Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Život poslije korone

Revolucija na vratima: Opasno se kuha ideja koja će dramatično promijeniti europske lige

Najveći klubovi, svjetski nogometni čelnici i najpoznatiji agenti pripremaju pravu revoluciju u nogometnom kalendaru…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pandemijska kriza ubrzala je razvijanje po mnogo čemu revolucionarnog projekata koji bi omogućili klubovima održavanje visokih prihoda.

gol expired Realova lista za odstrel, Zidane na mukama: Dvanaestorica žigosanih, Modrić u rizičnoj skupini divider

Predstavnici velikih klubovi i najjačih europskih liga, visoki dužnosnici UEFA-e i FIFA-e i najpoznatiji agenti udružili su snage kako bi iznašli rješenje. Svi punom parom rade na razvoju nove ideje koja bi zamijenila klasični sustav natjecanja u Europi, piše katalonski Mundo Deportivo.

Naglasak je na nacionalnim prvenstvima koja bi se trebala prilagoditi novonastaloj situaciji, odnosno pomicanju termina Eura i Svjetskog prvenstva u Kataru. Jasno, mora se napraviti i prostor za nesmetano odvijanje Lige prvaka, najznačajnijeg klupskog natjecanja.

Revolucionarna ideja

Mundo Deportivo piše da se kuha prijedlog o podijeli sezone na dva prvenstva, i to na razini cijele Europe, Aperturu i Clasuru, po uzoru na neka južnoamerička prvenstva. Igralo bi se jednokružnim sustavom natjecanja, 19 ili 20 kola, ovisno o broju klubova u europskim elitnim ligama, a sezona bi trajala šest mjeseci.

gol expired UEFA donijela odluku o nastavku nogometne sezone: Donedavno nezamisliv scenarij postaje realnost divider

Na taj način ostavilo bi se dovoljno termina za odigravanje Lige prvaka i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i ostalih klupskih natjecanja poput domaćih Kupova. Apertura bi počela u studenom. Nakon završetka zaustavljenih ligaških natjecanja i Lige prvaka, nogometašima bi se dalo tri tjedna za odmor i još tri tjedna za pripreme. Završila bi se u svibnju.

Ljeto 2021. bilo bi rezervirano za odgođeno Europsko prvenstvo, a zatim i za Olimpijadu. Momčadima bi se dalo dovoljno vremena za odmor i pripreme prije početka jesensko-zimske Clausure.

Apertura i Clausura

Godine 2022. Apertura započela bi mjesec dana nakon završetka Clausure. Završila bi u listopadu. Nogometaši bi se tada opet usredotočili na nacionalne selekcije i Svjetsko prvenstvo u Kataru koje će se igrati u studenom i prosincu 2022.

Prema trenutačnom programu, nacionalna prvenstva trebala bi početi u srpnju i potom bi uslijedila stanka za Mundijal. Takav program mnogi smatraju potpuno neprilagođenim nacionalnim prvenstvima i UEFA-inim klupskim natjecanjima koja bi ostala visjeti u uskom zrakopraznom prostoru.

gol expired Mišković zatražio od igrača Rijeke smanjenje plaća: Otkrio da su Talijani još dužni ratu velikog transfera divider

Prema novoj ideji, igrači bi se odmorili nakon SP-a i u veljači započeli Clausuru. Liga prvaka završila bi u redovitom terminu, a lipanj i srpanj bio bi ostavljen za FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo. Pobornici ove ideje mišljenja su da će jednokružna prvenstva biti atraktivnija ljubiteljima nogometa te da će na taj način pobuditi veći interes televizija, a to u konačnici znači generiranje većih prihoda.

Završni turnir za ukupnog prvaka

Zagovornici ove ideje kao mogućnost ostavljaju organizaciju završnog „final-foura“ za ukupnog prvaka Aperture i Clausure. Uzor je novi format španjolskog Superkupa. Nakana je da se zaštite veliki klubovi koji bi praktički imali osigurano mjesto na završnom turniru i tako bi dodatno povećali prihode od televizijskih prava.

Računa se da će pandemijska kriza uzrokovati pad prihoda u nogometnom biznisu od 40 posto. Transferi, plaće nogometaša i trenera, menadžerske provizije morat će se prilagoditi novim okolnostima koje su dovele u pitanje trenutačnog modela upravljanja, koji se pokazao vrlo ranjivim i nestabilnim.

gol expired Kontroverzan prijedlog za završnicu sezone u Španjolskoj: Igrači će donijeti odluku divider

Prijedlog o podjeli sezone razmatra se na najvišim razinama. Iako je ideja još uvijek u embrionalnoj fazi, spekulira se da je mnogi nogometni dužnosnici smatraju vrlo zanimljivom.

Igrat će se i za Božić, ali bit će vremena i za odmor

Prihodi od televizijskih prava i dalje će biti ključ cijele priče. Nogometna sezona ruši tradicionalne granice. Igrat će se ljeti, igrat će se zimi, čak i za Božić, ali istodobno se poštuju potreba nogometaša za odmorom.

Ideja nije još sasvim dorađena, neke stvari su ostale nedorečene, ima rupa, ali sve se to da urediti, jer teška vremena traže dramatično jake odgovore.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider