Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Egzodus s Camp Noua

Barca priprema spektakularne transfere: Zbog dvije superzvijezde spremni na rasprodaju

Iako nogometu prijeti globalna recesija, Barcelona ne odustaje od glavnih transfernih ciljeva…

Kylian Mbappe, Neymar i Edinson Cavani (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Unatoč velikoj krizi, čije se posljedice na globalnu ekonomiju još ne mogu sasvim dokučiti, i mjerama restrikcije koje su već poduzete, uglavnom u pogledu smanjenja plaća nogometnih profesionalaca, čelni ljudi Barcelone i dalje razmišljaju o lukrativnom ljetnom shopingu.

U Barceloni su uvjereni da mogu ostvariti glavne transferne ciljeve, a to su Neymar i Lautaro Martinez, piše katalonski Mundo Deportivo.

Barcelona igračima šalje poruku da ih želi obojicu. Trsi se dat im do znanja da ne misli odustati od te ideje. No Katalonci žele znati da i njih dvojica i dalje žele igrati u momčadi zajedno s Lionelom Messijem, kako su prijašnjih mjeseci sami isticali.

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu bio je jasan u intervjuu koji je dao Mundo Deportivu prošlog ponedjeljka, a nakon što je postigao dogovor s igračima prve momčadi, kao i s ostalim profesionalnim timovima, Barçom B i omladinskom momčadi.

 Barca želi i Neymara i Lautara Martineza

„Barca će biti u stanju realizirati poslove za koje smatra da su prikladni. Naravno da ćemo imati dovoljno kapaciteta to napraviti", samouvjereno je kazao posljednjih mjeseci od strane navijača, pa i svlačionice, žestoko kritizirani predsjednik Barcelone:

S obzirom na to da su se u posljednjim utakmicama Camp Nouom vijorili bijeli rupčići, Bartomeu ništa ni ne preostaje nego da raspaljuje navijačku maštu pričama o zvjezdanim pojačanjima.

"I dalje ćemo najviše zarađivati i iz tog razloga moći ćemo najviše plaćati našim igračima“, pojašnjava Bartomeu kako misli u danima sveopće recesije dovesti tako velika pojačanja.

gol expired Lijepa priča na relaciji Zagreb - Split: Navijačici Hajduka se vratio osmijeh na lice divider

Lautaro Martinez je možda prioritet, jer Barca prije svega traži zamjenu Luisu Suarezu, no Neymar je strateški cilj. Argentinac je osjetno mlađi i na njega se može računati desetak godina, no Brazilac je još uvijek veće ime, ima status superzvijezde i marketinški je isplativiji, a uz to i dobro poznaje klub i glavne igrače, pa mu ne bi trebalo puno vremena da se uklopi u momčad.

Osim toga, Neymar nije prestar (28), može se reći da je u najboljim nogometaškim godinama, još uvijek igra na najvišoj razini i vjerojatno bi bio veliko pojačanje. Njegov dolazak nesumnjivo bi značio kvalitativni skok cijele momčadi.

Dogovor s PSG-om

U Barceloni su svjesni da se PSG neće olako riješiti Neymara. Katalonci računaju na to će i njih pogoditi globalna kriza te da će morati razmišljati o kresanju proračuna. Hrabre se s podatkom da PSG bez obzira na bogate vlasnike ne zarađuje koliko i Barcelona, koja je u komercijalnom smislu još uvijek osjetno jača.

Katalonci ipak zaboravljaju da je FIFA poslala naputak nacionalnim savezima da neće neumorno inzistirati na financijskom fair-playu dok pandemijska kriza ne prođe i dok se klubovi financijski ne oporave. To u prijevodu znači da bi FIFA mogla progledati kroz prste PSG-u ako naljeto dođe do novog vala upumpavanja novca od strane katarskih šeika. U vremenu kada mnogi sponzori otkazuju suradnju i kada isparava novac od televizijskih prava, cjelokupnom nogometnom tržištu jako dobro bi došla financijska injekcija sa strane.

gol expired Legenda ne želi nastavak nogometa: Objasnio zašto najjače lige žele nastaviti sezonu divider

Zbog toga nam izgleda logičnije da PSG bude najaktivniji na tržištu. Parižani bi mogli biti jedni od rijetkih koji će imati dovoljno novca za nove lukrativne kupovine. Ako se ta procjena ostvari, Barcelona možda radi račun bez krčmara. Ipak, situacija s Neymarom nije nimalo jednostavna. Brazilac se očito želi vratiti u Barcelonu, a i pitanje je što su mu šeici prošlog ljeta obećali.

Tada su prostrujale glasine da bi Neymaru mogli dignuti rampu sljedećeg ljeta. Naravno, pod uvjetom da tekuću sezonu odradi s punim gasom. Nakon početnog durenja i napetih odnosa s vrhuškom kluba, Neymar se vratio na travnjak i zaigrao kako zna i umije.

Problem je plaća

Žestoke proslave golova protiv Borussije Dortmund i doista odlična partija koju je pružio u uzvratu govore da su ratne sjekire zakopane. Ako su šeici obećali Neymaru da će ga pustiti, to će vjerojatno i napraviti. Oni ne gaze zadanu riječ tako lako. Međutim, to ne znači da će Barcelona imati popust. Katalonci će se morati isprsiti. Visoka cijena sigurno je dio ukupnog dogovora.

Mundo Deportivo piše da se u Barceloni nadaju kako će uspjeti nagovoriti PSG da traži manje od 180 milijuna eura. Moguće je da će cijena biti nešto niža, no teško da će biti bitno niža. Spominje se i mogućnost da Barca pribjegne članku 17 FIFA pravilnika prema kojem igrač može tražiti transfer ako je napunio 28 godina i najmanje tri godine proveo u dotičnom klubu, no vjerojatnije da će Katalonci problem pokušati riješiti dogovorom.

gol expired Sjećate se legendarne scene s Peleom kad su braća Schumacher prošla kroz cilj? divider

Nadaju se da je PSG-u u ovom trenutku daleko važnije zadržati Kyliana Mbappea nego Neymara i da će se više skoncentrirati na francuskog napadača. U cijeloj priči postoji jedan veliki problem – Neymarova plaća. Brazilac je u tajnim pregovorima prošlog ljeta navodno pristao da mu se smanji plaća ako prijeđe u Barcu.

U PSG ima 36 milijuna eura neto, a u Barceloni bi imao 25. Brazilac navodno ne odustaje od tog zahtjeva. Nije sasvim jasno kako Barcelona namjerava izvesti taj manevar i dati Neymaru što želi u trenutku kada smanjuje plaće svojim igračima za čak 70 posto, doduše samo u mjesecima kada se neće igrati.

Martinez zamjena za Suareza

Očito u Barci misle kako kriza neće predugo trajati i da će ubrzo sve biti po starom. Ako bi i Neymar pristao na smanjenje dok se ne počne igrati, tko mu može jamčiti da će kriza brzo proći? To je opet račun bez krčmara. U trenutku nezapamćene krize vjerojatno je sigurnije biti pod ugovor s klubom koji ima ultrabogate gazde, odnosno potencijalni izvor prihoda koji ne dolazi izravno iz nogometa. U ovom slučaju uglavnom od nafte i plina.

Kako god, očito je da bi naljeto mogli gledati još jednu sapunici s Neymarom u glavnoj ulozi. Barcelona paralelno radi i na transferu Interova napadača Lautara Martineza. Barem tako piše Mundo Deportivo. Argentinac je Barcin prioritet jer je glavni cilj pronaći zamjenu za Luisa Suareza. Pozicija centarfora je kritična.

gol expired Barcelona skovala plan za povratak Messijeve tihe patnje, u kombinaciji i krila Bayerna divider

Kako je Urugvajac u siječnju napunio 33 godine, teško je od njega očekivati igre na najvišoj razini, pogotovo jer u zadnje vrijeme ima problema s ozljedama. Logičnije je zaključiti kako je Suarez svoje dao. Iako je do ozljede držao visok golgeterski učinak, po njegovim kretnjama lako se može uočiti da nije više onaj stari. To se najviše vidi kada Barca igra protiv najjačih suparnika. Suarez u Ligi prvaka, posebice na gostovanjima ni izbliza nije učinkovit kao nekoć.

Izlazna klauzula 111 milijuna eura

Katalonci računaju da bi im Martinez donio neophodnu svježu krv, ali i kvalitetu. U špicu joj nasušno nedostaje hitar i kreativan napadač. Barci ide na ruku što Martinez u ugovoru ima uglavljenu izlaznu klauzulu. Riječ je o 111 milijuna eura. Do jučer to nije bila posebno visoka svota, no dolaskom pandemijske krize koja urušava europska i svjetska gospodarstva poput kula od pijeska, ta svota postaje sve veća.

Talijanski Tuttosport jučer je objavio da Barcelona nudi Martinezu sedam milijuna eura godišnje plaće. To je puno veća plaća nego što je ima u Interu, gdje trenutačno zarađuje „tek“ dva milijuna eura, a Inter mu za produljenje ugovora navodno nudi povišicu od dodatna dva milijuna, no isto tako je i puna manja od one s kojim se spekuliralo prije samo nekoliko tjedana.

gol expired Revolucija na vratima: Opasno se kuha ideja koja će dramatično promijeniti europske lige divider

Talijanski mediji pisali su da je Barca postigla dogovor s Argentincem o visini plaće koja bi trebala biti na razini Antoinea Griezmanna, dakle oko 17-18 milijuna eura godišnje. Čini se da je sveopća kriza nagnala Barcu da povuče ručnu, a vjerojatno i smanjila apetite mladog Argentinca.

Što će biti s Rakitićem?

I Neymar i Lautaro Martinez igrači su koji se tretiraju kao stranci. Prelaskom u PSG Neymar je zaustavio proces dobivanja španjolske putovnice. Španjolski klubovi mogu registrirati samo tri stranca. Barca trenutno ima Araujoa, Arthura i Artura Vidala. Araujo može biti na listi B momčadi Barcelone i ući u prvu momčad po potrebi tako da on nije problem. Arturo Vidal će vjerojatno otići naljeto pa bi se time otvorilo još jedno mjesto.

Kako stvari stoje, naljeto bi moglo podosta igrača napustiti Camp Nou. Naime, ako Barca doista dovede i Martineza i Neymara, morat će prodati ili dati u razmjenu puno igrača. Jasno je da Katalonci nemaju dovoljno keša.

gol expired U Madridu objavili da Modrić ne ide nikamo: ''Vođa iz sjene ostaje do kraja'' divider

Nisu ga imali ni zimus zbog katastrofalne kadrovske politike posljednjih godina, a kako će ga imati naljeto kada ekonomska kriza uhvati maha. Jučer se pojavila informacija da Barca za Neymara nudi Griezmanna i 50 milijuna eura. Za Martineza bi morala ponuditi više igrača koji nemaju status velikih zvijezda.

Kako bi se dovela nova pojačanja i održao pogon, čini se da će mnogi izvaditi karte u jednom smjeru. Vidjet ćemo hoće li među njima biti i hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić. Zasad to izgleda dosta izvjesno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider