Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
italija podbacila

Tko je iznenadio, a tko razočarao na startu Lige nacija: Žuti i BiH plove prema Ligi A!

Kompletirana su prva dva kola novog UEFA-ina natjecanja – Lige nacija.

Prosinečki na klupi BiH (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Utakmicama u utorak završena je prva reprezentativna stanka, u kojoj se osim isključivo prijateljskih utakmica igralo novo UEFA-ino natjecanje – Liga nacija. Hrvatska, aktualni viceprvak svijeta, neće po dobrome pamtiti otvaranje tog natjecanja, nakon što je na gostovanju kod Španjolske poražena s čak 6:0.

Liga nacija novo je natjecanje UEFA-e koje se igra od rujna ove do lipnja sljedeće godine. Podijeljena je u četiri lige, a svaka je liga podijeljena na četiri jakosne skupine od po tri ili četiri reprezentacije. Liga A uključuje najbolje reprezentacije Europe, dok Liga D uključuje najslabije rangirane.

Liga nacija (Foto: AFP) Liga nacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U svakoj ligi (A-D) pobjednici skupina izborit će promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama ispasti u niži rang. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu, odnosno Final Four. Utakmice u skupini igrat će se u rujnu, listopadu i studenom, dok će se Final Four Lige A igrati u lipnju 2019. po principu polufinale --> finale.

Hrvatska će nakon ovog poraza teško do prvog mjesta u skupini, no zato joj preostaje borba za ostanak u najvišem rangu Lige nacija - A ligi. Vatreni će se vjerojatno s Engleskom boriti za to drugo mjesto, nakon što su Tri Lava poražena u 1. kolu na Wembleyju od Španjolske s 2:1.

Rezultati by SofaScore

U preostalim skupinama većih iznenađenja nije bilo. U grupi 1 Francuska je opravdala svoj status prvaka svijeta i remizirala u gostima kod Njemačke te je u susretu 2. kola kod kuće porazila Nizozemsku.

U grupi 2 Švicarska je deklasirala Island s čak 6:0 u prvoj utakmici, a potom je Belgija, bronačana s Mundijala u Rusiji, također slavila s upola manjom razlikom. Island je nakon dva kola i 0:9 gol-razlikom gotovo sigurno već sada u nižem rangu Lige nacija.

Rezultati by SofaScore

U grupi 3 Italija je najviše razočarala s remijem i porazom u prva dva kola. Najprije je kod kuće odigrala tek 1:1 protiv Poljske, a zatim je minimalno poražena od Portugala na gostovanju. Aktualni europski prvaci predvode skupinu s tri boda, dok Poljska i Italija imaju po jedan.

U Ligi B impresivno su krenuli Bosna i Hercegovina našeg Roberta Prosinečkog, Ukrajina i Rusija. BiH je slavila u gostima kod Sjeverne Irske i potom pred svojim navijačima slavila protiv Austrije s minimalnih 1:0.

Rezultati by SofaScore

Ukrajina je upisala dvije pobjede protiv Češke i Slovačke te je u obje utakmice ostavila strahovito dobar dojam. Ukrajina predvodi grupu 1 s maksimalnih šest bodova.

Rusija je odigrala jednu utakmicu, ali je impresionirala na gostovanju kod Turske i slavila rezultatom 2:1. Turska se iskupila u 2. kolu pobjedom kod Švedske.

Spomenimo i Dance, koji su imali veliku dramu uoči početka Lige nacija, nakon što se nacionalni savez i Sindikat igrača nisu mogli dogovoriti o novom ugovoru. Postojala je bojazan da neće moći nastupiti zbog bojkota igrača, no na kraju su se ipak dogovorili i slavili kod kuće protiv Walesa s 2:0. Irska je u prvom kolu deklasirana od Walesa s čak 4:1.

Rezultati by SofaScore

Najveće iznenađenje u Ligi C je Finska, koja je na startu upisala pobjede protiv Mađarske i Estonije te sa šest bodova predvodi grupu 2. Najveće je razočaranje Slovenija, koja nakon dva kola u grupi 3 nema bodova, a ima gol-razliku 2:4.

Srbija i Crna Gora predvode skupinu 4 s četiri osvojena boda iz dvije utakmice.

U najslabije rangiranoj ligi (D) najveće je iznenađenje Kosovo, koje nakon dva kola ima četiri boda u skupini s Farskim otocima, Azerbajdžanom i Maltom. Kosovo je na startu remiziralo kod Azerbajdžana i potom kod kuće slavilo protiv Farskih otoka.

Rezultati by SofaScore

Makedonija je izraziti favorit za promociju nakon dvije pobjede na otvaranju grupe 4, koju dijeli s Armenijom, Lihtenštajnom i Gibraltarom.

Iduće kolo Lige nacija započinje 11. listopada.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider