Košarka
SPORTOVI
Košarka
Briljantni Prkačin

Čudesni podvig: Mladi hrvatski košarkaši prvaci Europe nakon neviđene drame!

U ludoj i infarktnoj završnici na hrvatsku stranu je otišlo finale Europskog prvenstva.

Hrvatska U16 košarkaška reprezentacija (Foto: FIBA.basketball) (Foto: FIBA.basketball)

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 16 godina novi je prvak Europe! U finalu Europskog prvenstva u Novom Sadu U-16 Hrvatska je pobijedila Španjolsku sa 71:70 i osvojila zlatnu medalju, nakon raspleta koji je bio silno neizvjestan i dramatičan.

Pri rezultatu 67:67 na 19 sekundi do kraja je Roko Prkačin brutalnim zakucavanjem donio dva poena prednosti našim reprezentativcima.

Španjolci su nakon toga zvali time-out i reagirali izvrsno, pogodivši tricu za vodstvo pet sekundi prije kraja.

Na isti način odgovorio je i hrvatski izbornik Milan Karakaš, koji je također pozvao minutu odmora.

A onda je na scenu ponovno stupio Prkačin i u igri leđima prema košu pogodio za minimalnu prednost Hrvatske koju Španjolci u preostale tri sekunde nisu uspjeli stići. Šut za dvicu promašio Kennedy Clement.

Četvrti put na krovu Europe u ovom uzrastu

Što se tijeka zbivanja na parketu tiče, Hrvatska je na poluvremenu imala +8, da bi Španjolci u nastavku preokrenuli rezultat zahvaljujući prevlasti koju su imali u skoku, često iz drugih napada dolazeći do koševa. Četiri i pol minute prije kraja Španjolska je imala šest koševa prednosti, ali su naši pronašli načina da izbrišu taj zaostatak i osvoje naslov.

Prkačinova rola u završnici definitivno je bila ključna, a osim njegovog double-doublea (18 koševa i 10 skokova) najveći doprinos ovom velikom trijumfu dao je Boris Tišma s 24 koša.

Filip Paponja je postigao devet, Matej Bošnjak i Ivan Perasović po osam, a Tomislav Ivišić četiri poena.

Hrvatska je nakon 1995. godine, te uzastopnih naslova 2010. i 2011., po četvrti put u isto toliko finalnih nastupa osvojila zlatnu medalju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider