Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tata je na putu

Novi zaplet krize u Barceloni: Man City ima uvjet, evo zbog čega je Messiju pukao film i što zaraćene strane smjeraju

Messijev otac i menadžer Jorge na putu je za Barcelonu i tijekom srijede bi se trebao sastati s predsjednikom katalonskog kluba Josepom Mariom Bartomeuom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jorge Messi na putu je za Barcelonu, javlja argentinski TyC Sports, koji svoju informaciju potkrepljuje fotografijom Messijeva oca s putnom torbom i koferom pred Zračnom lukom u Rosariju.

Jorge Messi trebao bi se tijekom srijede sastati s predsjednikom Barcelone Josepom Mariom Bartomeuom. Teško je reći hoće li već u prvom razgovoru u četiri oka riješiti „slučaj Messi“.

Trenutačno stoje na nepomirljivim pozicijama, no to je uvijek tako u sličnim situacijama. U početku posvađane strane zauzmu čvrste stavove, svatko pokušava zauzeti što bolju poziciju prije početka pregovara, a onda se situacija polako odmrzava i na posljetku obično dođe do kompromisa.

Jorge Messi na putu za Barcelonu

Prema informacijama Marce, Messi je odbio osobno razgovarati s Bartomeuom i hladno ga je uputio prema svojem ocu i menadžeru. Koje su Messijeve namjere, jasno je pokazao time što se nije pojavio okupljanju momčadi. Izbjegao je u nedjelju testiranje, a potom i prvi trening u ponedjeljak. Zasad iz Barcelone ne šalju signale o mogućoj kazni.

gol expired Službeno: Ivan Rakitić je novi igrač Seviile divider

Bartomeu će navodno na razgovor s Messijevim ocem stići s nepromijenjenim mišljenjem. Ukratko, Messi nije na prodaju, a ako želi otići, mora donijeti 700 milijuna eura, koliko iznosi odštetna klauzula. Cijelu situaciju muti spoznaja da u posljednjem ugovoru stoji klauzula da Messi može besplatno napustiti Barcelonu do određenog datuma.

Bartomeu će navodno ostati pri stavu da je Messiju istekao rok 10. lipnja. Predsjednik Barcelone priopćit će Messijevu ocu da njegova sina i dalje smatraju ključnim igračem te da novi trener Ronald Koeman planira oko njega graditi novu Barcinu momčad, što znači da nema ni govora o tome da je Messi podcijenjen ili stavljen na stranu.

Bartomeu nudi novi ugovor

Kako javlja Mundo Deportivo, Bartomeu će Messiju ponuditi produljenje ugovora do Svjetskog prvenstva u Kataru, dakle do prosinca 2022., ali u ugovoru ovaj put neće biti klauzule o odlasku bez odštete.

S druge strane, Messijev otac će se u početku držati priče da je smisao klauzula i postavljenog roka. Prilikom posljednjeg produljenja nitko nije mogao znati što će se dogoditi u 2020. Koronakriza sve je promijenila. Messijevi će se pozvati na FIFA-ine naputke kako se ugovori prolongiraju da završetka sezona, odnosno finala Lige prvaka, a to je ovog ljeta bio kraj kolovoza.

gol expired Što čeka hrvatske klubove? Svima se otvara lijepa prilika, ali prvo treba proći teške izazove divider

Naravno da kod potpisivanja ugovora nije bez razloga naveden 10. lipanj. Do tada je trebala biti završena Liga prvaka i Messiju bi ostalo još nekoliko dana da razmisli što će učiniti. Kad se pogleda logika, Messijevi imaju dobre karte u rukama. Na eventualnom sudskom procesu mogli bi dobiti parnicu.

Sporazumni raskid logičan ishod

Međutim, problem je što će sudski proces potrajati, a Messi nema vremena čekati razrješenje, nova sezona je na vratima. Stoga je logično očekivati da će Messijevi spustiti tenzije i predložiti sporazumni raskid. Na taj način Barcelona će dobiti odštetu, naravno puno manju od 700 milijuna eura, no ipak će lijepo napuniti blagajnu.

Cijelu priču muti informacija Mundo Deportiva da Manchester City može pokriti operaciju Messijeva dolaska samo ako dođe besplatno, jer Građani ionako već imaju velikih problema s financijskim fair-playom, jedva su izbjegli drastičnu kaznu izbacivanja iz Lige prvaka.

gol expired Messijeva nova poruka Barceloni: Na testiranje za koronu stigle čak i otpisane zvijezde, ali ne i on divider

Tu informacija treba uzeti s povećom dozom opreza jer Mundo Deportivo prati glas Barcelonina propagandnog biltena, a to znači da radi za njezine interese. Moguće je da se ovom informacijom želi uvesti crv sumnje u Messijev tabor, odnosno da ga se želi navesti da odustane od odlaska.

Messiju se isplati ostati?

Teško da će akcija odvraćanja uspjeti, iako ima nekih izgleda. Čovjek koji je odigrao možda i najvažniju ulogu dolasku Messija u Barcelonu, tada kao 12-godišnjeg dječaka, smatra da bi Messi trebao još jednom razmisliti.

„Budući da mu govor istječe sljedećeg ljeta, savjetovao bih mu da ostane u Barceloni i pričeka zimu. Ako ocijeni da Barca nema šanse osvojiti glavne trofeje, moći će bez problema zatražiti odlazak. Na taj način izbjegao bi cijeli kaos koji se sada stvorio. Što mu je pričekati još nekoliko mjeseci?“ retorički se upitao slavni agent Jose Maria Minguella, koji je u dugoj karijeri sudjelovao u dovođenju cijelog niza superzvijezda na Camp Nou, uključujući Diega Maradonu, Hristu Stoičkova i Romaria.

gol expired Messi promijenio taktiku i dobio hladan tuš: Čelnici Barcelone šokirali Argentinca divider

Messi bi vjerojatno to i napravio da je Bartomeu podnio ostavku. Kako nije, a i očito i ne namjerava, Messi će teško prijeći preko svega što se događalo posljednjih godinu-dvije dana, iaoko nije nemoguće da se predomisli, jer i veliki novac je u igri. Već smo puno puta pisali o cijelom nizu aferu i sukoba, koji su početkom godine kulminirali otkrićem da je Bartomeu angažirao PR agenciju koja je po društvenim mrežama kritizirala igrače.

Progovorili samo Suarez i Vidal, ostali šute

Osim toga, zamjerio mu je i to što je praktički potjerao Luisa Suareza, Messijeva najboljeg prijatelja. Uzgred rečeno, zanimljivo je da su o situaciji s Messije zasad progovorili samo Suarez i Arturo Vidal, dok svi ostali mudro šute, uključujući i senatore poput Gerarda Piquea i Sergija Busquetsa.

Messi praktički ne može vidjeti Bartomeua, Marca tvrdi da mu se uopće ne javlja na poruke. Argentinac smatra da ga je nekoliko puta prevario. Najviše mu zamjera to što je pogazio riječ koju mu je navodno dao kod posljednjeg produljenja ugovora da mu neće raditi probleme ako odluči otići, odnosno da neće biti odštete. Bartomeu je praktički priznao da postoji takav dogovor.

gol expired Drama na Camp Nouu: Beščasni predsjednik Barce poslao "prljavu" poruku, Messi mu ekspresno odbrusio divider

Kada su španjolski mediji probili priču o Messijevoj posebnoj klauzuli, Bartomeu je prošle godine izjavio: „Messi je previše zadužio klub da bismo ga mi bilo kako uvjetovali.“

Bartomeu pogazio riječ

Kako drugačije tumačiti ovu izjavu nego potvrdom da postoji opisani dogovor. Sada vidimo da je Bartomeu okrenuo ploču i hvata se diskutabilnih datuma. Messi je očito djelom i zbog toga pukao film i nije se htio pojaviti na okupljanju.

Situacije nije jednostavna, pogotovo ako je točno da Manchester City ne namjerava platiti odštetu za Messija, čak i ako se bude vrtjela oko prihvatljivih stotinjak milijuna eura. Naravno, postoje i druge opcije. PSG je u uvijek igri, ali i Parižani imaju slične probleme s financijskim fair-playom. Manchester United vjerojatno je također kadar izvesti tu operaciju.

gol expired Zabio hat-trick i odgovorio na glasine o Barci: Okuplja li Koeman novu nizozemsku koloniju? divider

Messiju ide na ruku što uprava Barcelone nije posve složna. Marca piše da jedan dio članova uprave smatra kako nema smisla natjeravati Messija da ostane, jer Barcelona time ne bi ništa dobila, a njegovim odlaskom bi barem financijski profitirala. Vremena su bremenita, ekonomska situacija je daleko od dobre, a narednih mjeseci može biti još gore.

Razdor u upravi Barcelone

Messijevim odlaskom Barcelona bi se riješila njegove golome plaće koja u bruto iznosu doseže 100 milijuna eura godišnje. Ako bi još uspjela dobiti 100-150 milijuna eura odštete, Barca bi inkasirala 200-250 milijuna eura. Time bi se pokrio golemi dio troškova.

Messi sve to jako dobro zna i računa na to da Barcina uprava nema previše manevarskog prostora za inaćenje. Kad se sve zbroji, nikome nije u interesu da se sapunica rastegne i pretvori u dugotrajni rat.

Najlogičnije je rješenje je Messijev skori odlazak, uz odgovarajuću odštetu. Naravno, Bartomeu će pokušati izvući što više, a Messijevi će se truditi da odšteta bude što manja, jer u tom slučaju može računati na veću plaću, a i već uhodani bonus samo za potpis. Kao i obično u ovakvim slučajevima, može se očekivati da će se naći negdje na sredini.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider