Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Zaudara na nogomet"

Mlada zvijezda koju traži cijela Europa: Utrka velikana, cijena 80 mil. eura

Dugačak je popis velikih klubova koji žele dovesti u svoje redove 22-godišnjeg talentiranog francuskog veznjaka kongoanskih korijena – Tanguya Ndombelea...

Tanguy Ndombele i Raheem Sterling (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Veznjak Lyona Tanguy Ndombele jedan je od najtraženijih nogometaša u ovom trenutku u Europi. Možda i najtraženiji.
Dugačak je popis velikih klubova koji žele dovesti u svoje redove 22-godišnjeg talentiranog francuskog veznjaka kongoanskih korijena.

Najveći interes iskazuju Manchester City, Manchester United, Inter iz Milana i Paris Saint-Germain, a u nekim spekulacijama spominju se i Real Madrid te Barcelona. Čini se da će se voditi žestoka borba.

Lyon je izvjesio cijenu, a ona je paprena – 80 milijuna eura i ni centa manje, doznaje Tuttomercatoweb.

Posao iz snova: Barca želi iskoristiti veliku šansu, Juve glavni konkurent Jean-Clair Todibo i Lebo Mothiba (Foto: AFP) Adrien Rabiot protiv Barcelone (Foto: AFP) Rabiot slavi gol (Foto: AFP) +1 Adrien Rabiot (Foto: AFP)

Prema posljednjim informacijama, Manchester City najdalje je odmakao u pregovorima s francuskim klubom. Građani su ljetos bacili na stol Francuzima 50 milijuna eura i glatko su odbijeni. Sada spremaju drugu ponudu koja bi, čini se, mogla biti oko cifre koju traži francuski klub na čijem je čelu već tridesetak godina moćni francuski biznismen Jean-Michel Aulas.

Utrka velikana, cijena 80 milijuna eura

Nakon niza odličnih igara u dresu Lyona, Ndombele je u listopadu dobio poziv Didiera Deschampsa u seniorsku momčad francuske reprezentacije. U prijateljskom okršaju s Islandom Ndombele je u završnici utakmice ušao u igru umjesto Paula Pogbe.

Nije nemoguće da se Ndombele pridruži Pogbi u Manchester Unitedu, a možda ga i zamijeni ako Pogba odluči napustiti Old Trafford. Nakon odlaska Josea Mourinha i dolaska Olea Gunnara Solskjaera, Manchester United namjerava pomladiti i osvježiti momčad.

Real traži pojačanja za lov na Barcu: Petorica napadača na meti Madriđana! Petorica u fokusu Reala - Mauro Icardi, Timo Werner, Krzysztof Piatek, Fernando llorente i Bas Dost (Foto: AFP) Mauro Icardi i Wanda Nara (Foto: AFP) Mauro Icardi i Gianluigi Donnarumma (Foto: AFP) +3 Timo Werner (Foto: AFP)

Crveni vragovi ciljaju na nekoliko mlađih igrača, a među njima je i Ndombele, kojeg mnogi uspoređuju sa zvijezdom Chelseaja N'Golom Kanteom, iako to možda nije sasvim precizna usporedba.

Radi se o veznjaku koji je još prošle sezone privukao pažnju velikih europskih klubova. Međutim, posebno su se raspametili nakon blistave Ndombeleove partije ove sezone na Etihadu u Ligi prvaka. Lyon je u gostima pobijedio Manchester City s 2:1, a Ndombele je odigrao veliku utakmicu.

"Zaudara na nogomet"

„On je pametan i inteligentan nogometaš“, opisuje ga trener Lyona Bruno Genesio u razgovoru za francuske medije.

„S loptom u nogama donosi brze odluke i obično napravi najbolji mogući izbor, a kada je bez lopte, daje ravnotežu momčadi i pokriva leđa suigračima.“

Genesio ističe: „On je jedan od onih igrača koji su sposobni riješiti taktičke probleme čistom inteligencijom.“

Francuzi objavili video iz svlačionice u poluvremenu finala Svjetskog prvenstva protiv Vatrenih! Griezmann objašnjava Matuidiju (Screenshot) Varane podiže svoje suigrače (Screenshot) Slavlje Hrvatske u finalu protiv Francuske (Foto: AFP) +3 Mario Mandžukić (Foto: AFP)

Možda i najslikovitiji opis ponudio je skaut Guingampa Philippe Lemaire, koji ga je pratio još dok je igrao u Amiensu i htio ga je dovesti Guingamp, ali Lyon je bio brži i financijski puno konkretniji.

„Naprosto 'zaudara' na nogomet“, kazao je Lemaire u razgovoru za Le Progres.

„On je snažan i precizan. Osjeća igru. Sposoban je napraviti pomutnju u protivničkoj obrani, dati ritam igri, povući brz protunapad i odigrati ubitačan pas, ali i igrati čvrstu obranu, pritiskati protivnika i brzo vratiti loptu u posjed svoje momčadi.“

Usporedbe s Kanteom

Ndombele je posebno zanimljiv jer može igrati na više pozicija. Lakoćom pokrije desni bok kao i sredinu terena. Iako ga uspoređuju s Kanteom, on je ipak tehnički dotjeraniji, pa i maštovitiji igrač. Igra od gola do gola i voli imati loptu u nogama. Uz to je osjetno viši, atletičniji i robusniji od Kantea. Zabija malo golova, ali ove sezone dvaput je bio strijelac protiv Hoffenheima u Ligi prvaka.

Rebića traži "pola Europe", Bayern dobio jasnu poruku: "Ne znam imaju li dovoljno novca" Danny da Costa i Luka Jović (Foto: AFP) Luka Jović (Foto: AFP) Ante Rebić (Foto: AFP) +2 Ante Rebić (Foto: AFP)

„On je zapravo čista desetka, to je njegova prava pozicija“, mišljenja je njegov bivši suigrač u omladinskoj selekciji Epinay-sous-Senarta Yoaneu Wissi, koji je također postao profesionalac i danas igra za Lorient.

Raspravu o Ndombeleu zaključuje predsjednik i vlasnik Lyona:

„Podsjeća me na Michaela Essiena“, kaže Aulas, koji je 2005. Essiena prodao Chelseaju za 38 milijuna eura, a uzimajući indeks potrošačkih cijena, danas bi to bilo oko 47 milijuna eura.
Prema svemu sudeći, Aulas će za Ndombelea dobiti onoliko koliko traži u ovom trenutku, dakle 80 milijuna eura. Nije isključeno da do ljeta cijena još malo skoči.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider