Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vodi se teška bitka

Drama na Camp Nouu: Beščasni predsjednik Barce poslao "prljavu" poruku, Messi mu ekspresno odbrusio

U Kataloniji traje opsadno stanje, Messi je na pragu odlaska iz Barcelone, ali još ima šanse...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mogući Messijev odlazak iz Barcelone zatresao je svijet nogometa. U Kataloniji traje opsadno stanje. Igra se partija pokera s najvišim ulozima između Messija i Josepa Marije Bartomeua. Vodi se teška bitka, jedan drugog pritišću svim silama. Ne biraju se sredstva, prljava kampanja traje već danima. 

Prije nekoliko sati pojavila se informacija kako je predsjednik Barcelone u najbližem okruženju kazao da će podnijeti ostavku ako Messi javno potvrdi da će u tom slučaju ostati u klubu.

Bartomeu poslao poruku Messiju  

„Ako je u meni problem, ja ću otići“, navodno je Bartomeu ispalio u krugu prijatelja.

Međutim, znakovito je što je dodao: „Messi to mora javno zatražiti.“

Bartomeu je prefrigana lisica, dužnosnik koji očito ima obraze tvrđe od đonova. Oporba grmi: da ima imalo stida i časti, već bi ponudio neopozivu ostavku nakon blamaže protiv Bayerna. Taj Bartomeuov potez mnogi tumače kao prebacivanje odgovornosti na Messija. Pritisak se jasno vidi.

gol expired Šefovi HNS-a opet dižu prašinu: Hajduk im ironično čestitao, Osječani bi tek sad mogli „poludjeti“ divider

Postoji više teorija, no čini se da najbliža istini ona koja kaže da Messi i njegova ekipa pokušavaju prisiliti Bartomeua i njegovu falangu na ostavku, a ovaj se opet ne da i pokušava se održati na vlasti svim sredstvima. Izbore je raspisao za ožujak i namjerava ih dočekati u sedlu.

Bartomeu ne može javno napasti Messija jer zna da bi mu to bio veliki autogol. To za njega rade drugi ljudi. Stoga nije slučajan žestoki napad na Messija Tonija Freixe, jednog od kandidata za novog predsjednika. Za njega se pretpostavlja da je zapravo trojanski konj Bartomeuove klike.

Žestok napad na Messija 

"Messi me je razočarao. Ako želi ići, neka donese 700 milijuna eura", kazao je Freixa.

Radi se o bivšem članu uprave i glasnogovorniku Barcelone, koji je obavljao te funkcije pod predsjednikovanjem i Sandra Rosella i Bartomeua, koji je bio Rosellova desna ruka prije nego što je postao predsjednik. Dakle, Freixa i Bartomeu dugo se poznaju. Nije teško zaključiti da kada Freixa govori, iz njega zapravo progovara Bartomeu.

Messi i Bartomeu već su odavno na ratnoj stazi. Još početkom godine prljavo rublje obješeno je pred oči javnosti kada je došlo do otvorenog sukoba.

Prvo je eter zatresao intervju tadašnjeg sportskog direktora Erica Abidala, na koji je Messi kao ofuren reagirao na društvenim mrežama, a potom skandal s PR agencijom koju je Bartomeu angažirao navodno s ciljem blaćenja Barcinih zvijezda po društvenim mrežama. Već tada je bilo jasno da je tu definitivno puklo.

gol expired Ancelotti pojačava Everton sa zvijezdama Real Madrida i Rome divider

Navijači su jasno pokazali na čijoj su strani, bijeli rupčići zavijorili su se Camp Nouom, a zna se što to znači. Bartomeua je zapravo spasila koronakriza, odnosno prekid sezone. Da nije došlo do stanke, protesti bi se na Camp Nou samo pojačali i Bartomeu bi vjerojatno morao odstupiti. Kada deseci tisuća navijača u svakoj domaćoj utakmici pozivaju predsjednika na ostavku, obično mu nema spasa.

Bijeli rupčići na Camp Nouu

Stoga je Bartomeuu stanka došla kao naručena. Poslije mu je sasvim odgovaralo da se igra pred praznim tribinama. Međutim, situacija se nije popravila, a realno nije ni mogla jer su odnosi nepovratno narušeni.

Bartomeu je pokušao utišati vatru angažiranjem Xavija, ultimativne legende katalonskog kluba. No Xavi ga je hladno odbio. On podržava oporbenjaka Victora Fonta, ponajvećeg kandidata za novog predsjednika Barcelone. Font je u međuvremenu izjavio da će Xavija postaviti na klupu ako postane predsjednik. Kaže da ga uopće ne zanima što će Koeman u međuvremenu napraviti. Nizozemac će dobiti cipelu ako Font pobijedi.

Debakl protiv Bayerna u Ligi prvaka bio je samo točka na i cijele priče. I prije te utakmice sve je bilo poznato i ogoljeno. U atmosferi općeg nepovjerenja Barcine šanse bile su manje od makova zrna.

Karl-Heinz Rummenigge, Jupp Heynckes i Uli Hoeness (Foto: AFP) Utrka velikana: Glavni šef Bayerna otkrio žele li Bavarci dovesti Messija divider

Očita je Messijeva nakana da prisili Bartomeua na abdikaciju. Mnogi su uvjereni kako je to jedini način da Argentinac ostane u Barceloni. I Bartomeuu je to jasno, no njemu je važnije da on ostane na funkciji. Bartomeu koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju.

Jasan je njegov plan da se nekako riješi Messija, a da ne ispadne da ga je on otjerao. Teško će mu to poći za ruku. Ako Messi napusti Barcu, a to postaje sve izglednije, malo tko će progutati Bartomeuovu priču. Bartomeuove šanse na izborima bit će mizerne, ali ekipi koja ga podržava najbitnije je da pobijedi njihov kandidat.

Ne mora to nužno biti Bartomeu. Freixa bi im, primjerice, sasvim dobro legao. S njim bi se nastavio kontinuitet njihove vlasti koji je započeo Rosellovim dolaskom. Bartomeu bi možda dobio neku drugu funkciju.

Messi odbrusio Bartomeuu

S druge strane, ni Messi ne sjedi skrštenih ruku. Preko svojih medijskih kanala poslao je poruku Bartomeu da javno istupi i kaže to što je rekao u krugu prijatelja, pa će se onda on oglasiti. I Messi i Bartomeu jedan drugog žele izvući na čistinu. Španjolski, argentinski i ostali svjetski mediji služe im kao sredstvo komunikacije.

Obojica žele ostaviti dojam da je onaj drugi glavni krivac. Bartomeuova je taktika da prikaže kako se Messi upletao u sve, pa i u dovođenje pojačanja i trenera, što možda i nije baš jako daleko od istine, ali nije ni baš blizu. Na taj način želi reći kako je Messi zapravo glavni krivac za rezultatske neuspjehe.

gol expired Hrgović pred borbom života? Ako pobijedi, borba za naslov prvaka mu je izvjesna divider

Kao, dobio je sve što je tražio i nije napravio što se očekivalo. Pa što sad hoće? To je Bartomeuov spin koji šalje u eter. Ako bi se Messi oglasio i zatražio njegov odlazak, zapravo bi priznao da o svemu odlučuje, pa čak i o tome tko će biti predsjednik.

Messi nije naivac i sigurno neće progutati taj mamac. To govori glasina koja se večeras pojavila. Zatražio je od Bartomeua da se on prvi oglasi i kaže naglas to što navodno privatno priča.

Budući da nema naznaka da će Bartomeu izaći u javnost s nekim eksplozivnim intervjuom, čini se da to neće napraviti. Ako navijači, mediji i cjelokupna javnost ne prisile Bartomeua na ostavku, posve je izgledno da će Messi reći zbogom. Bartomeu to zapravo i priželjkuje. To se vidi iz aviona.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider