Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Nikad viđena postava

Nova velika iznenađenja: Sprema li Dalić potez koji će mnoge šokirati?

Hrvatska bi protiv Azerbajdžana mogla zaigrati u jako iznenađujućoj postavi...

Galerija Josip Brekalo slavi pogodak (Foto: AFP) Kovačić i Sterling u borbi za loptu (Foto: AFP) Mateo Kovačić (Foto: AFP)

Hrvatska reprezentacija večeras otvara kvalifikacije za Euro 2020. protiv Azerbajdžana u Maksimiru.

Zlatko Dalić ostao je zakopčan do grla i nakon jučerašnjeg treninga. Izbornik, jasno, nije želio otkriti sastav dan uoči utakmice Hrvatska - Azerbajdžan, ali nije ni ponudio neki konkretan mig kako bi postava mogla izgledati.

Stoga moramo spekulirati i služiti se informacijama iz naših izvora. Točan se sastav ne zna, odnosno znaju ga samo stručni stožer i igrači, međutim, nešto se ipak nazire na obzoru.

Brekalo na desnom beku

Ako su naše informacije točne, moglo bi biti dosta izmjena u odnosu na spekulacije kojima smo se bavili posljednjih nekoliko dana. Ne mislimo tu na zadnji red. Što se obrane tiče, naše pretpostavke ostaju iste.

Pisali smo u nekoliko navrata da bi Josip Brekalo mogao zaigrati na deficitarnoj desnoj bočnoj strani, a Borna Barišić na lijevoj, dok bi Duje Ćaleta-Car zajedno s Domagojom Vidom trebao tvoriti stoperski par.

Brekalo bi trebao biti vrlo ofenzivni bek, zapravo više krilo nego bek. Već smo temeljito objasnili koja je ideja i vjerujemo kako nema potrebe da se ponavljamo. Po tom pitanju nije se puno promijenilo, Brekalo je i dalje glavni kandidat za desnu bočnu stranu.

Unatoč tomu što je Dalić na press-konferenciji u ponedjeljak doveo u pitanje status Lovre Kalinića, rekli smo da nam se čini kako je to bila samo izbornikova motivacijska prijetnja. Ostajemo pri tome da će Kalinić ipak biti na vratima.

Kovačić i Petković od prve minute?

Gdje su onda novosti ako smo već pisali o Brekalu, zadnjoj liniji i vratarskom pitanju? Kako trenutačno stvari stoje, iznenađenje bi se moglo dogoditi u veznom redu i napadu. Naime, u prvu postavu mogli bi upasti Mateo Kovačić i možda Bruno Petković.

Napadač Modrih praktički je do jučer bio razlog zategnutih odnosa na relaciji Dinamo – izbornik, odnosno Nenad Bjelica – Zlatko Dalić, a već danas bi mogao debitirati u početnoj postavi hrvatske reprezentacije.

Zvuči jako iznenađujuće, da ne kažemo šokantno, zar ne!? Moramo se ograditi i reći da nipošto nije sigurno. Nitko nema izbornikovu potvrdu, a i da je ima, opet bi postojala mogućnost da se do utakmice predomisli. Ipak, prema svemu što doznajemo, čini se da se nešto valja iza brda. Navodno je izbornik o tome vrlo ozbiljno razmišljao posljednjih dana i sati.

Odmoriti Brozovića i(li) Rebića za Mađarsku

Informacije koje su došle do nas govore da bi izbornik protiv Azerbajdžana mogao poštedjeti Marcela Brozovića, a možda i Antu Rebića. Zamisao je da do kraja zaliječe ozljede i dobro se spreme za vjerojatno puno zahtjevniju utakmicu s Mađarima, koja se igra tri dana kasnije u Budimpešti.

Hrvoje Kečkeš (Foto: GOL.hr) Halo, stari, imam dojavu! Sve na jedinicu i ulovi keš divider

Ako ipak krenu od prve minute, u drugom poluvremenu vjerojatno će obojica biti zamijenjeni, a umjesto njih bi trebali ući Kovačić i Petković. Jasno je da bi Petković trebao zaigrati u vršku napada, dok je upitna Kovačićeva pozicija u veznom redu. Pretpostavljamo da bi mogao ordinirati u sredini, nešto povučenije, kao recimo Sergio Busquets u Barceloni.

Moguće postave

Kako god, Hrvatska bi mogla formalno igrati u formaciji 4-3-3, a vjerojatno će tijekom utakmice to više biti 3-4-3. Iznenađujuća postava mogla bi ovako izgledati:

Kalinić – Brekalo, Ćaleta-Car, Vida, Barišić – Rakitić, Kovačić, Modrić – Kramarić, Petković, Perišić.

Ako izbornik ipak odluči da Rebić i Brozović započnu utakmicu, ili samo jedan od njih, formacija će ostati ista ili slična, samo što će ispasti Kovačić i Petković, ili jedan od njih. Dakle, to bi moglo ovako izgledati:

Kalinić – Brekalo, Ćaleta-Car, Vida, Barišić - Rakitić, Brozović (Kovačić), Modrić – Kramarić, Rebić (Petković), Perišić.

Ako održe obećanje, Vatreni ne mogu podbaciti

Dakako da je moguće i da na desnoj bočnoj strani na kraju zaigra Karlo Bartolec, jedini desni bek po vokaciji u ovom popisu reprezentativaca. Tu mogućnost ne treba odbaciti, ali u ovom trenutku čini se najmanje izvjesnom.

U svakom slučaju, na maksimirski travnjak istrčat će postava hrvatske reprezentacije koja dosad nije viđena. U kojem god sastavu Vatreni zaigrali, bit će veliki favoriti i trebali bi ostvariti pobjedu. Izbornik i reprezentativci poručili su da vrlo ozbiljno shvaćaju Azere, koje vodi hrvatski stručnjak Nikola Jurčević.

Istakli su da će pristup, htjenje i volja biti na najvišoj razini, kao da se radi o Svjetskom prvenstvu. Ako održe obećanje, Vatreni jednostavno ne mogu podbaciti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider