u prosjeku zarađuju, što će biti u sljedećoj sezoni kada je lako moguće da neće igrati Europu i kada je jasno da će ljetni prijelazni rok biti puno siromašniji nego što se prije početka krize očekivalo.

Kylian Mbappe, Neymar i Edinson Cavani (Foto: AFP) Barca priprema spektakularne transfere: Zbog dvije superzvijezde spremni na rasprodaju divider

U tom slučaju, Dinamova Uprava imat će moralno opravdanje smanjiti plaće koliko god bude trebalo. Mantra će biti: ako ste malo zaradili, kako očekujete da vas platimo? Ugovori će se, bez sumnje, morati drastično rezati.

Gdje curi?

S takvim rezoniranjem mnogi će se složiti. Igrači Dinama svjesni su da ih čeka daljnje kresanje ako se ostvari najcrnji scenarij. No isto tako se pitaju što je s tekućom sezonom i desecima već zarađenih milijuna? Gdje novac curi?

To se pitaju mnogi, ne samo igrači i treneri Dinama, kojima je to pitanje palo na pamet, mora se to istaći, tek kada su na dnevni red došle njihove glave.

Dok su plaće uredno stizale, sve je bilo sjajno, nitko se nije bunio i zapitkivao što je s optužnicama za korupciju dojučerašnjeg službenog šefa i odlepršalim stotinama milijuna kuna koji su predmet hrvatskog pravosuđa. No bolje ikad nego nikad. Ako se češće to budu pitali, možda će i kresanje plaća biti manje.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider