Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Perez traži rješenje

Real u velikoj krizi, Modrić je možda pogriješio: Bale napustio Bernabeu, Mourinho kuca na vrata

Real Madrid upao je u veliku krizu igre i rezultata, a Florentino Perez pokušava naći brzo rješenje...

Galerija Momčad Reala (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) +10 Luka Modrić i Dani Carvajal (Foto: AFP)

Početak je siječnja, odigrano je 18. kolo španjolskog prvenstva, a Real je tek peti na ljestvici, s deset bodova zaostatka za vodećom Barcelonom. Dvije utakmice zaredom Real nije uspio pobijediti momčadi koje ove sezone igraju izrazito loše.

Villarreal se grčevito bori za ostanak, a Real Sociedad tek je nešto uspješniji. Prije gostovanja u Madridu Baski su upisali četiri poraza zaredom. Dakle, nisu baš u formi, ali konačno su našli mušteriju. Kad Real nije u stanju pobijediti takve momčadi, to sve govori u kakvom je stanju.

Drugu sezonu zaredom Madriđani su u ranoj fazi praktički ispali iz utrke za naslov prvaka Španjolske. Deset bodova može se dostići, nije to nemoguće, ali teško da to može napraviti trenutačna momčad Reala. Kraljevi izgledaju letargično, nemotivirano, iscijeđeno, sasvim potrošeno.

Zidane i Cristiano Ronaldo na vrijeme digli sidro

Iz ove perspektive još je jasnije zašto je Zinedine Zidane napustio Real. Veliki Francuz povukao je majstorski potez. Uglavnom je povlačio dobitnu kartu čitavu igračku karijeru, a izgleda da ima dobar osjećaj i kao trener. Na vrijeme je napustio kola koja su se možda i nezaustavljivo zakotrljala niz padinu.

Isto se može reći i za Cristiana Ronalda. Portugalac je očito izvukao pravi zaključak i na vrijeme iskočio na posljednjoj stanici. Možda je to trebao napraviti i Luka Modrić, koji je nakon utakmice bio vidno ljutit, pa i ogorčen, izrazito kritičan i samokritičan.

Bez dlake na jeziku prokomentirao je situaciju u koju je Real zapao. Hrvatski kapetan ljetos je mogao trijumfalno napustiti Kraljevski klub, vjerojatno je o tome intenzivno razmišljao, imao je odličnu ponudu Intera, no odlučio je ipak ostati. Možda se sada kaje, ali što je, tu je, iz ove kože ne može.

Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nećemo reći da Real nikako ne može opet izvući sezonu u Ligi prvaka. Moguće je to, ipak je to Real, najveći klub na svijetu, ali jako je teško ostvarivo. Šanse su, realno, prilično male. I statistički, i po formi, i po atmosferi i po trenutačnom odnosu snaga. Real je već napravio ono što se smatralo gotovo nemogućim i što nikome prije njega nije uspjelo.

Liga prvaka opet jedina šansa

Prvo je obranio Ligu prvaka, a onda osvojio još jednu, treću u nizu. Četvrtu u nizu, u ovakvoj formi, s ovako iscijeđenom i momčadi, još bez Cristiana Ronalda, izgleda kao nemoguća misija. No opet ponavljamo, nikad ne reci nikad kada je Real u pitanju. Povijest nas uči da nesalomljivi duh Kraljevskog kluba nikada ne treba podcijeniti. Srce šampiona ne smije se otpisati.

Madriđani se sigurno neće predati, Florentino Perez neće odustati, vjerojatno će pokušati nešto napraviti do kraja prijelaznog roka kako bi oživio vidno zasićenu momčad. Santiago Solari teško može preokrenuti stvari nabolje, to je prilično izvjesno. Započeo je solidno, ali naposljetku ispada da je još neuspješniji nego Julen Lopetegui.

Bask mu je ostavio momčad sa sedam bodova zaostatka za Barcelonom i odrađenim gostovanjem na Camp Nouu. Solari ju je odveo na minus deset, a imao je odličan raspored. Čini se da Real igra još lošije nego pod Lopeteguijem. Sinoć je odigrao još jednu groznu utakmicu.

Imao je Real šansi, moglo je i drugačije završiti da je sudac dosudio jedanaesterac na Vinciusu, sinoć jedinoj svijetloj točki Realove momčadi, ali Baski su imali toliko šansi i prostora da je pravo čudo da su postigli samo dva gola. Da je umjesto Sociedada igrala neka bolja momčad, koja zna iskoristiti propuh u obrani protivnika, izigrati čiste akcije do kraja i realizirati mrtve šanse, Real bi popio najmanje četiri-pet komada.

Bale napustio Bernabeu

Prema izvješćima španjolskih medija, Gareth Bale gledao je utakmicu iz lože i pokupio se sa stadiona pet-šest minuta prije drugog gola gostiju. Taj podatak možda najbolje govori kako je Real igrao. Bale očito nije vjerovao da Real to može okrenuti iako je do kraja ostalo petnaestak minuta. Velšanin se po tko zna koji put ozlijedio otkada je stigao u Real, sedmi ili osmi put list mišića. Činjenica jest da je puno izostajao, ali isto tako je činjenica i da je mnogo donio Realu.

U četiri finala Lige prvaka barem je u dva bio najbolji. Prošle sezone ušao je s klupe i presudio spektakularnim golom. Da je samo to, dovoljno je. Nije uspio nadomjestiti Ronalda, ali kada Bale nije u momčadi, Real je neopasan, to se vidi iz aviona. Real je bez Balea osjetno slabiji, nemoćniji, anemičniji, kako god hoćete.

Zinedine Zidane i Jose Mourinho (Foto: AFP) Zinedine Zidane i Jose Mourinho (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Početak sezone nije sugerirao da bi Real mogao ovako loše izgledati, no očito se dogodio raspad sistema, urušavanje kojem kao da nema kraja. Jasno je da Realu treba remont, možda i totalni, ali to se ne može dogoditi prije ljeta. Pitanje je kako zaustaviti negativni trend? Može li nova promjena trenera i možda jedna velika kupovina pokrenuti stvari nabolje, potaknuti novu glad, pronaći motiv i razjariti želju za trofejima?

Mourinho motri situaciju

Bi li novi trener i neko veliko pojačanje bilo dovoljno za izlazak iz krize? Zna se da Perez voli posrnulog Josea Mourinha, ostali su u odličnim odnosima nakon raskida suradnje, tu nema problema. Pojedini britanski mediji pišu da je Mourinho odbio Benficu i direktorsku ponudu te da jednim okom motri situaciju na Santiago Bernabeuu.

Neke informacije govore da Perez želi Massima Allegrija, ali on sigurno ostaje u Juventusu barem do ljeta. Osim toga, Allegrija navodno želi i Manchester United, pa ga neće dobiti tako lako. Mauricio Pochettino možda je i veća želja, ali on također nije dostupan. Kako god okrenuli, ponuda je prilično slaba, nema puno pravih rješenja, pa stoga kombinacija s Mourinhom uopće ne izgleda nemogućom.

Ako ništa drugo, Mourinho bi Perezu mogao poslužiti kao gromobran, visoka prepreka pred gnjevnim madridskim medijima i navijačima, a i marketinški je još uvijek zanimljiv. Perez bi se po ustaljenom običaju sakrio u zavjetrinu i prepustio Mourinhu da vodi bitke s medijima i navijačima.

Real treba revoluciju

Real treba promptnu revoluciju, duboki rez u svlačionici, a za to treba čovjeka sa zvučnim imenom, jakim imidžom i i karizmom. Jasno je da bi to bio težak zadatak za uzdrmanog Portugalca, ali isto tako i šansa da se u kratkom razdoblju vrati na Olimp. Akcije su mu u posljednje vrijeme duboko zaronile, čini se da više ne može birati vrijeme i mjesto.

Rizik je preuzeti Real u ovom trenutku, ali tko ne riskira, taj ne profitira. Uostalom, Mourinho je u ovom trenutku skoro pa dotakao dno i ne može previše izgubiti. Ako i ne uspije, može se opravdati s parolom da tu nitko nije mogao pomoći, pa ni Svevišnji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider