Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
neka takva bude i 2019.!

Pregled nezaboravne sportske 2018.: Sportaši koji su nas razveselili i učinili nas ponosnima

Uspjeha hrvatskih sportaša u 2018. bilo je toliko da ih je teško sve pobrojati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pregled 2018. godine bio bi grijeh ne započeti najvećim uspjehom u povijesti hrvatskog sporta. Vatreni su na svjetsko prvenstvo u Rusiji stigli s etiketom dark horsea, a potom kroz rulete produžetaka i penala dogalopirali na prag raja - do samog finala Mundijala.

Francuzi su tamo bili bolji, no to nije spriječilo više od pola milijuna Hrvata da već sutradan svjetskim doprvacima priredi doček kakav će teško ponoviti. Autobus s reprezentativcima više se od šest sati probijao od zagrebačke zračne luke do trga Bana Jelačića.

Put kroz more navijača doživio je kulminaciju dolaskom u sam centar grada, a ni kiša nije mogla omesti slavlje koje će vječno ostati urezano u pamćenju ne samo izbornika Dalića i igrača, već i svih onih koji su tog 16. srpnja došli osobno pozdraviti Vatrene.

Zlata sportaša koji nisu često u fokusu javnosti

A da bi ovo mogla biti godina iz snova za hrvatski sport, već je na njenom startu dao naslutiti Marin Čilić, stigavši do finala Australian Opena.

No nakon drame u pet setova bolji je bio Roger Federer. Marinu za utjehu ostaje što je do finala 3. Grand slama u karijeri stigao bez izgubljenog seta.

Ostatak zimskog perioda obilježila su dva sportaša koja nisu često u fokusu javnosti. Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu Dino Sokolović osvojio je prvo hrvatsko paraolimpijsko zlato u skijanju, da bi se desetak dana kasnije šahovski velemajstor Ivan Šarić okitio naslovom prvaka Europe.

Europsku prvakinju na proljeće je dobio i hrvatski taekwando! Kristina Tomić iz ruskog Kazanja vratila se sa zlatom oko vrata nakon slavlja u sve četiri borbe na turniru.

Kraljica diska za povijest, sjajni vaterpolisti i nepobjediva braća

A svibanjsko slavlje na Maksimiru poklopilo se s dolaskom Nenada Bjelice na klupu Modrih. Osječki trener u svojoj premijeri podigao je trofej namijenjen prvaku Hrvatske, da bi samo 4 dana kasnije u Vinkovcima s 1:0 svladao Hajduk u finalu kupa i Dinamu donio duplu krunu.

Osim nogometaša, hrvatske navijače u ljetnim su mjesecima razveselili braća Fantela, vaterpolisti i nevjerojatna Sandra Perković. Kraljica diska u Berlinu je stigla do petog europskog zlata u nizu, što je pothvat koji prije nje nije pošao za rukom ni jednoj atletičarki u povijesti.

Barakude su bez kapetana i najboljeg igrača Sandra Sukna na Euru u Barceloni osvojili brončanu medalju, dok su braća Šime i Mihovil Fantela samo godinu i pol nakon prelaska u novu klasu stigli do naslova svjetskih jedriličarskih prvaka u 49-eru! Još jedna zlatna braća su Martin i Valent Sinković, koji su postali novi prvaci Europe u dvojcu bez kormilara.

Mladi košarkaši dali nadu u bolju budućnost, svjetsko zlato u karateu, Pejčić u Tokiju

Oduševljavali su i hrvatski košarkaši, ali samo oni mladi. U16 reprezentacija osvojila je europsko zlato, a ona do 20 godina europsko srebro.

No zato su seniori nastavili razočaravati ljubitelje loptanja pod obručima i već se (praktički) oprostili od plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kini pa tako i od Olimpijskih igara u Tokiju.

No zato je krajem ljeta vizu za Tokio osigurala naša najbolja streljačica Snježana Pejčić, osvojivši broncu na Svjetskom prvenstvu. Početkom studenog Hrvatska je dobila i svjetskog prvaka u karateu - Ivana Kvesića. No zanimanje javnosti rasplamsala su dva velika sportska uspjeha krajem studenog.

Tenisači osvojili Davis Cup, pa Dinamo skinuo prokletstvo dugo pola stoljeća

Tugu zbog gubitka Australije početka godine, Marin Čilić isprao je donijevši pobjednički bod za osvajanje drugog Davis Cupa u hrvatskoj povijesti. I to protiv Francuske u Francuskoj.

Zato je reprezentacija predvođena njim, Ćorićem, Dodigom i Pavićem zasluženo mogla uživati u još jednom srdačnom dočeku na središnjem zagrebačkom trgu.

A samo četiri dana nakon slavlja tenisača u Lilleu, Dinamo je remijem protiv Fenerbahčea u Istanbulu osigurao prvo mjesto u skupini Europske lige i to bez ijednog doživljenog poraza i tako na najljepši mogući način proslavio prezimljavanje u Europi nakon pola stoljeća čekanja.

Luka Modrić - godina za pamćenje

A mi ćemo ovaj pregled godine završiti kako smo i počeli. Jer titula šećera na njenom kraju može pripasti samo jednom čovjeku - Luki Modriću.

Osim što je Vatrene odveo do svjetskog srebra, a madridski Real do trećeg uzastopnog naslova pobjednika Lige Prvaka, 33-godišnji Zadranin prvi je nogometaš u povijesti koji je u istoj godini osvojio četiri najcjenjenije individualne nagrade u svijetu nogometa.

Modrić je prvo izabran za najboljeg igrača Mundijala u Rusiji, potom ga je UEFA proglasila najboljim u Europi da bi sve okrunio nagradom FIFA-e za najboljeg igrača svijeta u prošloj sezoni, čime je prekinuo desetogodišnju dominaciju Messija i Ronalda. Nestvarnu godinu završio je osvajanjem Ballon'd Ora u izboru prestižnog France Footbala.

Luki se možemo samo nakloniti za prikazano u 2018., a sve što nakon ove najuspješnije godine u povijesti hrvatskog sporta možemo poželjeti je - ponovilo se.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider