Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mamić objavio cifru

Kolumnist GOL.hr-a o objavi Bjeličinih primanja: ''Ovo se nikad nije dogodilo. Bilo bi zanimljivo vidjeti sve, koliko Mamići zarađuju''

Na društvenim mrežama Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa i savjetnik Dinama, objavio je plaće koje je u proteklih 20 mjeseci Dinamo uplatio na račun Nenada Bjelice i njegovog stožera. No, ti milijunski iznosi ipak su kap u moru onoga što je Bjelica donio Dinamu od početka svog mandata.

Iako su pred kraj prošle sezone nazdravljali šampanjcem novi ugovor, kraj ove, ako se uopće završi, teško će obilježiti takvim kadrovima - slavljem Nenada Bjelice i njegove momčadi.

Iz Međugorja se ukazao status na facebooku savjetnika kluba Zdravka Mamića, koji kaže kako su u proteklih 20 mjeseci Bjelici, i njegovom stožeru koji je otpušten, isplatili iznos u plaćama nešto veći od 37 milijuna kuna brutto. Što je oko pet milijuna eura. Najveći dio je, naravno plaća Bjelice.

Iako je ovo poprilično nisko od strane očito još uvijek glavnih ljudi u klubu, Bjelica je ostao zakopčan.

Trošak Bjelice i stožera Trošak Bjelice i stožera (Foto: GOL.hr)

''Poštovani, imam zabranu komuniciranja sa medijima od strane kluba. Molim Vas da to poštujete. S poštovanjem, Nenad Bjelica.''

"Kada to pitate, to je poslovna tajna, ne znam zašto to sad nije poslovna tajna"

Situaciju je za Dnevnik Nove TV komentirao kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo, koji već godinama prati Dinamo. Je li se ikad u Dinamu dogodila ovakva javna objava nečijih pitanja, bilo je naše pitanje za njega.

"Nije, kada bi mi to pitali to bi bila poslovna tajna. Bilo bi interesnatno da objave cijelo financijsko izviješće, taksativno koliko tko zarađuje, od igrača do sportskog direktora, da vidimo koliko su zaradili Zoran i Zdravko Mamić, a i ostali. To bi bilo zanimljivo vidjeti svakome. Kada to pitate, to je poslovna tajna, ne znam zašto to sad nije poslovna tajna. Možda je to utuživo, ne znam, nisam pravnik, to će gospodin Bjelica vidjeti sa svojim pravnikom."

Idemo dalje. Ako ste pomislili da je cifra u dvogodišnjem mandatu od pet milijuna eura za Bjelicu i njegove ljude velika, pogledajte koliko je novaca Dinamo uprihodio u njegovom dosadašnjem radu.

Uzet ćemo Dinamove najveće financijske stavke - transfere i prihode od Uefe. Iako su, recimo i Soudani i Beković otišli pod Bjeličinim mandatom njih nećemo ubrojiti u ovaj iznos. Ubrojit ćemo igrače poput Olma, Šunjića ili Rahmanija koji su direktno napredovali pod njim i otišli za ukupno 30 milijuna eura plus bonuse.

"Dinamo jako rizično posluje. Likvidnost je nikakva"

Od igranja u Europskoj ligi Dinamo je prošle sezone zaradio oko 15 milijuna eura, a ove od Lige Prvaka dvostruko više. Ukupno samo od Uefe pod Bjelicom je Dinamo zaradio gotovo 45 milijuna eura, oko 330 milijuna kuna.

Dinamova zarada Dinamova zarada (Foto: GOL.hr)

"Treća najveća zarada u povijesti, 2016. bila ja najveća od skoro 500 milijuna kuna. Mnogi se pitaju ovih godina, to se i na sudu rješava, gdje je novac. Vidimo da je proračun ogroman zadnji godina, oko 50 milijuna eura. Plaće igrača, a i to se ne zna točno, su između 20 i 25 milijuna eura. Nema 100 igrača, ima 20-25 igrača pa sad računajte. Teško je reći gdje novac odlazi, djelomično će to riješit sud vjerojatno, ali Dinamo jako rizično posluje, to je činjenica. Živi od prihoda Uefe i transfera, unaprijed troši novac. Likvidnost je nikakva, novca na računu nikad nema osim kad stižu tranše. Sjećamo se kako je Dražen Ladić blokirao račun svojim potraživanjima od 7,5 milijuna kuna"

Da se dotaknemo i plaća igrača koje troše oko 50 posto proračuna kluba. Većina igrača najveći dio novca dobiva kroz četiri godišnje rate. Igrači su pristali na smanjenje primanja, ali klub im je odučio, čini se, uzeti nešto što su već zaradili kroz igre. Barem tako tvrde u navijačkoj udruzi Dinamo to smo mi.

Naime, igrači Dinama primanja dobivaju kroz mjesečne isplate, ali i kroz rate. U Dinamu su odlučili kako rata za prvo tromjesečje neće biti igračima isplaćena iako su je oni u siječnju, veljači i polovici ožujka zaradili i to su priopćili igračima sa stavom da "će biti tako ili nikako".

"Ne treba ništa isključiti. Velik novac je u pitanju"

A igračima su zabranili istup u medijima. I za kraj, još malo brojki.

Dinamova momčad je u ljeto 2018. vrijedila nešto manje od 36 milijuna eura. Da bi joj vrijednost krajem ove godine iznosila - 108 milijuna. Trostruko više.

Plus što je Dinamo od prodaje ulaznica zaradio preko 20 milijuna kuna prošle godine. A u igračima poput Petkovića ili Oršića dobio milijunski kapital i reprezentativce. Dovedeni su na inzistiranje Bjelice, i to za sitniš.

Ima li budućnosti za Bjelicu u Dinamu?

"Realno nema. Ovo je toliko teška i mučna situacija da ne vjerujem da će se odužiti previše. Oštro se uvijek krene, ali na kraju dođe do dogovora, poslovni interes prevlada, ali sve je moguće, ne treba ništa isključiti. Velik novac je u pitanju i to je problem, po mojim proračunima oko dva milijuna eura koje Bjelica može tražiti do zadnjeg centa. I pola iznosa bilo bi dosta, milijun eura je u ovom trenutku puno za Dinamo", smatra Medo.

Dinamova zarada Dinamova zarada (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider