Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igra se partija pokera

Neymar provocira, Messi stišće: Barca ponudila PSG-u dvije skupocjene zvijezde plus keš

Neymar i Barcelona igraju klasičnu partiju pokera s PSG-om. Ulozi su jako veliki i pitanje je kako će partija završiti.

Galerija Luis Suarez, Neymar, Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP) Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) +4 Nekadašnji napad Barce: Neymar, Messi i Suarez (Foto: AFP)

Neymar se jučer vratio u Pariz i odmah je mogao shvatiti, ako već nije, da povratak u Barcelonu neće biti nimalo jednostavan.

Sportski direktor PSG-a Leonardo sačekao ga je u trening-centru Parižana i pozvao u svoj ured. Sastanak je trajao nekoliko sati. Iako se radi o sunarodnjacima i starim znancima, izvješća iz Francuske kažu da je susret bio vrlo hladan i suzdržan.

Neymar je još jednom objasnio zašto je kasnio na početak priprema, a Leonardo mu je priopćio da će ga PSG prodati Barceloni samo u slučaju da  bude zadovoljan ponudom. I nikako drukčije.

Hladan susret Neymara i Leonarda

Leonardo je podsjetio Neymara da je PSG izdvojio ogromnu svotu (222 milijuna eura) kako bi ga doveo iz Barcelone prije dvije godine te da mu je dao golemu plaću. Neymar u PSG-u zarađuje 36 milijuna eura neto godišnje, po čemu je odmah iza Lionela Messija drugi najplaćeniji nogometaš i općenito sportaš na svijetu.

Jasno je što mu je Leonardo time želio poručiti. Otprilike: „Plaćen si bogovski i nemaš se zbog čega žaliti."

Neymar se vratio i odmah razbjesnio Parižane: Opaka provokacija i misterij ukradenog intervjua Nasser Al-Khelaifi i Neymar (Foto: AFP) Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) +5 Nekadašnji napad Barce: Neymar, Messi i Suarez (Foto: AFP)

Leonardo je također dao na znanje Neymaru da se čelnicima kluba i navijačima nije svidjela njegova kontroverzna izjava netom prije povratka u Pariz. Na pitanje koji mu je najdraži trenutak u karijeri, Neymar je bez krzmanja odgovorio da je to pobjeda Barcelone od 6:1 nad PSG-om u Ligi prvaka.

Ta je izjava digla kosu na glavi Parižanima. Svi su je shvatili kao proračunatu provokaciju kojom Brazilac želi natjerati PSG da ga što prije proda Barceloni. Neymar koristi klasičan taktički plan nogometaša koji žele napustiti klub. Vidjeli smo to već bezbroj puta.

Igra se partija pokera s velikim ulozima

Prilično je jasno da je Neymar u dosluhu s Kataloncima i da ima čvrsto obećanje da ga žele otkupiti. Teško je povjerovati da Neymar izaziva konflikte u PSG-u, a da nema mig iz Katalonije. To bi bilo preopasno, pa i prilično glupo, a Neymari su sve samo ne glupi.

To su bjelodano pokazali svih ovih godina kada su na sve moguće načine uspijevali iskamčiti ono što su naumili. I od Santosa, i od Barcelone, i od PSG-a. Uvijek su profitirali, barem u financijskom smislu.

Gotovo je: Griezmann službeno u Barceloni! Antoine Griezmann (Foto: AFP) Antoine Griezmann (Foto: AFP) Antoine Griezmann i Kylian Mbappe (Foto: AFP) +2 Antoine Griezmann (Foto: AFP)

Međutim, operacija povratka u Barcelonu bit će prilično komplicirana, iako ne i neizvediva. Neymar i Barcelona igraju klasičnu partiju pokera s PSG-om. Ulozi su jako veliki i pitanje je kako će partija završiti.

PSG navodno traži glavninu isplate u kešu, a Barcelona nudi trampu. Nakon što su kupili Frenkeija de Jonga i Antoinea Griezmanna, Katalonci su ostali praznih džepova.

Barca podigla kredit, Messi pritišće

Za Griezmanna su morali podići kredit, no to i nije pretjerano čudno. Nogometni klubovi često dižu kredite kako bi kupili nove igrače. Barcelona je morala istresti na stol Atleticu 120 milijuna eura odjednom.

U tom trenutku nije imala toliko u blagajni. S obzirom na to da su posljednjih godina jako dobro poslovali te da su im prihodi u stalnom porastu, Katalonci vjerojatno imaju još ponešto prostora zadužiti se, no ne previše.

Barca slaže najjači napad u povijesti: Nova formacija za četiri superzvijezde i nepravda prema Rakitiću Nekadašnji napad Barce: Neymar, Messi i Suarez (Foto: AFP) Ronaldinho, Messi i Eto\'o (Foto: AFP) Antoine Griezmann (Foto: AFP) +1 Frenkie De Jong (Foto: AFP)

Pitanje je bi li Barcelona toliko inzistirala na povratku Neymara da nema pritiska iz svlačionice. Navodno Messi najviše gura tu priču, a zna se što Argentinac znači u Barceloni.

Dva igrača plus keš za Neymara

Već duže vrijeme jasno je da klubovi pregovaraju, ali ne službeno, nego preko posrednika. As piše da je Barcelona ponudila PSG-u Ousmanea Dembelea i Phillipea Coutinha plus 40 milijuna eura, no Parižani zasad ne prihvaćaju tu ponudu. Njihova početna cijena za licitaciju je 300 milijuna eura. Od toga žele barem 200 milijuna u kešu.

Barcelona je u financijskom smislu prenapregnuta te je sasvim jasno da će Katalonci morati nagovoriti Parižane da prihvate trampu. Uzdaju se u to da će PSG popustiti u finišu prijelaznog roka.

Što se krije iza sukoba kakav se ne pamti? Osveta, dokaz moći i pljuska u lice Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Pini Zahavi i Nasser Al-Khelaifi (Foto: AFP) +1 Neymar (Foto: AFP)

Naravno da je logično zaključiti kako PSG-u nije u prevelikom interesu imati u klubu nezadovoljnog igrača kojeg plaća kao suho zlato. To je mrtvi kapital i teško da se isplati, pogotovo na duže staze.

Neymar i Barca očito računaju na zdravu poslovnu logiku. Vidjet ćemo jesu li se prekombinirali. "Pariški šeici" ipak nisu klasični poslovni ljudi. Njihove reakcije teže je predvidjeti. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider