Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zidaneov nasljednik

Novi trener Reala – Messijev obožavatelj, pokretač povijesne akcije i brat bombastične manekenke

Santiago Solari postavljen je na klupu Reala službeno kao privremeno rješenje, ali s nadom šefova madridskog kluba da bi mogao ostati i postati novi Zidane…

Zinedine Zidane i Santiago Solari (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Florentino Perez u Santiagu Solariju (42) traži novog Zinedinea Zidanea. Predsjednik Reala nada se da će Solari napraviti ono što je Zidaneu pošlo za rukom kada je zamijenio Rafaela Beniteza. Okolnosti su slične, i Benitez je morao otići, doduše ne odmah, nakon što je teško poražen u El Clasicu, i to usred Madrida.

To je sukus razmišljanja španjolskih medija nakon što je Argentinac zamijenio Julena Lopeteguija i postao privremeni trener Real Madrida. To privremeno lako bi se moglo pretvoriti u trajno ako Argentinac krene dobro i pridobije madridsku javnost na svoju stranu.

Nije nemoguće. Dok je ostatak užeg čelništva Reala pledirao za druge opcije, Perez je navodno otpočetka inzistirao na Solariju kod odluke o Lopeteguijevu nasljedniku. Na kraju je iznađeno međurješenje, vjerojatno kako bi šefovi Reala imali odstupnicu ako stvari ne krenu onako kako je zamišljeno.

Solari je službeno instaliran kao privremeni trener, ali s očiglednom intencijom ili barem nadom da postane i trajni. Ako mu ne bude išlo, uvijek se mogu pozvati na to da im je omogućio kupovinu vremena u iznalaženju dugotrajnog rješenja. I opet će ostati kao moguće rješenje u nekom budućem vremenu.

Konfliktni Conte nije po volji Realove svlačionice

Antonio Conte praktički do jučer činio se kao najveći kandidat, ali akcije talijanskog trenera iznenada su okopnile. Nekoliko je razloga, a čini se da je dosta važan i taj što svlačionica Kraljeva nije baš oduševljena Talijanom. Neki španjolski analitičari misle da je sada Roberto Martinez za korak ispred. Teško je reći, sve je moguće.

Sergio Ramos poslao je jasnu poruku kazavši da se povjerenje igrača mora zaslužiti, a ne nametnuti. Vjerojatno je to aluzija na medijske spekulacije da je Conte poručio Perezu kako on mora biti glavni u svlačionici, a ne kapetan Ramos. Zna se da Conte ima dosta težak, pa i konfliktan karakter, da se u Chelseaju sukobio s glavnim igračima na čelu s Edenom Hazardom.

Kad se zna da je Belgijac glavna meta Reala u zimskom prijelaznom roku, nije teško dokučiti zbog čega se šefovi Reala predomišljaju i nisu sigurni je li Conte pravi izbor. Uzimajući sve u obzir, uopće nije iznenađenje što je dojučerašnji trener Castille dobio šansu, pa makar i kao privremeni "tehniko".

Solari je Perezov ljubimac odavno, još iz igračkih dana. Jedan je od prvih koje je Perez doveo u Real kada je prvi put postao predsjednik madridskog kluba. Solari je 2000. na mala vrata stigao iz redova velikog gradskog suparnika i malo kasnije postao je važan član Perezovih Galacticosa.

Solari pokretač povijesne akcije

Atletico je krajem 90-ih proživljavao veliku krizu, ispao je u Drugu ligu nakon 65 godina provedenih u najvišem rangu. Jesus Gil i Rojiblancosi tih su godina bili na koljenima, pa je i Real lako došao do tada talentiranog argentinskog veznjaka ili, ako hoćete, ofenzivnog krilnog igrača. Solari je bio polivalentan igrač sjajnih tehničkih mogućnosti; hitronog, iznimno vješt dribler, najpoznatiji po spektakularnim solo prodorima i asistencijama.

Podjednako je dobro igrao s obje noge, ali najbolje se snalazio na lijevoj strani veznog reda. Mnogi će se sjetiti da je igrao cijelu utakmicu u slavnom finalu Lige prvaka 2002. u Glasgowu (Real – Bayer 2:1) te da je sudjelovao u akciji koja je prethodila opjevanom Zidaneovom voleju za pobjedu Reala. On je odigrao sjajan pas za Roberta Carlosa, a ovaj je proigrao Zidanea. Dalje je povijest.

Solari možda nije bio u prvom redu najvećih zvijezda Reala tog doba, ali bio je izuzetno cijenjen igrač. Iako je napravio veliku karijeru, ostaje dojam, s obzirom na talent, da je mogao i znatno više, posebice u argentinskoj reprezentaciji.

U svakom slučaju u Realu sasvim sigurno nije završio zbog toga što mu je Fernando Redondo oženio rođakinju, kako su neki zlobnici zajedljivo šaputali kada je dolazio u Real. Možda je taj detalj pripomogao da ga Real dovede, ali Solari je bio sjajan igrač kojem je možda nedostajalo tek nešto više ambicije da postane još veći i grandiozniji. Neki će reći da je bio kapacitet i za Zlatnu loptu.

Brat slavne manekenke i glumice

A možda i nije bio toliko ambiciozan zato što mu nogomet nije bio baš sve u životu. Indiecito, prevedeno Mali Indijanac dolazi iz dobrostojeće nogometne obitelji. Otac, stric i oba mlađa brata bili su ili još jesu nogometaši. Stric Jorge napravio je najveću karijeru, po njemu je i dobio nadimak. Solari je rano inficiran nogometom, no ipak je bio netipičan nogometaš, ili barem odudara od ustaljenih predrasuda o nogometašima.

Oduvijek puno čita, pa čak i piše. Da je nadaren spisatelj, pokazao je pišući kolumne za argentinske i španjolske medije, a uz to je vrlo elokventan i markantan tip. Atraktivnog je izgleda cijela obitelj. 35-godišnja sestra Liz Solari poznata je manekenka i glumica, Unicefova je ambasadorica za Argentinu.

Za medije i marketinški uvijek pronicljivog Pereza mogao bi biti pravi as na desetku. Solari je pasionirani ljubitelj kazališta, često ga se viđa u madridskim teatrima. Voli glazbu, šah i, jasno, tango. Ipak je Argentinac.

„Nogomet je predivna igra, ja ga kao i milijuni navijača obožavam, ali nema dubinu kao kazalište, iako imaju sličnosti. Nogomet je ipak jednostavniji, a kazalište nam daje da mislimo, promišljamo o životu. Nogomet je najljepša igra, u njemu uživamo, ali ne može se usporediti s kazalištem na kulturnom nivou“, objasnio je Solari svoje životne poglede u jednom od intervjua koji je dao dok je još bio nogometaš Reala.

Messijev obožavatelj

„Redondo je Carlos Gardel, a Raul Bruce Springsteen. Tango je strast, emocija, elegancija pokreta, a Redondo je upravo takav nogometaš, jedan od najklasnijih veznjaka. A Raul ima sve što i Boss – osobnost, karizmu, romantizam… Jedan je od najkompletnijih nogometaša današnjice“, ispričao je Solario u razgovoru za Marcu 2003.

Navijači Reala o Solariju uglavnom imaju visoko mišljenje. Igrama, ponašanjem, intelektualnim kapacitetom, elokventnošću i gospodskim manirama mnoge je „kupio“ u kraljevskom Madridu. Možda mu madridisti ozbiljnije zamjeraju tek jednu stvar: obožava Lionela Messija.

„Messija je teško klasificirati, staviti ga u jednu ladicu. On jest strijelac, ali i puno više od toga. Messi intrigira i ostavlja bez daha, udara kao olujni vjetar i munja, on je kao atmosferski fenomen. Svaki put kada primi loptu zemlja se zatrese, pa nakratko sve utihne. Suparnički igrači i treneri uvuku glave među ramena i stave ruke u džepove, kao da su upravo vidjeli munju i nemaju izbora nego čekati da opali grom“, uspoređujući Radamela Falcaa i Messija svojedobno je napisao u jednoj od svojih kolumni za El Pais, gdje se pokazao kao darovit autor.

Panegirike o Messiju sricao je i za argentinski OIe. Iz njih se jasno iščitavalo koga smatra najboljim nogometašem današnjice. Da je Cristiano Ronaldo ostao u Realu, teško da bi dobio šansu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider