Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
svi su protiv

Navijači digli glas protiv Superlige, veliki rivali se ujedinjuju: Čelnici država na njihovoj strani

Navijači se protive planovima svojih klubova o osnivanju Superlige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski navijači ujedinili su se protiv osnivanja Superlige. Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal i Chelsea klubovi su koji spadaju među 12 osnivača Superlige.

Njihovi navijači, iako su mnogi od njih povijesno veliki rivali - opjevano rivalstvo gradova Manchestera i Liverpoola starije je i od nogometa - ne slažu se s postupcima klubova.

"Punim srcem protivimo se stvaranju novog natjecanja. Superliga bi uništila otvorenost natjecanja samo zbog profita. Nadamo se da vijesti nisu istinite. Kao navijači, umorni smo od iskorištavanja predivne igre", stoji u službenom priopćenju organizacije Chelseajevih navijača CST.

"Natjecanje koje motivira samo pohlepa"

"FSG (vlasnici Liverpoola, op. a.) ignorirali su navijače u pohlepnoj utrci za novcem. Nogomet je naš, a ne njihov. Naš nogometni klub je naš, a ne njihov", kaže udruga Liverpoolovih navijača Spirit of Shankly.

gol expired Zašto PSG nije u Superligi? Postoji nekoliko razloga. Stali uz male klubove, ali imaju računicu divider

"Službeni klub navijača Manchester Cityja potpuno se protivi svemu u vezi sa Superligom. Predloženo novo natjecanje nema sportsku podlogu, nego je motivirano samo pohlepom. Napravljeno je bez znanja ijedne udruge navijača, što je još jednom pokazalo da uključeni nemaju nimalo tolerancije za tradiciju igre."

Je li pokretanje nogometne Superlige dobra ideja?

Ukupno glasova:

Slične su reakcije i ostalih klubova diljem Europe. Oglasila se i organizacija "Nogometni navijači Europe", koja okuplja članove iz 48 država.

"Nelegitimno, neodgovorno i antikompetitivno natjecanje. Motivira ga samo pohlepa. Jedini koji stoje uz njega su hedge fondovi, oligarsi i šaka već bogatih klubova, od kojih mnogi loše igraju u vlastitim domaćim natjecanjima unatoč boljoj početnoj poziciji", napisali su.

EK, Boris Johnson i Macron oglasili se protiv natjecanja

UEFA je u svom priopćenju u kojem se protivi Superligi na akciju pozvala i politiku. Političari su se odazvali, i to oni s najviših pozicija.

gol expired Društvene mreže preplavila propaganda osnivača Superlige: Zbog sramotnih poruka svi ih ismijavaju divider

"Planovi za Superligu bili bi veoma štetni za nogomet. Podržavamo nogometne vlasti u njihovoj akciji. Ovo bi udarilo u srce domaćeg nogometa i zabrinule navijače diljem zemlje. Uključeni klubovi moraju odgovarati svojim navijačima i široj zajednici prije poduzimanja daljnjih koraka", rekao je britanski premijer Boris Johnson.

"Predsjednik Republike podržava poziciju francuskih klubova koji su odbili sudjelovati u projektu Superlige koji ugrožava principe solidarnosti i sportske zasluge", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Projekt Superlige u suprotnosti je s europskim vrijednostima, različitosti i uključivosti, ocijenio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas na Twitteru.

"Moramo braniti europski model sporta utemeljen na vrijednostima, na različitosti i uključivosti. Ne dolazi u obzir da bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele prekinuti veze s nacionalnim savezima", napisao je Schinas, povjerenik za promicanje europskog načina života.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider