Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Raspad u finalu ništa ne mijenja, tići moraju igrati: Samo su dva načina na koje Hajduk može srušiti Dinamo

Hajdukova momčad koja je izborila finale juniorske Lige prvaka zalog je za budućnost splitskog kluba…

Momčad Hajduka (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Unatoč porazu u finalu Lige prvaka i zasluženog slavlja AZ-a, koji je bio puno bolji, to treba priznati, Hajdukova juniorska momčad upisala se u anale europskog i hrvatskog nogometa.

Rokas Pukštas AZ razbio Hajduk i postao prvakom Europe divider

Ne treba pretjerivati, to je ipak samo omladinsko natjecanje, ali u kontekstu razvoja Hajdukove Akademije Bili tići ostvarili su povijesni uspjeh. Raspad u finalu neće pomutiti tu činjenicu, AZ je jednostavno bio bolji i to treba prihvatiti. I izvući pouke, od trenera do igrača.

Kako god, finale Lige prvaka mladih uspjeh je i na planu cijelog kluba, treba ga dostojno proslaviti, no isto tako treba imati na pameti da za Hajduk tek slijedi glavni posao. Ovaj uspjeh neće značiti previše ako splitski klub ne uspije promovirati glavninu tih igrača u seniorsku momčad.

Ako ne budu afirmirani u seniorima, ostat će samo lijepa sjećanja

I ne samo promovirati nego i afirmirati, a potom i neke od njih dobro unovčiti. Logikom stvari tek bi se tada moglo očekivati da ovi igrači splitskom klubu donesu seniorske trofeje, prije svih naslov prvaka Hrvatske, koji Bili toliko dugo čekaju.

Ako ne dođe do pune afirmacije, ako se ne ispune barem neki od postavljenih uvjeta, ostat će samo lijepo sjećanje na jednu darovitu generaciju. Da su ti mladići talentirani, jasno su pokazali u elitnom juniorskom natjecanju. Ako to nije dovoljan dokaz, ne znam što jest.

Hajduk - AZ Novi detalj iz tunela prije finala, ovako je junior Hajduka motivirao suigrače pored Nizozemaca divider

OK, trash talk iz tunela i slična nabrijavanja trebali bi malo smanjiti. Bildanje samopouzdanja dobra je stvar, ali ne treba pretjerivati. Na taj način mogu se motivirati i protivnici, pogotovo ako su kvalitetniji, kao što je to, realno, sjajna momčad AZ-a. No ipak, to su još mladci koji teško svladavaju emocije. Naučit će biti ponizniji, ima vremena za to.

Sada se postavlja pitanje kako najbolje iskoristiti njihov neosporni potencijal. Naravno da je bilo slučajeva kada su neke generacije u omladinskim natjecanjima ostvarivale odlične rezultate, a onda se njezini protagonisti putem izgube i ne ostvare neke bogzna kakve ili čak nikakve karijere.

Usporedba s Dinamom

Dakako, što su mlađi uzrasti, veće su šanse da glavnina igrača na kraju ne ostvari zapažene karijere. Primjerice, sjećamo se one darovite Dinamove kadetske generacije koja je osvojila Nike Premier Cup 2013.

U Maksimiru su puno očekivali od te talentirane generacije, sjećamo se da je Zdravko Mamić tih godina najavljivao da će učiniti sve kako bi praktički svi završili u prvoj momčadi. Naravno da su u Dinamu imali najbolju volju, ali naposljetku nije baš tako ispalo. Bolja paralela može se povući s Dinamovom juniorskom momčadi koja je dvaput zaredom igrala u četvrtfinalu Lige prvaka (2019. i 2020.).

Jose Mourinho Elita svjetskog nogometa stiže na Hajduk: Mourinho, Zidane, Bale, Figo, Zanetti... divider

Dvojica iz te momčadi imaju veliku šansu napraviti svjetske karijere (Joško Gvardiol i Josip Šutalo), dvojica-trojica još uvijek dobro kotiraju i moguće je da se razviju u željenom smjeru, poneki su još uvijek u fazi obećavanja, dok se većini polako gubi trag i nemaju prevelike šanse napraviti neke zapaženije karijere.

Ako sve ostane na Gvardiolu i Šutalu, to neće biti loše, ali ni odveć dobro. E, sad, uvijek je pitanje koji bi postotak bio zadovoljavajući, a koji fantastičan.

Uspjesi Hajduka u omladinskim kategorijama

Bi li Hajduk bio zadovoljan da iz ove svoje generacije uspije profilirati dvojicu igrača kakvi su sada Gvardiol i Šutalo? S obzirom na to koliko je Dinamo zaradio na Gvardiolu i koliko će tek zaraditi na njemu i Šutalu kada se u konačnici prodaju u treći klub i napune blagajnu ugovorenim postocima, u Hajduku bi vjerojatno bili itekako zadovoljni.

S druge strane, Hajdukova mlada momčad otišla je sve do finala juniorske Lige prvaka, a Dinamova je zapela u četvrtfinalu. Jasno je da rezultati u juniorskim natjecanjima nisu jedino mjerilo, možda ni primarno, ali ipak su mjerilo. Dok su Dinamove omladinske momčadi pobjeđivale Hajduk i sve ostale hrvatske klubove te osvajale prvenstva i inozemne turnire u svim uzrastima, logično je bilo zaključiti da će zagrebački klub izvući veću korist.

Navijač Hajduka u Ženevi VIDEO Navijač Hajduka oduševio tetovažom u Ženevi, uskoro bi mogla i nova pasti divider

Uostalom, tako je i bilo, Dinamova škola stvarala je u nizovima kvalitetne igrače, a to se vidjelo i na rezultatima u svim kategorijama. Dinamo je godinama uglavnom žario i palio u mlađim kategorijama, ali situacija se mijenja.

Dojam je da je Dinamov inkubator u međuvremenu malo zastao, a da se Hajdukova škola značajno podigla. I to se vidi na rezultatima. Hajdukovi juniori dvostruki su aktualni prvaci Hrvatske i bore se za treći uzastopni naslov, a nedavno su i pioniri četiri kola prije kraja osigurali titulu.

Boro Primorac ima znanje i iskustvo

Dobar rad omladinske škole zasluga je veće skupine ljudi, zapravo cijele strukture klube, a napose trenera u omladinskom pogonu. Igrači se ne mogu stvoriti preko noći, što znači da Hajduk u mlađim kategorijama radi dobro već dulje vrijeme, no teško je ne primijetiti da je sve podignuto na višu razinu dolaskom Bore Primorca na čelo škole.

Primorac ima najviše reference, skupljao je znanje po europskim katedrama, a najpoznatiji je po suradnji s Arseneom Wengerom u Arsenalu. Možda je još značajnije da je Primorac bio bitan član slavne Hajdukove momčadi 70-ih godina, koja je dupke bila napunjena igračima iz Hajdukova pogona. Učitelji su mu bili legende kao što su Tomislav Ivić i Stanko Poklepović.

Dakle, u Hajduku ne moraju izmišljati toplu vodu, mogu upotrijebiti stara iskustva, a tko je pozvaniji od Primorca da to sve skupa iskoristi i primijeni? Naravno da poneko pojačanje sa strane nije na odmet. To treba biti šlag na tortu, ali ne i prevladavajuća orijentacija.

Hajduk je 70-ih po mnogočemu uspoređivan s Ajaxom, posebice po radu omladinske škole i inovativnom Ivićevu stilu igre, koji je nalikovao Ajaxovu totalnom nogometu. Nisu Kopljanici bez razloga 1976. angažirali upravo Ivića da preuzme njihovu seniorsku momčad, koja je trebala remont nakon što je poharala Europu.

Ivićev Hajduk i Ajax kao putokaz

Ajax se nikada nije ustručavao gurnuti svoje talente u vatru. Uostalom, po tome je poznat i AZ, Hajdukov suparnik u finalu Lige prvaka.

Ako se prisjetimo one čuvene Van Gaalove momčadi koja je 1995. osvojila naslov prvaka Europe, vidjet ćemo da je bila prepuna mladih igrača. Prosjek godina bio je tek nešto veći od 23, a i taj prosjek rušilo je nekoliko starijih igrača. Seedorf je skupljao minute u elitnoj nizozemskoj ligi 1992. kao 16-godišnjak. Još je mlađa bila Ajaxova momčad koja je 2017. igrala u finalu Europske lige protiv Manchester Uniteda. Prosjek je bio 22 godine i 282 dana. Kasper Dolberg i Matthijs de Ligt imali su tek 17 godina.

Stara je nogometna istina da nije važno koliko tko ima godina, nego koliko tko zna i kako igra. Međutim, mladim igračima treba šansa, a neki klubovi, posebice nizozemski, to tradicionalno rade jako dobro. Iz pogrešaka bi se trebale izvući pouke, a Hajduk ih je u posljednjih 16-17 godina imao i previše. Ako su ljudi koji trenutačno vode Hajduk naučili nešto iz svojih pogrešaka i pogrešaka svojih prethodnika, onda će znati iskoristiti talent svojih mladih igrača.

I na svojem i na iskustvu Ajaxa, Splićani su mogli naučiti da se mlade igrače mora istrpjeti i raditi u ciklusima. Hajduk sve ove godine radi istu pogrešku, u lovu na Dinamo pokušava preskakati stepenice kupovinom stranih igrača sumnjive kvalitete, i to bez ikakvog plana. Kada sve zbrojite i oduzmete, na prste jedne ruku, i to ako, mogu se prebrojati inozemci koji su se pokazali kakvim-takvim pojačanjima.

Samo su dva načina na koje Hajduk može srušiti Dinamo

Kada nemate dovoljno novca da kupite istinska pojačanja i preko noći stvorite momčad koja bi bila kadra srušiti Dinamo, onda morate raditi dugoročnije, strpljivo kovati mlade igrače i tako stvarati momčad koja će eksplodirati kada sazrije. Ajax na taj način desetljećima stvara momčadi za proboj u europski vrh.

Ne može svake sezone imati europsku kompetitivnu momčad, ali u kraćim ili ponekad duljim ciklusima to mu uspijeva već pedesetak godina. Tako je nekoć radio i Hajduk, ali Splićani su u međuvremenu zglajzali.

Vremena jesu drukčija, ali recept se nije previše promijenio i može ga se primijeniti. Ali za to treba znanja i hrabrosti. U Hajdukovoj školi nešto se očito kuha, sve frekventnije izlaze dobri igrači. Ako Hajdukovi čelnici to ne budu kapitalizirali, najprije rezultatom, a onda i prodajom, krivica će biti samo njihova.

Kako sad stvari stoje, čini se da Hajduk može srušiti Dinamo samo na dva načina: ili da stvori šampionsku generaciju iz svog inkubatora ili da se Dinamo sroza na njegovu razinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider