Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
opet problemi s iscom

Najgori Real 21. stoljeća: Porazne brojke sve govore, nova blamaža pokrenula lavinu kritika

Real još jednom nije uspio slaviti protiv skromnog protivnika.

Galerija Luka Modrić i Dani Carvajal (Foto: AFP) Isco (Foto: AFP) Razočarani igrači Reala (Foto: AFP) +3 Razočarani Modrić i suigrači (Foto: AFP)

Real Madrid doživio je novu blamažu u uzvratnoj utakmici osmine finala Kupa kralja protiv Leganesa. Skromni gost pobijedio je na Santiago Bernabeuu s 1:0.

Real je u prvoj utakmici slavio 3:0 pa je prošao dalje, ali to nije spasilo momčad Santiaga Solarija od salve kritika u španjolskim medijima. Bilo je to još jedno blijedo izdanje Reala i već 10. poraz ove sezone – jedan više nego u cijeloj prošloj sezoni u dvostruko manje utakmica.

Moramo se vratiti prilično daleko u prošlost kako bi pronašli sličnu krizu Kraljevskog kluba. Real je posljednji put imao 10 poraza u ovoj fazi sezone prije točno 20 godina, u sezoni 1998./1999. U 21. stoljeću Real ne pamti ovako loš učinak.

Suša kakva nije viđena 25 godina

Osim bodovnog učinka, problem je i onaj golgeterski. Real je u španjolskoj Primeri zabio svega 28 golova u 19 kola, što je najveća golgeterska kriza u zadnjih 25 godina. U sezoni 1993./1994. Real je u istom broju utakmica zabio gol više.

Suša se nastavila i protiv Leganesa. Solari nije mogao zbog ozljeda računati ni na jednog napadača – napadače su ''glumili'' su Isco i Vinicius Junior – ali slabo je to opravdanje za Kraljeve, koji ni u punom sastavu ove sezone nisu zabili gol u sedam utakmica.

Bjeličin oštar istup naljutio Dalića: Pritisak na izbornika ili opravdani zahtjev mogućeg nasljednika? Zlatko Dalić nakon utakmice (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Zlatko Dalić i Davor Šuker s Vatrenima (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Za usporedbu, u sezoni 2016./2017. Real je zabio gol u svakoj utakmici, a početkom sljedeće sezone izjednačili su svjetski rekord Peleova Santosa zabivši gol u 73 uzastopne utakmice. Ne čudi stoga što se puno piše o Realovu dovođenju novog napadača već u zimskom prijelaznom roku.

Je li novi napadač dovoljan za prekid krize?

Međutim, upitno je može li to riješiti problem Reala. Istina je da Real nema pravog, neumoljivog golgetera nakon odlaska Cristiana Ronalda, ali pitanje je bi li i čudesni Portugalac bio rješenje u ovoj situaciji.

Nogomet je timski sport, a kako kaže čuvena mudrost Luke Kaliterne, ''gol ne zabija igrač, nego igra''. Upravo je to jedan od najvećih problema ovog Reala – momčad rijetko uspostavlja kontrolu nad utakmicom, što vodi prema manje prilika pred protivničkim golom i gotovo potpuno oslanjanje na individualne bljeskove.

Real je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Betisa slavio, ali imao je svega 27 posto posjeda lopte. Protiv Leganesa na domaćem terenu ta je brojka skočila do 51 posto, ali najviše točnih dodavanja imao je Marcelo (48). Vezni red, iako u njemu nije bilo glavnih kreatora Kroosa i Modrića, nije dominirao ni protiv skromnog gosta kakav je Leganes, a momčad je stvorila (pre)malo prilika.

Dobre i loše vijesti iz Turske: Najveće pojačanje Dinama za povijesni okršaj Nikola Moro (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Nikola Moro i Borna Sosa (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

Očekivano, ovakve igre Reala pokrenule su lavinu kritika, pogotovo u madridskim medijima. Posebno je žestoka bila Marca, koja u komentaru nakon utakmice kritizira sve redom: transfernu politiku, igrače, trenera, oslanjanje na 18-godišnjeg Viniciusa kao spasitelja… Zbog svega, pišu, ne čudi što je na tribinama Santiago Bernabeua sve više praznih mjesta.

A kao da to sve nije dosta, novo poglavlje dobila je i sapunica između Solarija i Isca. Isco je počeo u prvoj postavi i igrao je do 68. minute, a on i Solari nisu se ni pogledali kada je izlazio iz igre. Još jedan dokaz da ne cvjetaju ruže na relaciji Isco – Solari.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider