Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NIZOZEMCI ZASLUŽENO

AZ razbio Hajduk i postao prvakom Europe

Mladi nogometaši Hajduka poraženi su u finalu juniorske Lige prvaka.

Galerija Početna postava Hajduka Niko Đolonga protiv AZ-a Jere Vrcic i Enoch Mastoras +3 AZ - Hajduk

Mladi nogometaši Hajduka poraženi su finalnom dvoboju juniorske UEFA lige prvaka u Ženevi od nizozemskog AZ Alkmaara rezultatom 0:5 (0:1).

Momčad Hajduka Raspad u finalu ništa ne mijenja, tići moraju igrati: Samo su dva načina na koje Hajduk može srušiti Dinamo divider

Golove su za AZ postigli Ganac Jayden Addai (45, iz kaznenog udarca), Ernest Poku (70, 76) i Mex Meerdink (79, 87).

Unatoč porazu velik rezultat

Hajdukovi tići nisu se uspjeli popeti na krov Europe, doživjeli su težak debakl u finalu od AZ-a (0:5), momčadi koja je pokazala svoju moć te deklasirala Hajduk, kao što je to učinila s Realom i Barcelonom. 

Ključni trenutak dvoboja zbio se na kraju prvog dijela, kada je Luka Vušković bespotrebno srušio Pokua. Nakon što u drugom dijelu Splićani iz dvije prilike nisu zabili, učinili su to Nizozemci, a onda se hrvatska momčad raspala.

Unatoč porazu Hajdukovi juniori prva su nogometna momčad iz Hrvatske koja je igrala finale jednog UEFA-ina natjecanja. Dinamo je 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova, ali to natjecanje tada nije bilo pod ingerencijom UEFA-e.

Buljan dugo držao momčad u igri

Utakmica je počela živahno, već u prvim minutama zaprijetio je Addai, ali vratar Hajduka Borna Buljan bio je spreman, a u osmoj minuti pokušao je zabiti Šimun Hrgović u prvoj ozbiljnijoj akciji Hajduka. Buljan je u 16. minuti obranio još jedan šut Addaia, koji je opet pokušao u 30. minuti, no vratar Hajduka je nesavladiv i kada je pokušao de Jong.

Obrana Hajduka odolijevala je sve do 44. minute, kada je Luka Vušković nepotrebno u svom šesnaestercu zaustavio Pokua, a francuski sudac pokazao na jedanaesterac, koji je mirno realizirao Jayden Addai.

Trener Hajduka Marijan Budimir u prvom dijelu postavio je uvlas istu taktiku kao i protiv Milana u polufinalu, no Nizozemci su se pokazali puno bolja momčad od talijanske, ne dopuštajući protunapade Splićanima.

Hajduk je bio puno opasniji u drugom dijelu. U 54. minuti nakon prodora Jere Vrcića veliku priliku je imao Rokas Pukštas, ali je pucao pored gola, a udarac Mate Antunovića u 61. minuti obranio je vratar Owusu.

Nizozemci iskoristili ponuđeno

Napadačka igra Splićana ostavila je previše prostora brzim napadačima AZ-a, a u 70. minuti najbolji pojedinac utakmice Ernest Poku prošao je po lijevoj strani i preciznim udarcem desnom nogom pogodio "malu mrežicu" vrata Buljana za 0:2.

Budimirova momčad potom se raspala, a Nizozemci su zaigrali rasterećeno. U 76. minuti Poku zabio za 3:0 nakon što mu je petom dodao Meerdink, dok je Meerdink tri minuta kasnije iz solo prodora zatresao mrežu za 4:0. Najbolji strijelac AZ-a tri minute prije kraja postavio je konačnih 0:5 i prvi poraz Hajdukovih juniora u regularnom dijelu, u 14. utakmici u Ligi prvaka.

Dvoboj je privukao oko 12 tisuća gledatelja, od kojih je sedam tisuća navijalo za Hajduk. Utakmicu su gledali i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i mnogi drugi uglednici.

AZ je do finala stigao preko Shamrock Roversa, Crvene zvezde, Eintracht Frankfurta, Barcelone, Real Madrida i Sportinga, a Hajduk preko preko Gabale, Apolonije, Šahtara, Manchester Cityja, Borussia Dortmunda i Milana.

Hajduk je bio deseti klub u finalu Lige prvaka mladih. UEFA je to natjecanje pokrenula 2013. godine, a ogled juniora Hajduka i AZ-a bio je deveti finale. U sezoni 2020./2021. završnica nije odigrana zbog restrikcija vezanih za koronavirus. Benfica i Chelsea čak su četiri puta igrali finale, Barcelona i Red Bull Salzburg po dva, a jednom su finale igrali Šahtar, PSG, Porto i Real Madrid.

Chelsea i Barcelona osvojili su dvaput, dok su po jedan put trofej podignuli Benfica, RB Salzburg, Porto, Real Madrid i AZ.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider