Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Izbornik pod pritiskom

Škakljiva odluka koja može stvoriti frku: Dva ključna problema i što muči Dalića

Iako situacija nije alarmantna, izbornik Zlatko Dalić ipak ima problema uoči početka kvalifikacija za Euro 2020.

Galerija Josip Brekalo slavi pogodak (Foto: AFP) Kalinić u kaciji protiv Engleza (Foto: AFP) Tin Jedvaj (Foto: AFP)

Unatoč „bolnici na kraju grada“ Hrvatska je apsolutni favorit protiv Azerbajdžana na otvorenju kvalifikacija za Euro 2020.

Azerbajdžan stiže u Zagreb kao teški autsajder. Koeficijent na pobjedu Hrvatske vrti se oko 1,15, a na pobjedu Azerbajdžana oko 20.

Dakle, sve je jasno, kladioničari su mišljenja da Hrvatska "mora" pobijediti u kojem god sastavu istrčala u Maksimiru. Razlog je vrlo jednostavan, Hrvatska je toliko kvalitetnija i uglednija reprezentacija od Azerbajdžana da se i ne može drukčije razmišljati.

Međutim, utakmice se dobivaju na travnjaku, a ne na papiru. U nogometu se neozbiljan pristup vrlo lako obije o glavu. Ako se nadmeno uđe u utakmicu, s mišlju lako ćemo, još lakše se može dospjeti u probleme. Ne trebamo ići u predaleku prošlost, dovoljno je prisjetiti se posljednjih kvalifikacija, recimo utakmice s Finskom u Rijeci.

Obrana poharana

I tada je Hrvatska bila golemi favorit, pa je na kraju popila gorku pilulu, iako će neki reći da taj kiks zapravo i nije bio tako loš jer je donio košaricu Anti Čačiću i utabao put za dolazak Zlatka Dalića. Ispalo je briljantno.

Treba učiti na pogreškama, ako se već ne može na tuđim, onda na svojim. Vatreni status golemog favorita neće opravdati samim tim što će istrčati na travnjak, morat će nešto i odigrati. Možda ne na najvišoj razini, ali svakako na pristojnoj. Stoga ipak nije svejedno u kojem će sastavu i formaciji igrati.

Iako mu nedostaje podosta standardnih reprezentativaca, iako je obrana poharana, izbornik Dalić u principu ima nedoumice oko dvije pozicije, a to su vratar i desni bek. Nije da je na neviđenim mukama, ali izbornik je pod pritiskom, jer Hrvatska je veliki favorit, a postoje određeni problemi.

Dalić je na jučerašnjoj press-konferenciji doveo u pitanje status Lovre Kalinića. Izbornik je bio vrlo sugestivan, naznačio je da ozbiljno razmišlja o tome da na vrata postavi Dominika Livakovića. To nipošto ne znači da je definitivno odustao od Kalinića, nego da samo razmišlja o tome.

Kalinić poslao poruku

Izbornik će na treninzima napraviti uvid u formu vratara Aston Ville, a konačnu odluku vjerojatno će donijeti tek u srijedu predvečer. Za Dalića vratarsko pitanje nije problematično s kadrovske strane jer Hrvatska na toj poziciji nije deficitarna.

Livaković kao prva Kalinićeva zamjena ove sezone je u dresu Dinama pokazao da se na njega može vrlo ozbiljno računati. Više je to emotivno pitanje, jer očito je da Daliću, ako se za to odluči, neće biti lako priopćiti Kaliniću da seli na klupu.

Kalinić je poslao znakovitu poruku koja zacijelo neće olakšati posao izborniku. Štoviše, znatno će mu je otežati ako je bliži odluci da Livakovića ubaci u početni sastav.

„Naravno da ja ne odlučujem tko će braniti, no to da budem na golu reprezentacije bilo bi normalno. Nisam branio praktično samo tri tjedna i ne znam čemu se sad diže tolika frka. Zbog čega? Zar je neki poseban problem ako golman preskoči utakmice tri tjedna?“ izjavio je Kalinić za Sportske novosti.

Škakljivo vratarsko pitanje

Kalinić je, doduše, kazao da će poštovati odluku izbornika kakva god ona bila, ali ne treba previše razmišljati da bi se zaključilo kako bi ga eventualna smjena pogodila u srce. To je škakljivo pitanje koje bi hipotetski moglo izazvati određene probleme i poremetiti atmosferu u reprezentaciji. Upravo zbog toga razloga bliži smo stajalištu da Dalić ipak neće mijenjati Kalinića.

Možda se varamo, ali nekako nam se čini da je izbornik izjavama na presici htio motivirati Kalinića da na treninzima pruži sve od sebe, nego što je blizu odluke da ga preseli na klupu. Dakako, ako Kalinić podbaci na treninzima, ako stručni stožer zaključi da je doista daleko od prave forme, izbornik neće imati izbora, morat će posegnuti za Livakovićem.

Prilično je jasno da će se Dalić osloniti na savjete vratarskih eksperata u svojem stožeru, Dražena Ladića i Marjana Mrmića. O njihovoj procjeni najviše će ovisiti. Ako itko to može dobro procijeniti, to su njih dvojica.

Pitanje desnog beka

Drugo problematično mjesto jest desni bek. Na toj je poziciji Hrvatska deficitarna u kvalitativnom smislu. Čak i kada su u punom sastavu, Vatreni u principu nemaju adekvatnu zamjenu za Šimu Vrsaljka, odnosno nemaju igrača koji je na istoj razini.

Tin Jedvaj može igrati na toj poziciji, ali on po vokaciji ipak nije desni bek. Kada je Jedvaj zdrav, on je prva Vrsaljkova zamjena. No i on je ozlijeđen, pa je Hrvatska u određenom problemu. Da Hrvatska igra sa nekim znatno jačim suparnikom, to bi bio veliki problem, a ovako je osrednja situacija. Kako će je izbornik riješiti?

U razgovoru s Ladićem, nakon objave kandidata za predstojeće kvalifikacijske utakmice, stekli smo dojam da stručni stožer ozbiljno razmišlja na mjesto desnog beka postaviti krilnog igrača. Namjera je pojačati ofenzivni potencijal Vatrenih protiv suparnika za koje se pretpostavlja da će se uglavnom braniti.

Brekalo u fokusu

Izbornik Dalić na jučerašnjoj je presici potvrdio da će Hrvatska morati promijeniti stil igre u odnosu na Svjetsko prvenstvo i Ligu nacija. Dalić nije izrijekom rekao da razmišlja na desni bok ići s krilnim ili općenito ofenzivnim igračem, ali to se može zaključiti između redova. Uostalom, to je već probao s Marko Rogom protiv Španjolaca. Rog se nije pokazao kao sretno rješenje, ali i protivnik je bio puno jači.

Hoće li Hrvatska uzeti sva tri boda protiv Azerbajdžana (četvrtak, Nova TV i GOL.hr)?

Ukupno glasova:

Naravno da je opcija i da na mjestu desnog beka zaigra Karlo Bartolec, no prema našim saznanjima, izbornik već duže vrijeme ozbiljno razmišlja da protiv Azerbajdžana proba s Josipom Brekalom, koji je dosad uglavnom igrao na lijevom krilu u svojim klubovima, no znao je igrati i na desnoj strani. Brekalo je dešnjak i stoga mu nije pretjerano teško igrati uz desnu aut-crtu.

Ofenziva po bokovima

Budući da se pretpostavlja kako će Azeri postaviti masivan blok ispred svojih vrata, ideja je da se taj bedem probija po bokovima, posebice s igračima koji dolaze iz drugog plana. To bi na desnoj strani mogao biti Brekalo, a na lijevoj Borna Barišić, s time što bi Barišić ipak više bio u ulozi beka, a Brekalo krila.

Tako bi formacija s četiri braniča u zadnjem redu bila samo na papiru, a zapravo bi se igralo s tri, pa u nekim trenucima i sa dva, jer teško da će Azeri prema naprijed imati više od jednog isturenog igrača. Ako se i dogodi da Nikola Jurčević naredi sveopći napad, Brekalo se lako može spustiti u liniju. Takvi sustavi igre već su odavno viđeni i razrađeni, nije to nikakva novotarija. Transformacije sustava tijekom utakmice normalna su stvar.

U mislima na Budimpeštu

Možda najveći problem u cijeloj priči jest taj što Hrvatsku tri dana kasnije očekuje gostovanje u Budimpešti protiv Mađarske, koja nije bogzna kako jaka, ali je realno bolja od Azerbajdžana i to bi trebala biti dosta zahtjevnija utakmica.

Ostaje otvorenim hoće li se Dalić na kraju odlučiti da utakmicu s Azerbajdžanom iskoristiti za uigravanje okvirne momčadi koja će igrati protiv Mađarske? Misli li izbornik da i protiv Mađarske može igrati s ofenzivnim igračem na desnom boku? Ako je probao s Rogom protiv Španjolske, zašto bi bilo nemoguće da sa sličnom idejom ne proba i protiv Mađarske!?

Kombinacije za Mađarsku

Puno će ovisiti o zdravstvenom kartonu momčadi i o utakmici s Azerbajdžanom. Ako se Jedvaj oporavi do Mađarske, što nije sasvim izgledno, onda bi vjerojatno on igrao na toj poziciji. Ako ne, desno može otići, recimo, Domagoj Vida, a njegovu stopersku poziciju zatvorit će Dejan Lovren, koji protiv Azerbajdžana izdržava suspenziju.

Ako Brekalo zaigra protiv Azerbajdžana na desnom beku/krilu i odigra iznad očekivanja, možda mu Dalić pruži šansu i protiv Mađarske. Nije izgledno, ali nije ni nemoguće. Isto se može dogoditi i ako Bartolec bude u postavi te odigra zadovoljavajuće. Nekoliko je kombinacija, vidjet ćemo za koju će se opciju izbornik odlučiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider