Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kriza u Maksimiru

Rat za Dinamo: Evo tko je bio pred ostavkom, a tko je u igri za trenera i sportskog direktora

Situacija u Maksimiru i Plavim salonima dugo nije bilo tako napeta i neizvjesna. Evo što o svemu kaže maksimirski insajder koji se ne libi otvoreno progovoriti o cijeloj situaciji…

Glavna loža u Maksimiru (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Kako se bliže povijesni izbori za Dinamovu Skupštinu tako rastu tenzije u Maksimiru. Rat struja u punom je jeku, slažu se izborne liste i vodi se ogorčena borba za fotelje.

Mislav Karoglan Hajduk ide u Osijek po pobjedu, poručio je Karoglan i otkrio: "Brekalo kreće od prve minute" divider

Što se događa iza kulisa Plavih salona, tko će protiv koga i tko će s kime u koaliciju? U sve to možda ponajbolji uvid ima duboki maksimirski insajder - Andrej Maksimović, dugogodišnji novinar, publicist i analitičar sportskih i političkih zbivanja u Hrvatskoj, napose u Zagrebu.

"Ključno je tko će formalno, a tko suštinski i stvarno stajati iza navijačkih lista te koja će navijačka lista pobijediti. Neki će možda primijetiti da je to u ovom trenutku nebitno zbog raspodjele mjesta u Skupštini, a to je 35:25 za struju koju predvodi predsjednik Mirko Barišić. To jest najvažnije ovog momenta, međutim pitanje je što će se događati poslije izbora. Ja mislim da će Dinamo biti prvak, ali što ako ne bude!?" pita se Maksimović, koji je intenzivno uključen u sportske i društveno-političke procese hrvatske metropole, pogotovo kada je u pitanju Dinamo.

"Što ako Dinamo ne bude prvak?"

"Tko će biti prvak Hrvatske, znat će se vrlo brzo, tri mjeseca prođu u hipu. Kako će se situacija promijeniti ako Dinamo ne bude prvak? Barišić će biti nositelj liste 35, tu više nema nikakve dileme, bez obzira na to što se neki nadaju da bi ga se još uvijek moglo nagovoriti ili prisiliti da odustane. Od toga očito nema ništa. E, sad, ako je to tako, a jest, nema dileme ni da će svih 35 članova biti pod kontrolom. Što bi Zdravko Mamić rekao: 'Ljubavi, to je sigurnije nego da mi sada razgovaramo.'"

Samo da se nadovežem digresijom. Je li detalj koji je unesen u novi Statut, a što su mnogi u Maksimiru tek nedavno shvatili, da zaposlenici ne mogu više biti članovi najviših klupskih tijela, pa ni Skupštine, kobni previd Barišića i njegovih najbližih suparnika, da ne kažem diletantizam, ili je to lukavo osmišljeni plan da se riješi dosadne i još više nevjerne "prtljage"? Jer, puno toga govori da više nema povjerenja u zaposlenike, a to je bio način da ih se elegantno riješi i postavi nove, odanije ljude.

"To stvarno ne znam, ali lako je moguće jer Barišić je preiskusan i prefrigan igrač da bi mu to samo tako promaklo. Ne znam, sve je moguće, no zapravo aludiram na nešto drugo. Nastavak je Barišićeve vladavine beton dok je idila, a idila će biti samo ako se osvoji naslov prvaka. Listu 25 teže će biti razbiti nego listu 35. Ne osvoji li Dinamo naslov, snažna, mudra i dobro pripremljena lista 25 vrlo će lako privući najmanje šest članova s druge strane. Ne da će dobiti šest, nego će moći birati, imat će tvrdu većinu. Jer koliko god oni bili lojalni Barišiću jer je on u ovom trenutku veliki šef, oni su svi u Dinamu zbog svojih navika i komfora. I da bi to dalje zadržali, Dinamo mora pobjeđivati. Ukratko: ako Dinamo ne bude prvak, okrenut će se protiv Barišića i prijeći će na navijačku stranu. To ni Barišić neće moći spriječiti. Takvi slijede samo pobjednike."

"Barišić je uvjeren u pobjedu, ali ako ne bude prvak..."

Stoga je Barišiću bilo vrlo važno da smanji broj navijačkih mjesta u Skupštini koliko god je moguće.

"Naravno. Zbog toga je vrlo važno pitanje: tko su ti koji su paralelno s inzistiranjem da ne bude 28, već 25 navijačkih mjesta olako odustali od postotne podjele skupštinskih mjesta s navijačke liste i lako pristali na to da sva mjesta pokupi lista koja bude imala makar i jedan glas više od drugoplasirane? To nije baš demokratski, zar ne!? Zasad znamo samo jedno ime, to je Nikola Hanžel, koji je najviše radio na tome, a i sam je predložio Barišića za novi mandat", kaže Maksimović i domeće:

"Uzgred rečeno, ako čitate novi Statut, vidjet ćete da su mnoge odredbe ostale iste kao u vrijeme vladavine Zdravka Mamića. Primjerice, zar se u novom Statutu izrijekom ne kaže da verifikacijska komisija glasa, a ne da konstatira, o valjanosti rezultata. Druga stvar, kod financijskog izvješća opet Izvršni odbor ima ključnu ulogu, Skupština samo usvaja, a rezultati Skupštine usvajaju se, odnosno postaju verificirani tako da o tome opet odlučuje Izvršni odbor tajnim glasanjem. No to su sad već neka druga pitanja koja u ovom trenutku nisu presudna."

Trenutačni predsjednik Barišić ponaša se vrlo suvereno, čini se da je prilično siguran kako će ostati predsjednik.

"Da, lako se vidi da ima veliko samopouzdanje. On je očito odlučio ići do kraja, ide u tu priču punim gasom, a ja sam već rekao da mi je to nerazumljivo s obzirom na njegove godine, uz sav respekt prema njemu i svemu što je napravio na mjestu predsjednika. On očito misli da ima još dovoljno snage voditi Dinamo."

"Vedriš neće biti na listi 35, Gregurić možda"

Što je s ostalim veteranima Dinamove klupske politike? Može li Barišić računati na podršku Mladena Vedriša i Franje Gregurića?

"Moram reći da u ovom trenutku osim protokolarne ne postoji nikakva druga komunikacija između Barišića i Vedriša."

Je li to klasično fingiranje i taktiziranje, kao u stara dobra vremena…

"Ne, nije. Neću ići u detalje jer bi ljude zamaralo. Lako je dokučiti zbog čega to pitate jer već desetljećima pomno pratite maksimirska zbivanja, vidjeli ste to već mnogo puta i stoga refleksno reagirate. No ovaj put to nije taktički potez. Naime, razišli su se oko uloge jednog čovjeka, a taj čovjek se zove Krešimir Antolić."

Nije li inercijom silaska s pozicije ispao iz svih kombinacija. Daleko od očiju, daleko od srca…

"Da zaključim prethodnu konstataciju; nema fingiranja, nema komunikacije i mogućnosti za suradnju, Vedriš neće biti na listi 35. Za Gregurića nisam siguran, on bi se mogao pojaviti. E, sad ćemo o Antoliću. To je čovjek za kojeg su i Vedriš i Barišić u jednom trenutku navijali, radili su sve da ostane u klubu, da ode, pa da se nekako konfederativno vrati. Računali su na njega i tako dalje, no u jednom trenutku postao je prevelik teret. Možemo postaviti logično pitanje: koji je smisao da se i dalje pojavljuje u medijima? Jer Antolićeve su priče ispričane; kako je otišao, zašto je otišao, kakav je odnos imao s navijačima itd. To više nije zanimljivo."

"Božidar Šikić puca na mjesto sportskog direktora Dinama"

Naš sugovornik ističe, prema njemu, najbitnije pitanje.

"Iza kulisa svega ovog događa se, neću reći obračun, ali preslagivanje odnosa snaga u zagrebačkom nogometu, odnosno nema više velikog savezništva između Tomislava Svetine i Božidara Šikića, a Šikić je bio ne samo glavni operativac dovođenja Svetine na mjesto predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza nego i njegov glavni gromobran. Koliko ja čitam stvari, u ovom trenutku na djelu je koalicija između Šikića i Antolića, a protiv Svetinina utjecaja", misli naš sugovornik.

"Koliko čujem, svemu skupa glavni je cilj Šikićev dolazak na mjesto sportskog direktora Dinama, što je po mojim informacijama probano i prije mjesec i pol dana, kada se tražilo rješenje za sportskog direktora. Zbog toga je Šikić s punim pravom bio sretan nakon pobjede Lokomotive 3:0 u Maksimiru, jer mu daje argument da kaže da je najbolji za pronalaženje talentiranih igrača i stvaranje momčadi. Stoga je zaključio da su mu porasle dionice u utrci za novog sportskog direktora Dinama. To je vrlo važan detalj u preslagivanju odnosa iza zavjesa dok je javnost koncentrirana na rezultat i pitanje trenera."

Je li legitimno to što Šikić puca na to na mjesto, ako puca. Ne može se reći da nema argumente.

"Slažem se, a uz to mu je velika pobjeda Lokomotive digla akcije na burzi. Mislim da je više problem taj što je financijski osiguran i ima previše godina da bi izgarao u Maksimiru, a to je u ovom trenutku potrebno s obzirom na situaciju. Mislim da je njegov motiv taj da pokaže svoju moć u zagrebačkom nogometu i da bi se slatko nasmijao Zdravku Mamića da je ipak stigao u Dinamo. Sigurno je da on zna prepoznati igrača kao nitko i zato bi mu bila puno komotnija pozicija glavnog skauta. Njegov je motiv možda i traženje odstupnice jer se čini da se u Lokomotivi mijenja upravljačka situacija."

"Štimac je upozorio da je to nekorektno prema Jakiroviću"

Maksimović ističe:

"O Brekalovu neuspjelom transferu neću reći ništa jer je sve rečeno i bilo bi odveć dosadno sve ponavljati. Reći ću samo jedno: mislim da je na Brekalovu transferu i na još nekim transferima koji su se dogodili i koji se nisu dogodili Marko Vukelić propustio svoju šansu da se nametne kao jedini legitimni kandidat za sportskog direktora. Mislim da je pokazao da je ipak jedan sitni kalkulant iz epruvete braće Mamića.

Jeste li vi bili zagovornik ideje dovođenja Igora Štimca na mjesto trenera Dinama?

"Jesam, to nije nikakva tajna. Mislim da je Štimac u jednom nedavnom intervjuu pokazao koliko je načelno ispravan i da brani trenersku struku i svoju profesiju. Čuo sam se njim te srijede tri ili četiri puta. Zaključak je bio da ga više ne zovem ako ne bude baš ozbiljno. Rekao mi je da je vrlo nekorektno prema Jakiroviću jer je neozbiljno to ostaviti u zraku. Poigrali su se njegovim autoritetom. Bilo bi korektno da je klub zauzeo stav najkasnije do jutarnjih sati, dakle mijenja li ili ne mijenja trenera. Ne bi bilo ni prvi, a ni zadnji put da pomoćnik vodi jednu ili dvije utakmice."

"Podnar je predložio Garciju, možda bi bio najbolje rješenje"

Tko je bio još u igri?

"Govorilo se o nekim jakim imenima, ali to nije bilo realno. Recimo, Vaha, jasno je da je to bilo teško ostvarivo zbog raznih razloga. Odustalo se od trenera koje smo već gledali. Zaključak je bio da to nema smisla. Mislim da je član Uprave Darko Podnar predložio Gonzala Garciju. Možda je pogreška što ga se nije prije angažiralo. Ostavio je jako dobar dojam u Istri, prepoznatljiv trenerski rukopis. Čovjek je dokazao da zna napraviti igru, i to napadačku. Kada je s Istrom to uspijevao, logično je zaključiti da bi i s Dinamom još lakše jer bi imao na raspolaganju puno kvalitetnije igrače. To kako je Istra iznosila loptu nije imao nijedan klub u HNL-u. Po meni, jako zanimljiv prijedlog. Nije nevažno i to što je stranac pa ne bi bio previše opterećen odnosima u Maksimiru, a opet je dovoljno upoznao naš nogomet i poznaje situaciju."

Imaju li čelnici Dinama spremno rješenje ako Jakirović opet zglajza?

"Mislim da nemaju, ali sigurno se o tome razmišlja."

"Mislim da bi Vlatka Peras podnijela ostavku da Dinamo nije pobijedio u Puli"

Kako vidite ponašanje i djelovanje članice Uprave Vlatke Peras, s kojom ste, ako se ne varam, u vrlo dobrim odnosima? Nije teško primijetiti da ima podosta protivnika i kritičara. Dojam je da se u nekim situacijama nije baš najbolje snašla. Neki će reći da nije dorasla trenutku.

"Vedrišu sam jednom rekao da je naša osnovna razlika u tome što je on za Antolića, a ja sam za Peras. U smislu tko je bolji za Dinamo. O njoj ću reći samo jednu rečenicu. Njezina je osnovna prednost u odnosu na sve druge protagoniste ta da je jedina sebe pripremila u glavi i u emotivnoj stabilnosti da mogući odlazak iz Dinama ne shvati kao katastrofu. Organizacijski se pripremila da iz Dinama može otići bilo kamo. Nisam je pitao, ali moja je procjena i dojam da bi podnijela ostavku da Dinamo nije pobijedio u Puli."

Odnosi li se to i na sljedeću utakmicu?

"Ne, jer to je bilo posebno emotivno stanje i pitanje odgovornosti donošenja odluke o smjeni trenera nakon poraza od Lokomotive."

Koja je njezina pozicija u cijeloj priči borbe za vlast u Dinamu?

"Ako Barišić zadrži mjesto predsjednika i Dinamo osvoji naslov prvaka, ona će ostati predsjednica Uprave. To je moja procjena."

"Najveća pogreška Peras jest ta što nije smijenila Vukelića"

Netko od doajena ipak mora ispasti iz igre. Ne mogu svi ostati na pozicijama.

"Najveća je njezina pogreška ta što u zadnjem tjednu prošle godine nije smijenila Vukelića. To sam joj i osobno rekao."

U Maksimiru stalno govore o curenju informacija i sabotažama, ali nitko ne spominje imena, sve uvijek ostaje na općenitoj razini. Vrana vrani ne kopa oči ili…

"Pa, da. Svatko ima svoj kružok informacija i misle da će taj kružok ili ta struja pobijediti. Kada bi se išli prokazivati, onda bi druga strana uzvratila, a jasno je da bi to sve dovelo u opasnost."

Drugim riječima rečeno, curi sa svih strana, kako kojoj struji odgovara i u kojem trenutku…

"Pa, to je valjda jasno svima, ha, ha, ha…"

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider