Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve bolji trener

Zidaneov recept za uspjeh: Ovim potezima je došao na prag povijesnih ostvarenja

Iako je još početnik čija je taktička priprema utakmica i dalje upitna, Zidane je pokazao mnoge kvalitete neophodne za vruću klupu Real Madrida.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Samo nekoliko utakmica dijeli momčad Zinedinea Zidanea od povijesti. Real Madrid je ove sezone stigao na prag mnogih povijesnih ostvarenja i na europskoj i domaćoj sceni. Ako pobjede Juventus u finalu Lige prvaka postat će prva momčad koja je obranila ovaj trofej, a vjerojatno bi došli i do ''zlatne duple krune'', kombinacije europskog i španjolskog naslova koju u Madridu čekaju 59 godina.

Golom protiv Atletica izjednačili su europski rekord Bayerna sa 61 uzastopnom utakmicom u kojoj su zabili gol, a Zidane je postao prvi trener koji je odveo Kraljevski klub do dva uzastopna europska finala nakon Luisa Carniglie koji je to uspio između 1958. i 1959. godine.

Zidane je pokazao da je pravi čovjek za vrlo kompleksan posao. Kao bivši igrač Reala bio je svjestan kakav će pritisak biti na njegovim leđima, ali je legendarni Francuz pokazao da je na njega spreman iako mu je to prvi pravi posao u karijeri nakon što je zanat ispekao u drugoj momčadi Castilli. Uoči finiša sezone španjolski As otkriva koje su tajne njegova uspješnog vođenja momčadi.

Opsesija fizičkom pripremom

Zidane je učio iz pogrešaka Carla Ancelottija čija je momčad doživjela slom u drugom dijelu sezone, a glavni cilj bio mu je izbjeći takav scenarij.

Zidane pomno planira fizičke pripreme igrača, a kao rezultat tog rada oni pred kraj sezone izgledaju vrlo poletno. Jedno od najvažnijih ljetnih pojačanja bio je Antonio Pintus, njegov kondicijski trener iz Juventusa, a na njegovom je dovođenju posebno inzistirao.

Rotacije i psihologija

Zidane često naglašava momčadi da računa na sve igrače iz kadra, a koliko vjeruje svojim igračima pokazao je na utakmicama u kojima bi promijenio čak i devet igrača iz početne postave. Rezerve su svoje utakmice odlično odradile i natjerale mnoge da se pitaju je li druga postava zapravo bolja od prve.

Igrači Reala često hvale Zidanea kao odličnog psihologa. On drži pod kontrolom iskre iz svlačionice koje često prijete pretvaranjem u požar – najprije u slučaju Jamesa Rodrigueza, a kasnije i Alvara Morate. Njihova nezadovoljstva statusom u momčadi nisu prerasla u pobunu, a njihove osobne ambicije ostale su podređene momčadi.

Dogovor s Ronaldom

Zidane je uvjerio Cristiana Ronalda da s 32 godine ne mora igrati svaku minutu sezone i da mora dozirati svoje nastupe. Ronaldo je prihvatio plan i odigrao 75 posto mogućih minuta što je najmanje otkad je u Realu, ne računajući prvu sezonu kada se mučio s ozljedama.

Cilj je bio pripremiti Ronalda za najvažnije utakmice sezone, a on je upravo u njima bio najbolji. U tri uzastopne utakmice nokaut faze Lige prvaka postigao je čak osam golova i pogurao Real prema Cardiffu, a usput je porušio i brojne rekorde.

Zidane je još uvijek početnik, a i dalje je dvojbena njegova taktička priprema utakmica, kao i status pojedinih igrača u momčadi. Međutim, u drugoj je sezoni pokazao da se može nositi sa svim teškoćama koje nosi njegov posao. Real je doveo na prag velikih ostvarenja, a ako na kraju sezone podignu trofeje za koje se bore Zidane će se pamtiti kao jedan od najuspješnijih trenera u klupskoj povijesti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider