Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kreću kvalifikacije

Dalić najavio promjenu stila igre Vatrenih, novo rješenje na desnom beku te pohvalio Petkovića

Hrvatska nogometna reprezentacija kreće u kvalifikacije za Euro 2020.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku reprezentaciju u četvrtak i nedjelju čekaju prve utakmice u kvalifikacijama za Euro 2020. koje u izravnim prijenosima možete gledati na kanalima Nove TV i GOL.hr-u.

Prvu utakmicu Hrvatska igra protiv Azerbajdžana na Maksimiru, dok u drugoj putuje u Budimpeštu gdje Vatrene dočekuje Mađarska.

Izbornik Zlatko Dalić već je morao mijenjati malo prvotni popis. Zbog ozljeda Marka Pjace te Tina Jedvaja aktivirani su pretpozivi napadaču Dinama Bruni Petkoviću te Karlu Bartolcu, desnog beku danskog Nordsjaellanda.

"Nekoliko stvari koje već znate: aktivirali smo pretpozive Petkoviću i Bartolecu. Pjaca je operiran i želim mu sreću da se vrati u reprezentaciju. Bartolec je pozvan jer imamo problem s Jedvajem, danas ćemo još vidjeti, ali vjerojatno neće biti spreman. Danas će biti regeneracijski trening jer su dečki igrali za vikend, pa dva dana pripreme za Azerbajdžan. Pozivam još jednom navijače da nas podrže, čekaju nas dvije teške utakmice'', rekao je izbornik na početku press-konferencije.

Slavlje Hrvatske (Foto: AFP) Hrvatska se mučila, ali ipak zasluženo pobjedom krenula u kvalifikacije za EURO 2020. divider

Najveće brige Dalić ima u obrani koja je u odnosu na Svjetsko prvenstvo dosta oslabljena.

"Stalno govorim da neću govoriti o problemima i gledati negativno, ako ćemo nabrajati tko nam fali, ići ćemo u krivom smjeru i tražiti alibije. Koga nema, prihvaćam da ga nema. Od obrane samo je Vida na raspolaganju sa Svjetskog prvenstva. Rebić se ozlijedio, Brozović ima problema, ali imam alternative kojima vjerujem i mislim da možemo složiti dobru ekipu. Najveći problem je obrana, nisu dugo igrali zajedno."

Kalinić ne brani, a Kramarić u najboljoj formi

Problema ima i na poziciji prvog vratara, jer Lovre Kalinić u zadnje vrijeme ne brani na golu Aston Ville. Tko će biti prvi vratar?

"Rekao sam da ne volim puno mijenjati, pogotovo vratare. Međutim, zadnjih pet utakmica Kalinić nije branio, imao je i ozljedu, a Livaković ima konstantu i dobro brani u Europi. Kad dođe trener vratar Mrmić, donijet ćemo odluku nakon dva treninga."

Detaljnije o Jedvajevoj ozljedi i Kramarićevoj formi.

''Jedvaj se ozlijedio prošli tjedan na terenu prekrivenim snijegom, mislili su u klubu da će biti u redu, ali za vikend je opet osjetio bol. Ako je to problem i rizik, nećemo ga forsistati. A Krama zabija konstanto, možda je u najboljoj formi od svih igrača koji igraju naprijed, to me veseli i dobro će nam doći.''

Dalić mijenja stil igre

Kako bi trebala igrati Hrvatska u ovim kvalifikacijama?

"Definitivno moramo promijeniti stil igre u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Više nismo u poziciji da igramo protiv Argentine, Engleske, Francuske, da čekamo situacije i vrebamo polukontre i kontre, što smo usavršili do maksimuma. Sad smo mi favoriti i moramo imati posjed lopte, u tom posjedu moramo biti ozbiljni i sigurni, nas drugi vrebaju i čekaju kontru i polukontru. Na tome radimo, da preko bokova napravimo višak. Najopasnija će biti situacija kad izgubimo loptu, tada je jako važno da brzo vratimo loptu, o tome sam puno razmišljao. U posjedu moramo biti jako strpljivi. Rekao sam da tiki-taka ispada iz mode, ali bit ćemo prisiljeni to raditi, čuvati loptu i posjed, ali tražiti što više okomitih pasova."

Hoće li Hrvatska uzeti sva tri boda protiv Azerbajdžana (četvrtak, Nova TV i GOL.hr)?

Ukupno glasova:

Tko će igrati desnog beka?

Azerbajdžan će vjerojtno izaći u gustom bloku, je li opcija Bartolec ili će biti eksperimenata kao primjerice Rog protiv Španjolske (na desnom beku)?

"Probat ćemo tu opciju, moramo naći rješenja. Oni imaju dva brza igrača naprijed i Brazilca Almeidu koji ima dobar završni pas. Ali rješenja imamo, imam ideju i viziju, Bartolec je jedna od tih ideja."

Vidite li Brunu Petkovića u svojim postavkama?

"Petković je tip igrača kakvog nemamo trenutno, dobar je 16-ercu, ima dobar skok i zna sačuvati loptu, protiv takvih ekipa može biti potreban takav tip igrača."

Azerbajdžan?

"Nikola Jurčević pozvao je nekoliko novih igrača, pet ih igra vani, a drugi su iz dva-tri kluba iz njihove lige, poznaju se i imaju konstantu. Brazilac Almeida je kreativni veznjak, od njega puno toga polazi, a naprijed imaju dva brza igrača. Njihov napadač koji igra u Rusiji zabio je tri gola u zadnje tri utakmice. Nije to ekipa za podcjenjivanje. Očekujem pun Maksimir, nakon SP-a navijači su mogli uživati i u Dinamovoj jeseni, nadam se da će se ta sinergija nastaviti. Ove kvalifikacije moramo odraditi elegantnije, ali ako ne budemo ozbiljni, imat ćemo problema'', poručio je izbornik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider