Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekoć nezamislivo

Trend koji zabrinjava: Je li to znak da je budućnost Vatrenih ugrožena?

Nikad više stranaca u HNL-u, a nikad više naših mladih igrača koji ekspresno odlaze iz HNL-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza nas je najveća godina u povijesti hrvatskog nogometa, ali - je li budućnost naše reprezentacije ugrožena? Primjerice, gotovo svi naši srebrni nogometaši stasali su u hrvatskoj ligi, a danas je u njoj sve manje naših mladih igrača, a sve više - stranaca.

Nikad više stranaca u HNL-u, a nikad više naših mladih igrača koji ekspresno odlaze iz HNL-a.

S jedne strane, čista tržišna logika. Ali s druge strane, smanjena baza i ugrožena budućnost hrvatske reprezentacije.

"Veliki broj stranaca sigurno da guši razvoj naših igrača. I sigurno u nekom budućem vremenu da se razmišlja o tome da se smanji broj stranaca", kaže Marijan Kustić, direktor natjecanja, infrastrukture i razvoja HNS-a.

Ronaldova bivša tvrdi da ima snimke i poruke koje će ga uništiti: ''Čuvala sam njegove prljave tajne godinama'' Jasmine Lennard (Twitter) Jasmine Lennard i Ronaldo (Twitter/AFP) Jasmine Lennard (Twitter) +2 Jasmine Lennard (Twitter)

HNL danas dopušta čak osam stranaca, odnosno igrača izvan EU po klubu, a smanjenjem bi se želio potaknuti ostanak i razvoj mladih igrača.

Primjerice, Nenad Gračan u svojoj mladoj reprezentaciji ima čak dvije trećine igrača iz inozemstva. Nekad - nezamislivo.

"Puno razmišljam o tom ograničenju i sigurno da bi to bilo dobro za razvoj naših mlađih igrača. Međutim, vrlo je teško s obzirom na situaciju u kojoj su klubovi, s obzirom na to da svi žele brzo napraviti rezultat. Sigurno da je onda problem napraviti ograničenja", kaže Gračan.

Pa nekima to ipak ide dobro: Osijek - i bez ograničenja HNS-a - ima samo trećinu stranaca u klubu, a uz novi kamp i stadion, domaća škola je prioritet.

Burno u svlačionici Reala: Modrić i Ramos rigali vatru, Perez ide po veliku zvijezdu Luka Modrić i Sergio Ramos (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Modrić i Kroos u dresu Reala (Foto: AFP) +6 Luka Modrić i Gareth Bale (Foto: AFP)

"Pokušavamo se oduprijeti ovom trendu. Nama je ipak cilj razvijati igrače iz naše škole. Mislim da je i ova gradnja kampa i stadiona vrlo bitna za nastavak takve orijentacije", ističe Alen Petrović, sportski direktor Osijeka.

Primjerice, od srebrnih nogometaša iz Rusije, rijetki su uspjeli ranim odlaskom iz HNL-a, poput Perišića. Velika većina sazrela je ovdje, pa današnji trend zabrinjava.

"Kratkoročno to neće štetiti hrvatskom nogometu, ali mislim da u dugom periodu takva politika će se odraziti na kvalitetu hrvatske nogometne reprezentacije", procjenjuje Petrović.

Real u velikoj krizi, Modrić je možda pogriješio: Bale napustio Bernabeu, Mourinho kuca na vrata Momčad Reala (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) +10 Luka Modrić i Dani Carvajal (Foto: AFP)

S druge strane, Nenad Gračan kaže da glavni problem i trenera i igrača ipak leži drugdje.

"To su uvjeti u kojima radimo. Mislim da je to ono o čemu bi više trebalo razgovarati. I mislim da je infrastruktura vrlo bitna u svemu tome", kaže izbornik U-21 reprezentacije.

I ovdje je važna uloga HNS-a. Kampovi i dostupnost kvalitetnog razvoja u svim dijelovima zemlje ključni su za nogometnu budućnost.

"Naravno da mi želimo da što više bude kvalitetnih i terena i hotela, gdje naravno možemo sve to organizirati. Ali mi smo zadovoljni. I naravno da ćemo raditi na tome da se svi uvjeti još više poboljšaju i da bude puno bolje i kvalitetnije", tvrdi Kustić.

Hrvatski nogomet proslavio je svoju najuspješniju godinu. Ali na budućnost nikad nije prerano misliti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider